Νέα εικονογραφημένα βιβλία που ξεχωρίσαμε

Βιβλία που ξεχωρίσαμε και σύντομα θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία

Επιμέλεια: Πέπη Νικολοπούλου

Κάποια τα διαβάσαμε ήδη και σας τα προτείνουμε αλλά και κάποια τα ξεχωρίσαμε από τις πολυαναμενόμενες εκδοτικές αφίξεις των επομένων ημερών και που ίσως ήδη καταφθάνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Πρόκειται για εικονογραφημένα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από 1 ετών, που θα τα ψυχαγωγήσουν, θα βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στη διαδικασία αυτογνωσίας, και ενσυναίσθησης πάντα με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο.

Η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Μίνα είναι καινούργια στο σχολείο της. Όλα μοιάζουν ξένα στη νέα της τάξη: οι άνθρωποι, οι συνήθειες, ακόμα και η γλώσσα. Και όμως, όσο οι μέρες περνούν, η μικρή προσαρμόζεται σταδιακά και ενσωματώνεται στο καινούριο της περιβάλλον, και η ψυχή της (όπως και η εικονογράφηση του βιβλίου) γεμίζει με φωτεινά χρώματα…

Στη ζωή των παιδιών παρουσιάζονται καθημερινά νέες προκλήσεις. Μπροστά τους ανοίγονται καινούριες πόρτες και νέοι κόσμοι. Το ξεκίνημα στον παιδικό σταθμό, σε μια νέα τάξη ή ομάδα, η μετακόμιση σε μια καινούρια πόλη ή χώρα, όλα φαντάζουν δύσκολα στην αρχή και είναι ξένα και ψυχρά και γκρίζα. Είναι πολλά τα νέα ερεθίσματα που έχεις να επεξεργαστείς, όταν το κάνεις, όμως, αρχίζεις σιγά σιγά να αποκτάς εμπιστοσύνη, και τότε η ζωή σου αποκτά ζεστασιά και χρώμα.

Για όλα τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, σε ένα καινούριο σχολείο, σε έναν νέο τόπο ή μπαίνουν σε μία νέα ομάδα. Μια ιστορία που μας δείχνει με θαυμαστή ενσυναίσθηση πώς είναι να μπαίνεις σε έναν νέο κόσμο, εικονογραφημένη με ευαισθησία από τον Λαρς Μπάους.

Συγγραφέας: Sandra Niebuhr-Siebert

Μετάφραση: Μαρία Μαντή

Εικονογράφηση: Lars Baus

Για παιδιά 4+

 

Μπιζζζζ – Εκδόσεις Ίκαρος

Το μάθημα γεωγραφίας διακόπτεται από έναν απρόσμενο εισβολέα: ένα έντομο πετάει ξαφνικά μέσα στην τάξη, φέρνοντας τα πάνω κάτω! Ο ήχος των φτερών του, αποκαλύπτει τον σπάνιο, περαστικό επισκέπτη. Μα, τι κάνει ένας μπάμπουρας στην τάξη;

-Μα, τώρα βρήκε να έρθει;

-Από πού ξεφύτρωσε;

-Βοήθεια, θα μας τσιμπήσει!

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, ενώνουν τη φαντασία τους με την Ντανιέλα Σταματιάδη και δημιουργούν μια υπέροχη ιστορία γεμάτη έκπληκτα, ενθουσιώδη και ανήσυχα ΜΠΙΖΖΖΖ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη

Εικονογράφος:  Ντανιέλα Σταματιάδη

Για παιδιά 4-6 ετών

 

Αυτός είναι ο κόσμος μας – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κάνε ένα ταξίδι στον κόσμο και γνώρισε 20 παιδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής.

-Κολύμπησε με χελώνες σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο του Νότιου Ειρηνικού.

-Οδήγησε ταράνδους στη χιονισμένη Σιβηρία.

-Πέταξε ως το σχολείο σου πάνω σε εναέρια τροχαλία, στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την αφρικανική σαβάνα, εμείς οι άνθρωποι ζούμε σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μας ενώνουν όμως τα στοιχεία που έχουμε κοινά.

Ένα βιβλίο-ύμνος στην πολιτισμική και περιβαλλοντική ποικιλομορφία του κόσμου μας – ένα αξέχαστο ταξίδι που ζωντανεύει στα μάτια των νεαρών αναγνωστών τους λαούς, τις συνήθειες και την άγρια ζωή σε 20 μέρη του πλανήτη.

Οδηγοί μας, ισάριθμα παιδιά που μας μιλούν για τα ζώα και τα φυτά που ζουν γύρω τους, τον καιρό του κάθε τόπου, τις γιορτές και τα φεστιβάλ που απολαμβάνουν, τα ρούχα που φορούν, τον τρόπο που μαθαίνουν, τις γλώσσες που μιλούν, τα σπορ με τα οποία καταπιάνονται και τα παιχνίδια που παίζουν.

Ένα βιβλίο που καλλιεργεί το ενδιαφέρον για τον ευρύτερο κόσμο και τα ταξίδια, για την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγγραφέας: Tracey Turner

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Εικονογράφηση: Αsa Gilland

Για παιδιά 4+

Το λεξικό της Φιλίας, της Χαράς, της Γενναιότητας, της Ηρεμίας – Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια νέα σειρά έχει προστεθεί εδώ και λίγο καιρό στα εικονογραφημένα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός από την Έλεν Μόρτιμερ με βασικό περιεχόμενο τα συναισθήματα.

Μια σειρά που προσφέρει με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο τα εργαλεία για να διαχειριστούν τα παιδιά συναισθήματα και σχέσεις. Η σειρά μέχρι σήμερα περιλαμβάνει τους τίτλους: Το λεξικό της φιλίας, το λεξικό της ηρεμίας, το λεξικό της χαράς και το λεξικό της γενναιότητας.

Κάθε βιβλίο στο τέλος του, περιλαμβάνει ένα σύντομο παράρτημα με ιδέες βέλτιστης αξιοποίησης του, όπως ιδέες για παιχνίδια και κατασκευές αλλά και ένα γλωσσάρι για να κατανοήσουν καλύτερα νέες έννοιες τα παιδιά όπως «ανοιχτός», «σεβασμός».

Συγγραφέας: Έλεν Μόρτιμερ

Eικονογράφος: Κριστίνα Τραπανέζε

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Για παιδιά 4+

Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι – Εκδόσεις Διόπτρα

Δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων, ενσυνειδητότητα, ενσυναίσθηση, ομαδικότητα. Τι είναι οι δεξιότητες ζωής; Πώς θα φαινόταν αν κάθε παιδί μπορούσε να χτίσει έναν πύργο με τουβλάκια για να δημιουργήσει το δικό του μέλλον;

Κάθε τουβλάκι αντιπροσωπεύει μία δεξιότητα: επίλυση προβλημάτων, τρόποι σκέψης, επικοινωνία, συναισθήματα, αντιμετώπιση καταστάσεων. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να λύσουν με επιτυχία τα προβλήματά τους.

Δεν χρειάζεται να τα κάνουν πάντα όλα σωστά. Το σημαντικό είναι να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Οι δεξιότητες ζωής θα βοηθήσουν όλα τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Συγγραφέας: Keilly Swift

Μεταφραστής: Νοέλα Ελιασά

Εικονογράφος: James Gibbs

Για παιδιά 8+

Αν η γη είχε 100 ανθρώπους – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Για να κατανοήσουμε κάτι πελώριο, κάτι που φαντάζει αδύνατο να συλλάβει το μυαλό λόγω μεγέθους, πρέπει να το αναγάγουμε σε κάτι διαχειρίσιμο, εύπεπτο. Να το αποτυπώσουμε σε εικόνα και οι αριθμοί να μικρύνουν αναλογικά. Έτσι λοιπόν για να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, τα χαρακτηριστικά του εκείνα που επηρεάζουν ή και όχι, τη ζωή, το βιβλίο μάς παρουσιάζει μια ευφάνταση σκέψη: αν η Γη ήταν ένα χωριό με 100 κατοίκους; Για φαντάσου!

Και αυτή είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα που είχε η Jackie McCann.

Σε αυτό το παγκόσμιο χωριό, πόσοι θα ήταν οι άντρες και πόσες οι γυναίκες; Πόσοι θα προέρχονταν από την Ασία ή από την Αφρική; Πόσοι θα είχαν πρόσβαση σε τροφή, σε πόσιμο νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα ή θα είχαν δικό τους σπίτι; Πώς θα ήταν άραγε η ζωή τους;

Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πόσο πολλά έχουμε κοινά αλλά και να ανακαλύψεις όσα επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας. Μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε.

Συγγραφέας: McCann Jackie

Εικονογράφος: Cushley Aaron

Μεταφραστής: Κέλλυ Δημοπούλου

 

Η υπόσχεση – Εκδόσεις Πατάκη

Σε έναν άσχημο δρόμο μιας άσχημης πόλης, ένα κλεφτρόνι προσπαθεί να αρπάξει την τσάντα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να την πάρει χωρίς να υποσχεθεί κάτι ως αντάλλαγμα: είναι η αρχή ενός ταξιδιού που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και μια ευκαιρία να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο.

Είναι η ιστορία μιας μαγικής ανακάλυψης που θα αγγίξει την καρδιά και τη φαντασία κάθε αναγνώστη, μικρού και μεγάλου. Βασικό θέμα του βιβλίου το περιβάλλον και η ιστορία του επιχειρεί να εμπνεύσει και να βοηθήσει τα παιδιά να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή και να συνεργάζονται μεταξύ τους για να φτιάξουν όλοι μαζί έναν καθαρότερο, και καλύτερο κόσμο.

Η Nicola Davies είναι βραβευμένη συγγραφέας που έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά. Με πτυχίο Ζωολογίας, μελέτησε τις φάλαινες και τις νυχτερίδες και στη συνέχεια εργάστηκε στο BBC, στη Μονάδα Φυσικής Ιστορίας. Κοινός τόπος σε όλα τα κείμενά της είναι η πεποίθηση ότι η σχέση με τη φύση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο και ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ανανεώσουμε αυτή τη σχέση.

Συγγραφέα;: Nicola Davies

Εικονογράφηση: Laura Carlin

Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη

Για παιδιά 6+

 

Ο Μούργος – Εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας καλωσορίζουν μια νέα σειρά παιδικών βιβλίων, με τίτλο Ο Μούργος, η οποία έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες, ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά στη Γαλλία.

Πρωταγωνιστής είναι ο Μούργος, ένας καλοκάγαθος αδέσποτος σκύλος, οι ξεκαρδιστικές ιστορίες του οποίου θα ενθουσιάσουν τα παιδιά! Τα δύο πρώτα βιβλία Ο Μούργος και Ο Μούργος στο σχολείο κυκλοφορούν σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Συγγραφέας: Γκούτμαν Κόλα

Εικονογράφος: Μπουταβάν Μαρκ

Για παιδιά 5-7 ετών

Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα – Εκδόσεις Διόπτρα

Η Τζούμπα, ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ, αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της γνωρίζει έναν βουφάγο, ένα ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων, που γίνονται σύμμαχοι στις προκλήσεις του ταξιδιού.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής. Μια επίκαιρη ιστορία, μια ιστορία δημιουργημένη από τη συνεργασία Περι­βαλλοντολόγου και Ψυχολόγου που μας μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.

Συγγραφείς: Τζωρτζίνα Σπύρη, Μάνια Ζηρίδη

Εικονογράφος: Ιωάννης Σκουλούδης

Για παιδιά 7+

Το ζιζάνιο – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ναι, είναι αλήθεια πως ο Γιάννης κάνει αταξίες.

Είναι επίσης αλήθεια πως του αρέσει πολύ να πειράζει τους άλλους.

Όμως, ούτε την αδελφή του αφήνει σε ησυχία… Είναι ο Γιάννης, λοιπόν, αυτό που λέμε «ζιζάνιο»;

Συγγραφέας:  Λίλα Πατρόκλου

Εικονογράφος: Μαριλένα Μελισσηνού

 

Νέα σειρά για βρέφη board books – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Μια νέα σειρά απολαυστική υποδέχονται οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη από την Αμερικανίδα δημιουργό Leslie Patricelli, παγκοσμίως γνωστή για τη bestseller σειρά βιβλίων για βρέφη με πρωταγωνιστή τον μικρό μπόμπιρα.

Η σειρά περιλαμβάνει περισσότερους από 25 τίτλους, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Οι δύο πρώτοι τίτλοι που μεταφράστηκαν στα ελληνικά είναι το «Δόντι» και το «Πριτς» που έχει πουλήσει περισσότερα από 400.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Η σειρά βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο και να ταυτιστούν  με τον ήρωα των βιβλίων και τους μεγάλους να γελάνε με την αλήθεια τους.

Συγγραφέας και εικονογράφος: Leslie Patricelli

Για παιδια 1+

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Eκδόσεις Κλειδάριθμος

Αυτή είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που κατάφερε να πετύχει έναν τεράστιο στόχο και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ένα βιβλίο πρώτης ανάγνωσης που αφηγείται την ιστορία του πρωταθλητή NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά.

Ένα επίκαιρο βιβλίο που στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία της αποφασιστικότητας και της επιμονής όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι σημαντικό, την αξία της καθημερινής εξάσκησης και πειθαρχίας, την αυτοεκτίμηση και τον ρόλο της στην επίτευξη των στόχων μας, το να μην τους πτοεί το γεγονός ότι είναι διαφορετικοί, αντίθετα να τους δίνει δύναμη και τη σημασία τού να μην σταματάς να νοιάζεσαι για τους άλλους, ακόμα και όταν έχεις κατακτήσει τα όνειρά σου

Ο Α. Ντ. Λάργκι είναι δημιουργός ενός μεγάλου αριθμού παιδικών βιβλίων, τα οποία έχει εμπνευστεί από τη σχέση του με τον μικρό του γιο. Επίσης είναι ο ιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου Kemet Kids Publishing με έδρα τη Νέα Υόρκη και ειδίκευση στα παιδικά βιβλία και τις παιδικές βιογραφίες γνωστών προσωπικοτήτων.

Συγγραφέας: Α. Ντ. Λάργκι

Για παιδιά 6+

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.