Ο Πειραιάς… αλλιώς!

Μια σειρά εκδηλώσεων που μας συστήνουν εκ νέου τον Πειραιά

Φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας γιορτάζεται για πρώτη φορά στον Πειραιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Πλαισιώνεται από τις Ημέρες Θάλασσας μια σειρά δηλαδή από περισσότερες από 70 εκδηλώσεις που με το σύνθημα «Πάμε Πειραιά!» επιδιώκουν να μας δείξουν λιγότερο ή περισσότερο γνωστές πλευρές του Πειραιά μέσα από μια διαφορετική οπτική. Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και κορυφώνονται από τις 28 μέχρι τις 31 Μαΐου, καλύπτουν δε όλες τις ηλικίες κι όλες τις αναζητήσεις!

Επιχειρούμε σήμερα μια ξενάγηση σε ορισμένες από αυτές:

urban act

Η Urbanact team, μετά από τις τοιχογραφίες στο Σιλό του ΟΛΠ, υλοποιεί από τις 28 έως τις 31 Μαΐου το πρόγραμμα “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια” στο 22ο Δημοτικό σχολείο με την συμμετοχή του Same84 και με θεματική τον Πειραιά και τη Θάλασσα και στο 29ο Δημοτικό με την συμμετοχή του Apset και με θεματική το παιχνίδι την θάλασσα και τα πλοία.. Όπως είπαν στο ελculture «Οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν μια μεγάλη τοιχογραφία, τα προσχέδια της οποίας έχουν δοθεί και εγκριθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων. Στο κλείσιμο των ενεργειών αυτών υπάρχει η ημέρα συμμετοχής των μαθητών που υλοποιούν τις δικές τους ζωγραφιές σε χαμηλότερα σημεία των σχολείων τους παρεμβαίνοντας με το δικό τους τρόπο στο χώρο τους. Η κεντρική τοιχογραφία είναι ορατή και ανοιχτή στην κοινότητα, η δε διαδικασία δημιουργίας του έργου είναι ανοιχτή στο κοινό να την παρακολουθήσει και να συζητήσει με τους καλλιτέχνες στα πλαίσια μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης». Η Urbanact team παρεμβαίνει επίσης με δημόσιες τοιχογραφίες στον Οίκο Ναύτου από τον καλλιτέχνη Taxis αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η ομάδα σχολιάζει: «Αυτό που υλοποιούμε είναι ένας συγκερασμός πολλών στοιχείων που έχουμε πλέον δουλέψει με γκράφιτι, streetart κ.λπ. Προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες να δουν πώς μεταμορφώνεται το αστικό τοπίο, πώς μια ιδέα υλοποιείται σιγά σιγά και γίνεται πραγματικότητα για μια πιο όμορφη πόλη. Δίνει μια αφορμή να “ανοιχτούν” οι πολίτες, να προτείνουν δικές τους ιδέες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο και ομορφότερο χώρο. Να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες και με τους συνανθρώπους τους και να εκφράσουν ανάγκες …»

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση είναι η «Πειραιάς και Ουτοπία» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάζει το προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και ερευνητικό έργο της για την πόλη του Πειραιά με εβδομήντα θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.

Δύο ξεναγήσεις πολύ ιδιαίτερες γίνονται στις 30 και 31 Μαΐου. Η πρώτη στην Τρούμπα, όπου περνάμε από το Μέγαρο Βάττη, τα κόκκινα Φανάρια, το Μέγαρο Ποτόγλου, τη βασιλική αποβάθρα και την αποβάθρα της Τρούμπας, το Ξενοδοχείο Πειραιεύς κ.ά.). Η δεύτερη είναι ένας ιστορικός περίπατος σε συνδιοργάνωση με το Λιμάνι της Αγωνίας. Περπατάμε κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο λιμάνι (Άγ. Διονύσιος), όπου ακολουθεί διαπολιτισμική γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά με μουσικές, χορούς και φαγητά από τις χώρες προέλευσης των μαθητών.

Ένας άλλος περίπατος, μουσικός, διοργανώνεται στην Πειραϊκή, από τη Μαρίνα Ζέας έως το γήπεδο Πορφύρα υπό τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά (Κυριακή  31 Μαΐου, 10:30-12:00).

Πάντα σε γιορτινή διάθεση, πάμε στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά που σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή καμπάνια  Love Your Local Market φιλοξενεί ποικίλες δράσεις: Γνωριμία με τα ναυτικά και αλιευτικά επαγγέλματα μέσα από ημερίδες και παρουσιάσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεναγήσεις στις ανεμότρατες της ιχθυόσκαλας, συναυλίες, live cooking και γευστικές δοκιμές (Κυριακές 24 και 31 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 15.00).

Οι Ημέρες Θάλασσας έχουν και θέατρο:

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζεται το Σάββατο 30/5  η παράσταση «Η ανουσιότητα του να ζεις» του Θεάτρου Τέχνης, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου. Την Κυριακή 31/5 τη σκυτάλη παίρνει η μουσική παράσταση της αμαξοστοιχίας θεάτρου “Το Τρένο στο Ρουφ” με τίτλο Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα”. Πού αλλού παρά στην Τρούμπα θα μπορούσε ο Κωνσταντίνος Ρήγος να παρουσιάσει την street performance του εμπνευσμένη από τα “Κόκκινα Φανάρια” όπως ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο (Σάββατο 30 Μαΐου, 20.00-21.00).


Μουσική παράσταση από “Το Τρένο στο Ρουφ”, με τίτλο «Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα»

Οι Ημέρες Θάλασσας έχουν και πολλή μουσική:

Στον εξώστη του Μεγάρου ΟΛΠ φιλοξενείται ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο “Η προφητεία της Περουάνας”. Πρόκειται για μία μουσική παράσταση από το συγκρότημα MASIF (27 Μαΐου στις 21.00).

Ο ροκ σταθμός του Πειραιά ATLANTIS FM 105,2 σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, τη GB Times Greece και με την υποστήριξη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων διοργανώνουν μουσικό αφιέρωμα – αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ροκ σκηνής, από το ’70 μέχρι σήμερα με τίτλο «Από τους Deep Purple στους Arctic Monkeys», στο roofgarden του Νεοκλασσικού ΑΔΩΝΗ (29 Μαΐου στις 21:00).

Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 18:30. στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά λικνιζόμαστε σε ήχους Funk και Soul από το μουσικό συγκρότημα Napoleon’s Coup.

Ίσως να μην γνωρίζατε ότι στον Πειραιά εμφανίστηκε το πρώτο ποδήλατο αλλά και οργανώθηκε η πρώτη ποδηλατική ένωση! Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα στους δρόμους του Πειραιά με αφετηρία το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (31 Μαΐου, 9:00-12.30).

Μουσεία γνωστά, λιγότερα γνωστά ή νέα ανοίγουν τις πόρτες τους στις ξεναγήσεις των ημερών αυτών. Επιλέγουμε ορισμένα από αυτά:

liberty
 Το Πλοίο Μουσείο “Hellas Liberty” στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 12:00 θα παρουσιαστεί στο Πλοίο Μουσείο Liberty το Νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις των πρώην διαμετακομιστικών αποθηκών (ΣΙΛΟ) φιλοξενώντας δύο χιλιάδες περίπου ευρήματα.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την ειδική περιοδική έκθεση “Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων” από  28 Μαΐου έως  30 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιεί ειδικές ολιγομελείς ξεναγήσεις με θέμα τη δημιουργία, την ιστορία και την εξέλιξη της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Στο κτίριο του Ομίλου Ερετών οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τους νεώσοικους, κατασκευασμένους σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας, όπου γινόταν η ανέλκυση και καθέλκυση των αρχαίων πολεμικών πλοίων, καθώς και κωπηλατικές λέμβους διαφόρων τύπων και εποχών, έπαθλα των τελευταίων 130 ετών και φωτογραφικό ιστορικό υλικό.

Το Cine Βοτσαλάκια δίπλα στο κύμα προβάλει από τις 28 ως τις 31 Μαΐου ταινίες που εκτυλίσσονται στον Πειραιά. Στην ίδια παραλία, καθώς και στη Φρεαττύδα διοργανώνεται δενδροφύτευση (28 και 29 Μαΐου στις 17.00).

Από τις 20 έως τις 30 Μαΐου διοργανώνεται Διαγωνισμός Βιτρίνας Καταστημάτων, με θέμα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας.

Οι μαθητές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά έχουν ζωγραφίσει τη θάλασσα και τα έργα τους εκτίθενται στο καφέ Άδωνις (28-31 Μαΐου). Παιδιά 8-12 ετών θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε ομάδες αφήγησης του εικαστικού οικολογικού παραμυθιού Η Οδύσσεια του Έρικ της αυστριακής εικαστικού Ulli Moirasgetis (Κέντρο Τέχνης Καστέλλας, 30 & 31 Μαΐου στις 12.30 και στις 17.30). Παιδιά 6 -12 ετών μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε δρώμενο στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με θέμα τη μόλυνση της θάλασσας, βασισμένο στο έργο του Γιάννη Ξανθούλη “Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών” (30 Μαΐου στις 12.00).

ekthesi
Έργο από την έκθεση ζωραγραφικής “Θάλασσας Έργα” που θα φιλοξενήσει η Γκαλερί Καψιώτη

Πολλές και διαφορετικές είναι οι εκθέσεις που μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις ημέρες αυτές στον Πειραιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο «Θάλασσας Έργα»,  που οργανώνει η Γκαλερί Καψιώτη με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι Παύλος Σάμιος, Μαρία Φιλοπούλου, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος και πολλοί άλλοι. Στην Gallery Art Πρίσμα ο ζωγράφος Γιάννης Τσούμας πραγματοποιεί την ατομική του έκθεση “Gear Memories“, που αντλείται από βιομηχανικά τοπία, μηχανές, γρανάζια, με βάση τη βιομηχανική αισθητική του 19ου και 20ου αιώνα (8-31 Μαΐου 2015). Η έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα ΘεολογίτηΟ περίπλους των Ελληνικών Σκαριών” μετά από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες έρχεται στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (20-31 Μαΐου).

Κωπηλασία, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, αγώνες και έκθεση σκαφών, ομιλίες, εκδόσεις, ξεναγήσεις, έκθεση για το ρεμπέτικοείναι πολλά ακόμα τα δρώμενα που φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο Πειραιάς και είναι αδύνατο να χωρέσουν όλα σε ένα άρθρο! Κάποια όμως μπορεί να χωρέσουν στο δικό σας πρόγραμμα. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις εκδηλώσεις και να κάνετε τις επιλογές σας από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Ακολουθείστε επίσης το #Piraeus2015 σε facebooktwitter και instagram.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Destination Piraeus ©

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη στο e-mail σας

τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!