Ο Damien Hirst ετοιμάζει το πρώτο NFT project του και βουτάει στα βαθιά της ψηφιακής τέχνης

10.000 αυθεντικά έργα στο χαρτί που εδώ και πέντε χρόνια ετοίμαζε και παρέμεναν κλειδωμένα, σύντομα πρόκειται να «φανερωθούν» με την τεχνολογία blockchain ως ψηφιακά έργα

Ο Damien Hirst, ο γνωστός Βρετανός εικαστικός δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον στο συνεχώς αναπτυσσόμενο μερίδιο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων δημιουργώντας τα προσωπικά του NFTs ή non-fungible tokens με τίτλο “The Currency” αποτελούμενα από 10.000 αυθεντικά έργα στο χαρτί που εδώ και πέντε χρόνια ετοίμαζε και παρέμεναν κλειδωμένα αλλά σύντομα πρόκειται να «φανερωθούν» με την τεχνολογία blockchain ως ψηφιακά έργα. Αριθμός έργων που σίγουρα προκαλεί την προηγούμενη δημοπρασία του Beeple NFT, η οποία πριν από λίγο καιρό άγγιξε τα $69.3 εκ.

Τι είναι τα NFTs

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως δηλαδή οποιοδήποτε νόμισμα. Το βασικό όμως στοιχείο ενός NFT είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Και αυτό γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται μια κατανεμημένη βάση δεδομένων το επονομαζόμενο Blockchain, μια τεχνολογική αλυσίδα πληροφοριών που αναλαμβάνει τον ρόλο της καταγραφής του αποτυπώματος ενός στοιχείου κι έτσι ελέγχεται η αυθεντικότητά του.

Η τεχνολογία Blockchain ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα συναλλασσόμενα μέρη καθώς δεν υπάρχει επιρροή από τρίτους, γεγονός που επιτρέπει την άμεση και δημόσια  διαπίστωση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας ενός αντικειμένου.

Έτσι, ο δημιουργός ενός αντικειμένου, έργου ή οτιδήποτε άλλο που πρόκειται να προστεθεί σε αυτή τη νέα τάση μπορεί να προσθέσει οποιοδήποτε ψηφιακό στοιχείο, ώστε από τη μία πλευρά να πιστοποιήσει τη γνησιότητά του και να επαληθεύσει τελικά μέσω του NFT που είναι κωδικοποιημένο, την τιμή, τον τίτλο ιδιοκτησίας καθιστώντας αδύνατη την ψηφιακή πλαστογράφηση ή την αναπαραγωγή του αρχείου. Πολύ απλά λοιπόν πρόκειται για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας.

Ο όρος “Non-fungible” αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, γιατί πολύ απλά το καθένα είναι μοναδικό σε αντίθεση με τα “fungible” περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα νομίσματα, οι μετοχές ή οι ράβδοι χρυσού.

Τα NFTs έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας που εκτόξευσε τις online επιλογές αντικειμένων και ειδικά στον χώρο της Τέχνης παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς του στις δημοπρασίες που πλέον ένα NFT μπορεί να περάσει από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Damien Hisrt και η σχέση του με τα NFTs

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή τη νέα δυναμική είσοδο των NFTs και της τεχνολογίας Blockchain, ο Damien Hirst, ανακοινώνοντας το πρώτο του NFT έργο με τίτλο “The Currency” δηλώνει ότι είναι «το πιο συναρπαστικό πράγμα με τo οποίο έχει απασχοληθεί τον τελευταίο καιρό».

O Hirst έχει για τα καλά βουτήξει στον νέο κόσμο της ψηφιακής τέχνης και του blockchain αποδεχόμενος την πληρωμή με κρυπτονομίσματα, με τη μορφή Ether ή Bitcoin κερδίζοντας 22,4 εκατομμύρια δολάρια, με την πώληση 7.481 εκτυπώσεων των έργων της συλλογής The Virtues για 3.000 $ το καθένα σε περίπου 4.000 αγοραστές σε 67 χώρες.

Η συλλογή The Virtues περιλαμβάνει 8 έργα που απεικονίζουν ανθοφόρες κερασιές και κάθε μία φέρει τον τίτλο μιας εκ των οκτώ αρετών του Bushidō, του κώδικα των σαμουράι. Θάρρος, πίστη, έλεος, δικαιοσύνη, ευγένεια, αφοσίωση, ειλικρίνεια και έλεγχος.

Η δημοσίευση των έργων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις HΕΝΙ Leviathan που στο παρελθόν έχουν σχεδιάσει περιορισμένης έκδοσης έργα για καλλιτέχνες όπως οι Etel Adnan, Francis Bacon και Arthur Jafa με τη μορφή φωτογραφιών, και βιτρό.

Η συλλογή The Virtues αποτυπώνει τη χαρά της φύσης και της ζωής και όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Hirst :

«Τα άνθη κερασιάς συμβολίζουν την ομορφιά, τη ζωή και τον θάνατο. Υπάρχει μια ακραία ομορφιά σε αυτά. Είναι τέχνη δανεισμένη από τη φύση. Αφορούν την επιθυμία, την αγάπη και γιατί τη χρειαζόμαστε. Είναι όμορφα αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα. Έτσι και αυτές οι εκτυπώσεις μάς θυμίζουν να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο».

Ακόμα κι αν η αγορά των NFT αποδειχθεί «φούσκα», σίγουρα η ομορφιά των έργων αυτών του Damien Hirst παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.