Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με δωρεάν δράσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2022 - Εθνική Βιβλιοθήκη

Τρεις δράσεις για παιδιά και ενήλικες με σκοπό τη δημιουργία βιβλίων και την επαφή με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές της

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που έχει οριστεί από την UNESCO στις 23 Απριλίου, πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις που έχουν σκοπό τη δημιουργία βιβλίων και την επαφή με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές της.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε τρεις διαφορετικές δράσεις, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, οι οποίες θα υλοποιηθούν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις:

Σάββατο 16/04, ώρα 11:00 – 13:00

Δράση: «Μπες στην περιπέτεια της βιβλιοδεσίας», για παιδιά 9-12 ετών (έως 15 παιδιά)
Χώρος: Παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ – Ισόγειο

Βιβλιοδεσία κολλητή πανόδετη. Δέσιμο προσωπικού βιβλίου. Αυτό το είδος είναι μια απλή μορφή βιβλιοδεσίας ιδανική για παιδιά ηλικίας δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο δένονται συνήθως τα βιβλία που έχουν μονά φύλλα, και έχουν τυπωθεί φύλλο-φύλλο όπως κάνουμε με τον εκτυπωτή στο σπίτι μας. Παρέα με δύο γάτους, την Τέλα και τον Σπάγκο, τα παιδιά θα γνωρίσουν το δέσιμο ενός βιβλίου μέσα από παιχνίδι. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνεται ατομικό βαλιτσάκι με όλα τα υλικά.

Σάββατο 16/04, ώρα 17:00 – 19:00

Δράση: «Υπερ-ήρωες» | Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού για γονείς και παιδιά 5-8 ετών (έως 16 άτομα)
Χώρος: Παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ – Ισόγειο

Βιβλιοδεσία concertina ή ακορντεόν. Τα βιβλία ακορντεόν είναι η πιο εύκολη μορφή βιβλιοδεσίας γιατί μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς ράψιμο. Αποτελούνται από ένα συνεχές διπλωμένο φύλλο χαρτιού που αν σηκωθούμε μπορούμε να δούμε όλες τις σελίδες ταυτόχρονα. Αυτό το στυλ βιβλιοδεσίας έχει πλούσια, παγκόσμια ιστορία και αποτελεί έναν εξαιρετικό καμβά έκφρασης. Η κατασκευή είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών με σκοπό τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού το οποίο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και σε αφήνει να επέμβεις και να ορίσεις τους δικούς σου κανόνες όσες φορές θέλεις, να το χρωματίσεις, και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά όλη την οικογένεια. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνονται ατομικά κιτ με τα υλικά βιβλιοδεσίας.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2022 - Εθνική Βιβλιοθήκη

Κυριακή 17/ 04, ώρα 10:00 – 14:00

Δράση: «Το Μεγάλο Βιβλίο της ΕΒΕ», για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες
Χώρος: Αίθουσα Πύργου Βιβλίων ΕΒΕ – Ισόγειο

Ένα υπερμεγέθες βιβλίο, με διαστάσεις 50X70 κλειστό, το οποίο θα αποτελείται από 400 σελίδες, θα δημιουργηθεί σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο για το κοινό με σκοπό να μείνει στην ΕΒΕ και να θυμίζει αυτή τη δράση και να χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις ως βιβλίο εντυπώσεων, δημιουργικής γραφής και έκφρασης. Στο εργαστήριο μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά κυρίως πάνω από 12 ετών και ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται καθώς θα μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει και για όσο θέλει.

Το εργαστήριο θα αφορά την ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Το δέσιμο του βιβλίου που περιλαμβάνει το ράψιμο των φύλλων ονομάζεται ραφτή βιβλιοδεσία και δημιουργεί ένα βιβλίο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Ν.π Λειβαδιώτη.

Πληροφορίες

Η είσοδος είναι λεύθερη.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας αποτελεί η συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας:

Σάββατο 16/04, ώρα 11:00 – 13:00: Αίτηση συμμετοχής εδώ
Σάββατο 16/04, ώρα 17:00 – 19:00: Αίτηση συμμετοχής εδώ
Κυριακή 17/ 04, ώρα 10:00 – 14:00: Αίτηση συμμετοχής εδώ

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19, στους χώρους πραγματοποίησης των εργαστηρίων οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι για τους ενήλικες
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών

Κατά την είσοδο των επισκεπτών, τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά ελέγχονται σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας