Μια πορτοκαλί επιβλητική σφαίρα που εντυπωσιάζει στην παιδική χαρά του Vårbergstoppen στην Στοκχόλμη

Ένα εμπνευσμένο, ξεχωριστής σχεδίασης έργο που προσελκύει τόσο το παιχνίδι, την κίνηση αλλά και την περισυλλογή και χαλάρωση για παιδιά και για ενήλικες

Φωτογραφίες: © Clément Morin, Brendan Austin

Ένας τεχνητός λόφος στα νότια προάστια της πόλης αποτέλεσμα συγκέντρωσης μαζών χώματος πριν από μερικές δεκαετίες από την κατασκευή των νέων γραμμών του μετρό, στάθηκε το ιδανικό σκηνικό για τον διάσημο Σουηδό αρχιτέκτονα Ηolger Blom και τη σύλληψη του γνωστού πάρκου Vårbergstoppen στα νότια προάστια της Στοκχόλμης με χαρακτηρικό τις δύο τεχνητές κορυφές που περιβάλλουν έναν τέλεια στρογγυλό κρατήρα, διαμέτρου 100 μέτρων.

Οι τέλειες γεωμετρίες του κατασκευασμένου τοπίου λειτούργησαν ως έμπνευση για τη δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου Andrénfogelström, που ολοκλήρωσαν, στο πλαίσιο του έργου Greener Stockholm, το τοπίο με τη σχεδίαση ενός πύργου παρατήρησης πτηνών, και μια, πρωτότυπη για δημόσιο έργο, παιδική χαρά.

Η συγκέντρωση πληθυσμού στα νότια προάστια Vårberg και Skärholmen της Στοκχόλμης επέβαλε την εξέλιξη του τοπίου σε πάρκου για πολλαπλές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Μια μεγάλη πορτοκαλί σφαίρα κατασκευασμένη από διάτρητο μέταλλο μοιάζει έτοιμη να κυλήσει στην πλαγιά ενώ κάτω από τον λόφο, διάσπαρτες, υπάρχουν σφαιρικές «καλύβες» από μασίφ ξύλο, ειδικά επεξεργασμένες ώστε να αντέχουν τους δύσκολους σκανδιναβικούς χειμώνες,  για να παίζουν τα μικρότερα παιδιά. Οι ξύλινες καλύβες είναι τοποθετημένες λειτουργικά σε ύψος που να εξυπηρετεί τα μικρά παιδιά και διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο για κλασικές δραστηριότητες όπως τσουλήθρα και αναρρίχηση.

Οι επιβλητικές ξύλινες σφαίρες, φωτίζονται εσωτερικά και μοιάζουν με μικρά στολίδια που λάμπουν το σούρουπο. Το έργο αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με το γραφείο Land Arkitektur που είναι υπεύθυνο για την παιδική χαρά.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος «Πιο πράσινη Στοκχόλμη» – μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διάθεση μεγάλων κονδυλίων του προϋπολογισμού για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πράσινων αξιών της Στοκχόλμης.

Η πόλη υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση του πάρκου και των πράσινων χώρων της Στοκχόλμης διευρύνοντάς τους και διασφαλίζοντας βιώσιμη βιοποικιλότητα.

Ένα εμπνευσμένο, ξεχωριστής σχεδίασης έργο που προσελκύει τόσο το παιχνίδι, την κίνηση αλλά και την περισυλλογή και χαλάρωση για παιδιά και για ενήλικες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας