Ο Δημήτρης Ντόκος μιλάει για το δικό του «αλφάβητο» και τη νέα του έκθεση “Alphabet” στη The Blender Gallery

«Κάθε έργο είναι μια παράσταση, μια ολόκληρη έννοια που κρύβει και ένα γράμμα χωρίς να εκφράζει φθόγγο ή συλλαβή»

Ο Δημήτρης Ντόκος είναι ένας εικαστικός που συνδυάζει μια κλασική άρτια τεχνική με μια καθόλα σύγχρονη ματιά, πράγμα που τον καθιστά έναν από τους πιο ιδιαίτερους και πολυεπίπεδους καλλιτέχνες της γενιάς του. Με στόφα γνήσιου street artist και θεματική που πηγάζει από πολυετή μελέτη για την Αρχαία Αίγυπτο και τα σύμβολά της, ο Δημήτρης Ντόκος εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε άξιο της ενδελεχούς μελέτης και προσοχής μας.

Η έκθεση Alphabet παρουσιάζεται στον σύγχρονο χώρο της The Blender Gallery και περιλαμβάνει 26 επιτοίχια έργα, επιδαπέδια γλυπτά αλλά και μια εγκατάσταση του εικαστικού, τα οποία αποτελούν την εικαστική του διαδρομή και τη δημιουργία της δικής του γλώσσας και γραφής. Ο Δημήτρης Ντόκος έχει έναν μοναδικό τρόπο να φέρνει τον επισκέπτη τόσο κοντά στο έργο του, ώστε να δημιουργεί μια οικεία ζεστασιά και συνάμα ένα αμείωτο ενδιαφέρον σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στο έργο του. Σε κάνει να θες να μάθεις κι άλλα για τη δουλειά του, τον τρόπο που σκέφτεται και φυσικά για το τί έπεται. Μιλήσαμε λοιπόν με τον Δημήτρη Ντόκο για την καινούρια του δουλειά, τη δική του γλώσσα και τον δικό του μοναδικό κόσμο.

Θα μπορούσες να μας πεις δύο λόγια για τον τίτλο της έκθεσης;

Στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζουμε μεταξύ άλλων 26 επιτοίχια έργα. Κάθε έργο παραπέμπει και σε ένα γράμμα από το λατινικό αλφάβητο. Έτσι προκύπτει και ο τίτλος της έκθεσης “Alphabet”.

Η έκθεση αυτή έπεται της ατομικής έκθεσης Metamorphosis που είχε πραγματοποιηθεί το 2017. Ποια είναι τα σημεία που συμπίπτουν αλλά και διαφοροποιούνται οι δύο εκθέσεις; Μιλάμε για μια «συνέχεια» της προηγούμενης έκθεσης;

Στην έκθεση του 2017 κάθε έργο αποτελούνταν από ένα σύνολο εικονογραμμάτων που δήλωναν μια λέξη, μια ιδέα, μια παράσταση και άλλοτε λειτουργούσαν καθαρά εικονογραφικά, ενώ στο σύνολο τους αφηγούνται μια ιστορία. Τώρα έχω απομονώσει όλα αυτά τα στοιχεία και σε κάθε έργο βλέπουμε μεν μια παράσταση που μέσα σε αυτήν παρατηρούμε ένα γράμμα της αλφάβητου με μια διαφορετική οπτική.

Μίλησε μας λίγο παραπάνω για το δικό σου «αλφάβητο» και για το συναρπαστικό γεγονός της δημιουργίας μιας δικής σου γλώσσας. 

Είναι ένα είδος εικονικής γραφής που αναπαριστά ανθρώπινες φιγούρες, αντικείμενα και καταστάσεις εμπεριέχοντας ταυτόχρονα και ένα γράμμα από το λατινικό αλφάβητο. Κάθε έργο είναι μια παράσταση μια ολόκληρη έννοια που κρύβει και ένα γράμμα χωρίς να εκφράζει φθόγγο ή συλλαβή.

Η «ανάγνωση» αφορά σε μια προσωπική επιλογή του επισκέπτη ή σε μια δική σου αφήγηση, σε μια αφήγηση που εσύ ο ίδιος προτείνεις και γιατί;

Κάθε έργο αφηγείται μια προσωπική ιστορία που πηγάζει από αναμνήσεις, σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα. Με ελεύθερη ανάγνωση λοιπόν θα παρότρυνα τον θεατή να τη διαβάσει διαφορετικά μέσα από μια δική του οπτική.

Είσαι γνωστός για το έργο σου ως street artist και τα έργα σου μπορεί να τα θαυμάσει κανείς σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε επηρέασε η street art στη δημιουργία της δικής σου γλώσσας; Θα πραγματοποιήσεις και ένα installation σε μορφή οπτικοακουστικής performance, θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτό;

Μία από τις μορφές και τις τεχνικές του graffiti και της street art είναι το calligraffiti. Τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούσε κάποιος να τα εντάξει κάτω από αυτόν τον όρο, αρά είναι κάτι που σίγουρα με έχει επηρεάσει. Το calligraffiti είναι μια μορφή τέχνης  που συνδυάζει την καλλιγραφία, την τυπογραφία και το graffiti. Μπορεί να χαρακτηριστεί αφηρημένος εξπρεσιονισμός ή αφηρημένος βανδαλισμός. Η προέλευσή του είναι ασαφής ωστόσο προήλθε από τον τίτλο μιας ατομικής έκθεσης του Ολλανδού καλλιτέχνη Niels Shoe το 2007. Καλλιτέχνες του είδους μπορούμε να βρούμε σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως τον El Seed από την Τυνησία, τον Retna από το Los Angeles, τον Stohead από την Γερμανία, τον Porkas Lampas από τη Ρωσία κλπ. Σχετικά με το installation, θα ήθελα να το κρατήσω για έκπληξη, σαν ένα παραπάνω κίνητρο για αυτόν που θα έρθει να δει την έκθεση.

Βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Πόσο σε επηρέασε αυτό καλλιτεχνικά και πόσο μάλλον στη δημιουργία της νέας σου δουλειάς;

Ήταν ένα διάλειμμα που δεν είχε ουσιαστικές διάφορες για μένα μιας και δουλεύω μόνος. Σίγουρα ήμουν παραπάνω συγκεντρωμένος λόγω περιορισμών.

Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα;

Στις 24 Σεπτεμβρίου έχω μια προγραμματισμένη έκθεση στο Bold Type Hotel στην Πάτρα σε επιμέλεια της Πέννυς Νικολάου και τον Νοέμβρη μια έκθεση στην Gallery 45, στην Λεμεσό.

Ο Δημήτρης Ντόκος (γ. 1984) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όπου έχει εργαστεί έξι συνεχόμενα χρόνια. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ήταν ομιλητής στο Art History Week που πραγματοποιείται στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ η τελευταία του ατομική έκθεση ήταν το 2019 στο Παλέρμο της Ιταλίας. 

Info έκθεσης:

Δημήτρης Ντόκος “Alphabet” | 23 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2021 | The Blender Gallery

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.