H ατομική έκθεση της Nevin Aladag

Μετά από δύο επιτυχημένες εκθέσεις, του Harun Farocki το 2012 και των Slavs and Tatars το 2013, το Art Space Pythagorion παρουσιάζει φέτος μια ατομική έκθεση της Nevin Aladağ με τίτλο Borderline [Συνοριακή γραμμή] (20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου 2014). Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου 2014, παρουσία της καλλιτέχνιδας. Παράλληλα με τα εγκαίνια, θα διοργανωθεί μια σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις έως τις 6 Αυγούστου. Προσκεκλημένοι διεθνείς επιμελητές, θεωρητικοί, καθηγητές και συγγραφείς θα αναπτύξουν έναν διάλογο σχετικά με τις έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της μετανάστευσης, των συνόρων και των παραβιάσεών των, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της σύγχρονης τέχνης σε αυτό το πλαίσιο.
Υπάρχουν διάφορα είδη συνόρων: γεωγραφικά και πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά, καθώς και ιδεολογικά. Τα σύνορα είναι συχνά αόρατα, πράγμα που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, οριοθετούν εμπόδια, φράχτες ασφαλείας και σημεία ελέγχου. Δηλώνουν την παρουσία τους τόσο έντονα που είναι αδύνατο να τα αγνοήσουμε. Στη σκιά αυτών των οριοθετημένων τειχών αναπτύσσονται νεκρές ζώνες, ασαφή εδάφη και ουδέτερες ζώνες που δεν ανήκουν ούτε εδώ ούτε εκεί, αλλά κάπου ανάμεσα – προσωρινές επιφάνειες. Τα εδαφικά όρια καθορίζονται πρώτα συμβατικά, στο χαρτί, και μόνο αργότερα αποκτούν φυσική υπόσταση στο τοπίο. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις ευθείες γραμμές που παρατηρούμε συχνά στον παγκόσμιο χάρτη. Η γένεση των διαχωριστικών γραμμών μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια ενέργεια σχεδίασης, κι αυτό με τη σειρά του κάνει ακόμα πιο ουσιαστική την ενασχόληση με το φαινόμενο, από καλλιτεχνική σκοπιά.
Ένα άλλο έργο παραγγελία για την έκθεση στη Σάμο έχει τίτλο Beeline [Νοητή γραμμή]. Κοιτώντας από τα παράθυρα του εκθεσιακού χώρου στη Σάμο, διακρίνεται η τουρκική ενδοχώρα. Η Aladağ μεταφέρει την ακριβή μετρική απόσταση από το κτήριο ως την τουρκική ακτή σε ένα σχοινί ψαράδων, αντίστοιχου μήκους, τυλιγμένο σε πολλά ξύλινα καρούλια. Τα καρούλια λειτουργούν ως σκαμνιά, επιτρέποντας στους επισκέπτες να καθίσουν πάνω στην πραγματική απόσταση και ταυτόχρονα να έχουν, μέσω του βλέμματος, άμεση αντίληψη της απόστασης από την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, η Aladağ προσεγγίζει τις έννοιες της μέτρησης και της απόστασης αναφορικά με τα σύνορα. Το μήκος μιας συνοριακής γραμμής αντιπροσωπεύεται από μια ενιαία, μετρήσιμη μονάδα· το πλάτος της όμως δεν καθορίζεται. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άυλο χαρτογραφικό σημάδι. Συχνά, η αντίληψη της κοινωνικής και πολιτιστικής απόστασης είναι εκείνο που ορίζει το υποτιθέμενο εύρος αυτού του χάσματος. Εκτός από άνθρωπος που κινείται ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, η Aladağ είναι μία καλλιτέχνις που εργάζεται πέρα από σύνορα και καλλιτεχνικά είδη. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα έκφρασης, δημιουργεί αντικείμενα και ταινίες που δίνουν στο θέμα της διέλευσης των συνόρων μια ποιητική, δημιουργική σημασία. Η έκθεση, που αποτελεί την πρώτη της έκθεση στην Ελλάδα, περιλαμβάνει επτά δημιουργίες βίντεο, ένα ηχητικό έργο και μια εγκατάσταση.
Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη της Nevin Aladağ στη στήλη μας συναντήσεις

Nevin Aladağ

Η Nevin Aladağ γεννήθηκε στήν πόλη Βάν της Τουρκίας το 1972 και σπούδασε γλυπτική στην Σχολη Καλών Τεχνών του Μονάχου. Από το 2002, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Οι εγκαταστάσεις, οι ταινίες και οι παρουσιασεις της έχουν αποσπάσει διεθνή προσοχή, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Kunsthalle Βασιλείας 2014, Sharjah Biennale 2013, Pinakothek der Moderne, Μόναχο 2012, Ίδρυμα ARTER Vehbi Koc, Κωνσταντινούπολη 2012, MOT-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τόκυο 2011, Mathildenhöhe, Ντάρμστατ 2011, Hayward Gallery, Λονδίνο 2011, 14η Διεθνής Μπιενάλε Γλυπτικής, Καρράρα 2011, 11η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 2009, 8η Μπιενάλε Ταϊπέι, Ταϊβάν 2008, Kunsthalle Fridericianum, Κάσελ 2007.

Εκθεσιακό Πρόγραμμα

Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 20.00
Επίσημα Εγκαίνια
Εισαγωγική ομιλία της Quinn Lartimer (κριτικού, ποιήτριας) για την ατομική έκθεση της Nevin Aladağ με τίτλο Borderline.
Δεξίωση
Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 20.00.
Δημόσια Συζήτηση
Γειτνιάσεις
Συμβολικές έννοιες της Δύσης και της Ανατολής και η ευρωπαϊκή τους πρόσληψη
Διεθνείς επιμελητές, θεωρητικοί, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν σε διάλογο όπου θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τις έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της μετανάστευσης, των συνόρων και των παραβιάσεών τους, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της σύγχρονης τέχνης σε αυτό το πλαίσιο.
Στη συζήτηση συμμετέχουν: Καθ. Ahyan Aktar (Πανεπιστήμιο Bilgi, Κωνσταντινούπολη, Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών), Chus Martinez (Διευθύντρια Ινστιτούτου Τεχνών, FHNW, Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών, Βασιλεία, Ελβετία), Ingo Niermann (Συγγραφέας, φιλόσοφος και καλλιτέχνης), Başak Doğa (Βερολίνο Başak Doğa Temür, Συντονισμός εκθέσεων, ARTER, Κωνσταντινούπολη), Temür Adnan Yildiz (Καλλιτεχνικός διευθυντής, Künstlerhaus Stuttgart)
Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρίνα Φωκίδη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας