Ο Γιώργος Ανωμερίτης μιλά για τον πολιτισμό στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ μιλά για τις «Ημέρες Θάλασσας» και τα σχέδια για την πολιτιστική ακτή Πειραιά

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου με στόχο να τονίσει τον ζωτικό ρόλο που παίζει η θάλασσα στη ζωή των πολιτών, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Κάθε χρονιά τη σκυτάλη των εκδηλώσεων αναλαμβάνει διαφορετική πόλη – λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος τιμώμενη πόλη είναι ο Πειραιάς, όπου στις 28 και 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο «Λιμάνια και παράκτιες περιοχές: Πύλες για τη θαλάσσια ανάπτυξη», έκθεση και μια σειρά από workshops. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά στις 30 & 31 Μαΐου τις «Ημέρες Θάλασσας».

Στόχος της γιορτής αυτής, που περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες του Πειραιά, την πόλη, τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά αξιοθέατα, τις διαδρομές, τους ανθρώπους, καθώς και όλο το εύρος δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρω από το λιμάνι. Όπως μας προϊδεάζουν οι διοργανωτές, «Εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, γεύσεις, κινηματογραφικές προβολές, διαγωνισμοί, ποδηλατοδρομίες, δράσεις αθλητισμού, parties και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες σε μια διήμερη γιορτή στον Πειραιά».

Για τις εκδηλώσεις, αλλά και την αξιοποίηση του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου του λιμανιού, το ελculture μίλησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

anomeritis

ελculture.gr: Τι σημαίνει για τον Πειραιά και την Αττική ευρύτερα, η πραγματοποίηση της European Maritime Day φέτος στο λιμάνι μας, σε ποιους άξονες σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και ποιες οι προσδοκίες από αυτό;
Γιώργος Ανωμερίτης:
Η προετοιμασία για την υποδοχή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και πλέον όλα είναι έτοιμα, ώστε ο Πειραιάς και το λιμάνι του να μπορέσει να διοργανώσει τις εκδηλώσεις επάξια ως κυρίαρχη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως ιστορική ναυτική πόλη και ως μεγάλη λιμενική Πύλη. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ορισμένες από τις εκδηλώσεις που γίνονται με πρωτοβουλία του ΟΛΠ Α.Ε.: έκθεση παραδοσιακών σκαφών, έκδοση των συλλογικών τόμων «Tαξίδια στο Αιγαίο με πλοηγό την Ιστορία» και «Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την Ιστορία» καθώς και μία σειρά πολιτιστικών γεγονότων, όπως ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία με τη συλλογή ποιημάτων «Το Λιμάνι της Αγωνίας», εκδήλωση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, φωτογραφική έκθεση «Περίπλους των Ελληνικών σκαριών» του Αντρέα Θεολογίτη κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία εβδομάδα πριν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας θα διοργανωθεί και πάλι στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της ESPO (Οργανισμός Ευρωπαϊκών Λιμένων). Έτσι, ο Μάιος 2015 καθίσταται ένας πολύ σημαντικός μήνας για τη ναυτιλία, τη λιμενική βιομηχανία, το Λιμάνι και την Πόλη του Πειραιά, αφού στους χώρους του θα διεξαχθούν δύο κορυφαία γεγονότα, ιδιαίτερης σημασίας και προβολής για την χώρα μας.

ελc: Τα στοιχεία δείχνουν κάθε χρόνο ανοδική πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Πώς σχεδιάζεται να τονωθεί ο Πειραιάς, ώστε να προσελκύσει και να απορροφήσει περισσότερο, αλλά και ποιοτικό τουρισμό;
Γ.Α.: Μετά τη στροφή της στρατηγικής του ΟΛΠ Α.Ε. το 2010 για την ενδυνάμωση των πολιτικών κρουαζιέρας με τη δημιουργία και νέων υποδομών, ο ΟΛΠ Α.Ε., αναπτύσσοντας τη μέγιστη προσπάθεια στον χώρο της λιμενικής διπλωματίας, συμμετέχει σε όλα τα διεθνή γεγονότα με ενδυνάμωση του κύρους του ως διεθνούς λιμένα και κρουαζιέρας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο η νέα στρατηγική του ΟΛΠ στοχεύει στην ενίσχυση του τομέα κρουαζιέρας μέσω επενδύσεων στις υποδομές καθώς και λειτουργικών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου ο Πειραιάς να καταστεί το σημαντικότερο κέντρο κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως  είναι γνωστό, λόγω της αύξησης της κίνησης της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά (+151% την τελευταία δεκαετία 2002-2012) και της ναυπήγησης νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μ.), στο πλαίσια του Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε. αποφασίστηκε η επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα. Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας λιμενικό έργο συνολικού προϋπολογισμού € 136 εκατ. και μάλιστα με κοινοτική χρηματοδότηση 95%.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο ΟΛΠ Α.Ε. συμφώνησε με την CARNIVAL CRUISE, όπως το πλοίο της CARNIVAL VISTA χρησιμοποιεί από την άνοιξη του 2016 τον Πειραιά ως λιμένα άφιξης και αναχώρησης του δρομολογίου του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Μεσόγειο. Το πλοίο αυτό, νεότευκτο (2014), μήκους 321μ., 133.500gt και μεταφοράς 4.000 επιβατών και 1.500 μελών πληρώματος, αποτελεί ένα από τα πλοία προσέλκυσης στα πλαίσια των νέων πολιτικών κρουαζιέρας του ΟΛΠ Α.Ε. και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης του home-porting σε νέες βάσεις μεγάλων αριθμών.

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά

ελc: Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, τι αναμένετε από αυτό και ποιο είναι το όραμά σας για την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, και ειδικότερα των χαρακτηριστικών του Πειραιά, για την ανάδειξη του τόπου αλλά και την ανάπτυξη και την προσέλκυση πόρων;
Γ.Α.:
Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αττική, αφού στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ Α.Ε. έκτασης 180.000 τ.μ. θα δημιουργηθούν Μουσεία, Θεματικά Πάρκα και υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμοι στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιβάτες της Κρουαζιέρας. Επίσης η Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου της Ηετιώνιας Ακτής έχει σαν στόχο να αναβαθμίσει τις υπαίθριες δραστηριότητες των κατοίκων με τη δημιουργία καινοτόμων χώρων και δραστηριοτήτων πολιτισμού και ψυχαγωγίας που λείπουν από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Σε ένα από τα Μουσεία, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα συγκεντρωθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει βρεθεί μέσα στη θάλασσα. Το υπό ίδρυση Μουσείο θεωρείται ως το σημαντικότερο τεχνικό έργο και μουσείο στη χώρα μας, μετά από εκείνο του μουσείου της Ακρόπολης. Οι χώροι του θα στεγαστούν σε ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του ’30, το οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σαν διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός χώρος σιτηρών (ΣΙΛΟ).

Παράλληλα προχωράει το έργο της ανακατασκευής της Πέτρινης Αποθήκης, στην οποία θα στεγασθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ιστορικό Αρχείο του ΟΛΠ Α.Ε., ενώ κατασκευάσθηκε ειδική Πύλη για την επίσκεψη του πλοίου HELLAS LIBERTY.

Συνολικά, η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αποτελεί ένα έργο προπομπό για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021. Ένα έργο κοινωνικής  ευθύνης του ΟΛΠ Α.Ε., το όποιο προγραμματίστηκε και διεξάγεται με ομόφωνη γνώμη όλων των φορέων και της  αυτοδιοίκησης του Πειραιά και πλήρη τήρηση των θεσμικών κανόνων της Πολιτείας. Ο ΟΛΠ Α.Ε. μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, υπογράφοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, οδηγούν τον τόπο σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

KAR_0654(1)

ελc: Τι συνεργασία θα έχει ο ΟΛΠ με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά πιθανόν και την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση και διάδοση των στόχων του;
Γ.Α.:
Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι πόλη και Λιμάνι οφείλουν να συνεργάζονται σε όλα τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Από τη μια πλευρά χρέος μας είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Λιμένος, αφού μέσω αυτών εξυπηρετούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις και απασχολούνται δεκάδες χιλιάδων θέσεων εργασίας και από την άλλη πλευρά να ασκούνται φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και να ενισχύονται μέσω των Δήμων κοινωνικές δράσεις. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. σεβόμενος το δικαίωμα των κατοίκων των παράκτιων δήμων για πρόσβαση στο παραθαλάσσιο μέτωπο, έχει προχωρήσει στην παραχώρηση σημαντικών εκτάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης με συμβολικό ή μηδενικό αντάλλαγμα στους όμορους δήμους καθώς και σε άλλες υπηρεσίες ή επαγγελματικές οργανώσεις που ασκούν λιμενικές δραστηριότητες. Ο σκοπός των παραχωρήσεων αυτών είναι να εξυπηρετηθούν πρωτίστως διάφορες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα η ανάπλαση – αξιοποίηση παράκτιων ζωνών με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η μοναδικότητα των χώρων που αξιοποιούνται, οι δράσεις που αναπτύσσονται, ο νέος τρόπος παροχής ποιοτικών λιμενικών υπηρεσιών, η δημιουργία δικτύων πολιτισμού και η δυνατότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων αποτελούν την καλύτερη απόδειξη εφαρμογής των συστημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Επίσης με τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι – Περιφέρεια) έχουν επανειλημμένως υπογραφεί συμφωνίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την υποβολή από κοινού προτάσεων για χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους καθώς και χρηματοδότηση – επίβλεψη από τον ΟΛΠ Α.Ε. μελετών που αφορούν οδικές προσβάσεις προς το λιμένα.

Info: Οι «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά διοργανώνονται φέτος για πρώτη φορά στις 30 & 31 Μαΐου , στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας

Για να μένετε ενημερωμένοι ακολουθείστε το #Piraeus2015 στο facebooktwitter και instagram

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.