Ο Τομ Χέγκεν και η μοναδικής ομορφιάς σειρά “Salt Series” με φωτογραφίες-τοπία πάνω από την αλμυρή λίμνη της Γιούτα

Σε μια εκπληκτική σειρά αφηρημένων τοπίων, ο Γερμανός φωτογράφος εξερευνά τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης από ψηλά

Φωτογραφίες: © tom hegen

«Ως φωτογράφος με ενδιαφέρει η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Στις αεροφωτογραφίες μου εστιάζω σε τοπία που έχουν μεταμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη παρέμβαση».

Αυτό είναι το μήνυμα του Τομ Χέγκεν, φωτογράφου και designer με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας που μέσα από τον φακό του μας παραδίδει εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Σε μια εκπληκτική σειρά αφηρημένων τοπίων, ο Γερμανός φωτογράφος εξερευνά τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης από ψηλά, επιτυγχάνοντας μια αντιπαράθεση των δυνάμεων που διαμορφώνουν τον κόσμο μας.

Μια ασυνήθιστη επισκόπηση της επιφάνειας της γης μέσα από το έργο του, δομημένο σε διαφορετικές σειρές ανάλογα με το θέμα κάθε φορά. Η σειρά “Salt Series” ξεκίνησε το 2018 πάνω από περιοχές της Γαλλίας, συνεχίστηκε στην Αυστραλία το 2019 και πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε το τρίτο μέρος της σειράς αυτής με τις αεροφωτογραφίες του πάνω από περιοχές της Αμερικής. Μαζί με τον σύντροφό του και πιλότο ελικοπτέρου, Λαρς Γκαντζ, ο Τομ Χέγκεν απαθανατίζει τις εικόνες ψηλά πάνω από τη μεγάλη αλμυρή λίμνη της Γιούτα.

Η παραγωγή θαλασσινού αλατιού είναι μία από τις παλαιότερες μορφές ανθρώπινης παρέμβασης στον φυσικό χώρο. Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από τη φυσική εξάτμιση του θαλασσινού νερού και ανάλογα με την «αλατότητα» του νερού, έχουμε διαφορετικές αποχρώσεις του. Τα χρώματα μπορεί να ποικίλουν από ανοιχτώτερες αποχρώσεις του πράσινου έως ζωηρό κόκκινο.

Παρόλο που η βιομηχανία θαλάσσιου αλατιού καλύπτει μεγάλες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο, οι λίμνες και τα έλη με αλάτι αποτελούν σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη όπως τα πουλιά, τα οστρακοειδή ή τους μικροοργανισμούς. Η ορθογραφική προοπτική, σε συνδυασμό με το προσεγμένο καδράρισμα, καταλήγουν σε ένα διφορούμενο, γραφικό πεδίο. Ένα μοτίβο που θυμίζει περισσότερο ονειρική εικονογράφηση ή πίνακα ζωγραφικής.

Οι ατελείωτες, τεχνητά κατασκευασμένες αλυκές μερικές φορές απομονώνονται από οποιαδήποτε προφανή εμφάνιση ανθρώπινης επαφής, υποδηλώνοντας μια αφηρημένη ζωγραφική. Σε άλλες εικόνες, ο φωτογράφος περιλαμβάνει στοιχεία του πλαισίου – έναν δρόμο, έναν ηλεκτρικό πύργο – που επιτρέπουν στον θεατή μια εξοικείωση.

Ο Τομ Χέγκεν έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Το έργο του έχει βραβευτεί με σε πολλές παγκόσμιες διοργανώσεις ανάμεσά τους το Red Dot Design Award, το International Photography Award, το Leica Oskar Barnack Award και το German Design Award.

«Πιστεύω ότι η δύναμη της δημιουργικότητας και της οπτικής αφήγησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα. Για να σημειώσουμε πρόοδο μέσα σε μια κοινωνία ή ακόμα και παγκοσμίως, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πληροφορίες σε διάφορα επίπεδα ως βάση για να λάβουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε δράση προς κάτι νέο», θα αναφέρει σε συνέντευξή του πρόσφατα.

Περισσότερα έργα του μπορεί κανείς να απολαύσει στην ιστοσελίδα του tomhegen.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας