Ο Kenny Schachter μιλάει για τον δικό του όρο “NFTism”, τα όρια της σύγχρονης τέχνης και τη νέα έκθεση “Mutt life” στην Allouche Benias Gallery

«Tα NFT’s είναι σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα εργαλείο για τους καλλιτέχνες ώστε να τους ενδυναμώσουν για να πάρουν πίσω τον έλεγχο από τις γκαλερί και άλλους "φύλακες τέχνης", ώστε να προχωρήσουν μόνοι τους»

Μια κοινότητα Crypto Mutts με NFT χαρακτήρες του Kenny Schachter που θέτουν νέα όρια στο μέλλον της σύγχρονης τέχνης, συναντάει την ανατρεπτική δουλειά της Eva Beresin που ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και τον τρόμο. Όλα αυτά στη διπλή έκθεση “Mutt life: A show by Kenny Schachter & Eva Beresin”, στην Allouche Benias Gallery.

Τι είναι όμως τα NFT’s και πώς έχουν κατακτήσει τον χώρο της τέχνης – ως μια άλλη μορφή θα έλεγα – τέχνης, που θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο εάν είναι το «μέλλον» της ή όχι;

Πολλοί κριτικοί τέχνης έχουν απορρίψει τα NFT’s ως μια φούσκα των ημερών παρόμοια με άλλες πολλές ανά καιρούς μεθόδους παραγωγής τέχνης, που δεν συνάδουν με τα πρότυπα τέχνης. Το φαινόμενο αυτό προσελκύει μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών και συλλεκτών, αλλά και κερδοσκόπων που θέλουν να πλουτίσουν από την τελευταία μόδα της τέχνης.

Πολλοί όμως ψηφιακοί καλλιτέχνες, που έχουν βαρεθεί μετά από χρόνια δημιουργίας περιεχομένου που κοπιάρεται χωρίς να παίρνουν ούτε αναγνώριση αλλά ούτε και οικονομικό αντάλλαγμα, το ενστερνίζονται και οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο τα NFT’s μεταμορφώνουν τόσο τη δημιουργική τους διαδικασία όσο και τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος εκτιμά την τέχνη, σε ένα «σήμερα» που είναι πλέον δυνατόν να συλλέγει και να πουλάει ψηφιακή τέχνη, για πρώτη φορά.

Η ψηφιακή τέχνη έχει υποτιμηθεί εδώ και πολύ καιρό, σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι ελεύθερα διαθέσιμη. Για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν οικονομική αξία για το έργο τους, τα NFT’s προσθέτουν το κρίσιμο συστατικό της σπανιότητας. Έτσι για τους συλλέκτες έργων τέχνης αποκτά απευθείας αξία.

Ενώ μερικοί συλλέκτες δεν κατανοούν τη λογική του να αγοράζουν πίξελς, μερικοί άλλοι υποστηρίζουν ότι πληρώνουν όχι μόνο για εικονοστοιχεία αλλά και για την εργασία των ψηφιακών καλλιτεχνών – εν μέρει, το κίνημα είναι μια προσπάθεια οικονομικής νομιμοποίησης μιας αναδυόμενης μορφής τέχνης.

Courtesy of Allouche Benias Gallery ( Kenny Schachter )

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον της σύγχρονης τέχνης; Ποια είναι τα όρια της ή μάλλον, υπάρχουν τελικά όρια; Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν μελλοντικά από την ίδια την αγορά τέχνης και την πορεία της. Ένα όμως είναι σίγουρο, τα όρια της τέχνης του καθένα μας ξεχωριστά αρχίζουν και τελειώνουν στην προσωπική, σεβαστή αισθητική του.

Είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Kenny Schachter ο οποίος μας εξηγεί με δικά του λόγια τι είναι τα NFT’s, τα Crypto Mutts, μας μιλάει για τη δουλειά του και πώς συνδέεται με τον μοναδικό κόσμο της Eva Beresin.

Courtesy of Allouche Benias Gallery ( Kenny Schachter )

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τίτλο της έκθεσης και τη δουλειά σας;

Έχω δημιουργήσει μια σειρά από NFT’s επονομαζόμενα Crypto Mutts που προορίζονται να εδραιωθούν στην πρώτη λέσχη τέχνης του blockchain. Η τέχνη είναι η ζωή  μου και τα NFT’s είναι η τέχνη μου! NFTism, ένας όρος που πραγματικά κατοχύρωσα (πρόσφατα έκανα και tattoo στο χέρι μου!), είναι μια λέξη που υποδηλώνει μια κοινότητα που προέκυψε στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης με την έλευση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης. Θυμίζει τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1990 πριν καταληφθεί από χρήματα και απληστία. Tα NFT’s είναι σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα εργαλείο για τους καλλιτέχνες ώστε να τους ενδυναμώσουν για να πάρουν πίσω τον έλεγχο από τις γκαλερί και άλλους «φύλακες τέχνης», ώστε να προχωρήσουν μόνοι τους.

Θα θέλατε να μας πείτε για την κοινότητα αυτή;

Οι κάτοχοι των NFT’s είναι άνθρωποι μη ιεραρχικοί – για να βγάλουν κάποια χρήματα – αλλά και για την αγάπη και το πάθος για την τέχνη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από επαναστατική!

Ποια η επιλογή των χαρακτήρων στα έργα σας;

Το Bored Ape Yacht Club μετά τα Crypto Punks είναι η πιο επιτυχημένη σειρά 10.000 χαρακτήρων, στην οποία όμως δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα ανάμεσά τους. Τα Crypto Mutts είναι σε όλα τα φύλα: άνδρες, γυναίκες και όλα τα ενδιάμεσα. Είναι φιλόξενο περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς. Δημιούργησα μια σειρά χαρακτηριστικών προσώπου και σώματος καθώς και έναν αλγόριθμο που δημιούργησε 10.000 μοναδικά NFT’s.

Courtesy of Allouche Benias Gallery ( Kenny Schachter )

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να επικοινωνήσετε μέσω αυτής της έκθεσης;

Tα NFT’s δεν είναι μόνο ψηφιακοί χαρακτήρες στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας. Τα NFT’s μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή, από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά μέχρι φωτογραφίες. Αν και είμαι ψηφιακός καλλιτέχνης τα τελευταία 35 χρόνια, τα NFT’s περιορίζονται μόνο από τη φαντασία, όπως όλη η τέχνη και είναι απλά θέμα πρόθεσης.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το έργο της Eva Beresin;

Η Eva Beresin σκέφτεται γρήγορα, ζωγραφίζει γρήγορα και έχει μια γρήγορη αίσθηση του χιούμορ. Το προσωπικό της στυλ είναι αυτό μιας funky έφηβης. αλλά, θα έκανε κανείς  μεγάλο λάθος αν τον ξεγελούσε η προφανής «επιπολαιότητα» της δημιουργίας της. Οι ικανότητές της είναι κοφτερές και υπογραμμίζουν μια βαθιά στοχαστική και ευφυή προσωπικότητα. Οι πίνακές της παρουσιάζουν τόσο τον εαυτό της όσο και διάφορα μέλη της οικογένειάς της σε ανάλαφρα, έντονα πολύχρωμα σενάρια. Ο γάμος του χιούμορ και του τρόμου, οι αντιφατικές παρορμήσεις όπου κάποιος γελάει μπροστά στα επικείμενα γηρατειά, η σωματική αποσύνθεση και οι ατελείωτες τραγωδίες, είναι μέθοδοι επιβίωσης, αμυντικοί μηχανισμοί σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από άσκοπη βία και θάνατο.

Courtesy of Allouche Benias Gallery ( Kenny Schachter )

Αναφορικά με την έκθεση της Eva Beresin, πώς την εναρμονίσατε με τη δική σας;

Η Εva είναι μια λαμπρή, εννοιολογικά καλλιτέχνιδα που δεν χρειάζεται καθοδήγηση. Κάνει ό, τι θέλει και έτσι υιοθέτησε τους χαρακτήρες μου δημιουργώντας τη δική της αφήγηση. Αγαπάμε πολύ και οι δύο την τέχνη και την αναζήτηση της γνώσης και είμαστε και οι δύο ανοιχτοί και ευέλικτοι στην εκμάθηση νέων πραγμάτων όπως NFT’s – κρυπτονομίσματα και την υπόλοιπη τεχνολογία που αποτελεί μέρος του ιστού του πολιτισμού μας.

Courtesy of Allouche Benias Gallery ( Eva Beresin )

Θα μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν είμαι ο Στάλιν ώστε να είμαι εξοπλισμένος με ένα πενταετές σχέδιο! Είμαι ευλογημένος με το γεγονός ότι αργά στη ζωή μου ,το δικό μου όνειρο καριέρας, έγινε πραγματικότητα. Είμαι ευλογημένος που λόγω της τεχνολογίας, για πρώτη φορά στη ζωή μου μπορώ να ζήσω από την τέχνη μου. Ήταν πάντα η ευχή που έκανα όταν έσβηνα ένα κερί γενεθλίων. Δημιουργώ μια σημαντική εγκατάσταση στο Miami Basel Art fair τον Δεκέμβριο και έχω μια ατομική έκθεση στη Nagel Draxler Gallery. Τέλος, δουλεύω  πάνω σε  ένα  βιβλίο που θα  εκδοθεί  από τους Rowman and Littlefield καθώς και μερικά Netflix shows.

Info έκθεσης:

“Mutt life: A show by Kenny Schachter & Eva Beresin” | 11 Noεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2021 | Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 19:00 & Σάββατο: 11:00 – 17:00 | Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Κολωνάκι

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.