Ο “Alex” έξω από τον σταθμό King’s Cross του Λονδίνου καθιστά την έλλειψη στέγης αδύνατο να αγνοηθεί

Δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας χαρτογράφησης προσώπων και τα προφίλ 17 ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης στέγης

Ένα νέο γλυπτό παρουσιάστηκε έξω από τον σταθμό King’s Cross του Λονδίνου που καθιστά την έλλειψη στέγης αδύνατο να αγνοηθεί.

Το γλυπτό ύψους 4,3 μέτρων, ανατέθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση για τους άστεγους, Crisis, απεικονίζει ένα άτομο τυλιγμένο με χειμωνιάτικα ρούχα που έχει κατασκηνώσει έξω από τον σταθμό, μια σκηνή που πιθανώς είναι οικεία στους χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν τον σταθμό καθημερινά. Το γλυπτό δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα Sophie de Oliveira Barata και την Helen Lansdown (σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Creative Giants και την εταιρεία σχεδιασμού Millimetre).

Ονομάζεται Άλεξ και δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας χαρτογράφησης προσώπων και τα προφίλ 17 ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης στέγης και οι οποίοι έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από την Crisis. Μια φιγούρα ρεαλιστική, και διφορούμενη αναφορικά με τη φυλετική τους ταυτότητα.

Courtesy Crisis

Ο Alex θα περάσει δύο ημέρες έξω από τον σταθμό πριν μεταφερθεί στο Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, για να τοποθετηθεί έξω από το Bullring -ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Courtesy Crisis

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση, η μέση ηλικία θανάτου για τα άτομα που βιώνουν την έλλειψη στέγης είναι 46 έτη για τους άνδρες και 42 έτη για τις γυναίκες. Οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο έχουν σχεδόν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πέσει θύματα βίας. Περισσότεροι από 1 στους 3 ανθρώπους που κοιμούνται σε άστεγους χώρους έχουν χτυπηθεί ή κλωτσήσει σκόπιμα ή έχουν βιώσει κάποια άλλη μορφή βίας ενώ ήταν άστεγοι. Οι άστεγοι έχουν πάνω από 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι άνθρωποι μένουν άστεγοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν κοινωνικά αίτια όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης, η φτώχεια και η ανεργία, καθώς και γεγονότα της ζωής που ωθούν τους ανθρώπους στην έλλειψη στέγης. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν άστεγοι όταν βγαίνουν από τη φυλακή, την περίθαλψη ή τον στρατό χωρίς να έχουν σπίτι να πάνε. Πολλές γυναίκες που βιώνουν την έλλειψη στέγης έχουν ξεφύγει από μια βίαιη ή κακοποιητική σχέση, ενώ πολλοί άνθρωποι μένουν άστεγοι επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιο.

Και για πολλούς, γεγονότα της ζωής, όπως η διάλυση μιας σχέσης, η απώλεια της εργασίας, τα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας ή η κατάχρηση ουσιών, θέτουν τους ανθρώπους υπό σημαντική πίεση. Η έλλειψη στέγης μπορεί, με τη σειρά της, να κάνει πολλά από αυτά τα προβλήματα ακόμη πιο δύσκολα επιλύσιμα. Ωστόσο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η έλλειψη στέγης μπορεί να προληφθεί και σε κάθε περίπτωση μπορεί να τερματιστεί.

«Η έλλειψη στέγης μπορεί να είναι συντριπτική. Είναι άβολο να το αντιμετωπίσει κανείς. Μερικές φορές, όσο περισσότερο το βλέπουμε, τόσο περισσότερο θέλουμε να κοιτάξουμε μακριά. Αλλά το να αγνοούμε την έλλειψη στέγης δεν θα μας βοηθήσει να την τερματίσουμε. Αυτή η κρίση έχει φτάσει σε επείγοντα επίπεδα. 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να αναγκαστούν να μείνουν άστεγα το επόμενο έτος λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η έλλειψη στέγης δεν μπορεί να αγνοηθεί άλλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Courtesy Crisis

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έγιναν από τους ηθοποιούς του “The Crown”, Imelda Staunton και Jonathan Pryce, πρεσβευτές της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.