“Natural Bonds”: Η εικαστική αλληλεπίδραση της Δέσποινας Κωνσταντίνου με την Ντορίνα Μάλλιου

Μια έκθεση στη Λήμνο που αλληλεπιδρά με τις κοινές εικαστικές αναζητήσεις δύο γυναικών καλλιτεχνών

Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε φιλοξενεί δύο καλλιτέχνιδες, τη Δέσποινα Κωνσταντίνου και τη Ντορίνα Μάλλιου σε μια κοινή έκθεση, αλληλεπιδρώντας με τις κοινές εικαστικές τους αναζητήσεις. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί  την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 21:00.

Δέσποινα Κωνσταντίνου
Δέσποινα Κωνσταντίνου

“Οι κάκτοι είναι το θέμα που διαχειρίζεται η Δέσποινα Κωνσταντίνου και φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του αποδίδει και τον δεξιοτεχνικό τρόπο που το επεξεργάζεται με λαμπερά χρώματα, καθαρότητα, λεπτομερή σχεδίαση και ξεχωριστή επιμέλεια στην απόδοση διαφορετικών υφών, ανακαλώντας, αρχικά, τις, εξαιρετικής καταγραφικής ακρίβειας και κομψότητας, έγχρωμες λιθογραφίες με θέμα φυτά και λουλούδια που εικονογραφούσαν εκδόσεις φυσικής ιστορίας τον 19ο αιώνα. Με τη συναρμογή διάφορων πραγματικών ειδών, δημιουργεί νέα, φανταστικά είδη-μεταλλαγμένα υβρίδια κάκτων, τα οποία καταλαμβάνουν μνημειακά τη ζωγραφική επιφάνεια, υποβάλλοντας μια άκρως ονειρική και μεταφυσική ατμόσφαιρα όπου, με ένταση και σουρεαλιστική, συχνά παιγνιώδη και ανατρεπτική, διάθεση, αναδύεται το ερωτικό στοιχείο…” σημειώνει ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης.

Δέσποινα Κωνσταντίνου
Δέσποινα Κωνσταντίνου

“Μια καινούργια τόλμη έχει κερδηθεί στον τρόπο με τον οποίο η Ντορίνα Μάλλιου εξερευνά το δικό της εικαστικό στίγμα, με μεικτά υλικά σε χαρτί. Ο παλιός “ολοκληρωτικός αισθησιασμός” δεν μονοπωλεί πλέον το παιχνίδι αλλά γίνεται στοιχείο ενός διευρυμένου λεξιλόγιου. Αυτό που αρθρώνεται εδώ έχει έναν χαρακτήρα ερωτηματικό. Αφορά την συσχέτιση των πραγμάτων, όλα όσα συμβαίνουν (ή αδυνατούν να συμβούν) στον ενδιάμεσο χώρο. Το ζήτημα της απόλαυσης παραμένει κεντρικό αλλά η ποικιλία των οργανικών μορφών χαλιναγωγείται σε επιμέρους στοιχείο αντί να έχει την πρωτοκαθεδρία. Στοιχεία αντιπαλότητας και αντινομίας, εγκιβωτίζονται ή παρεισφρύουν στο πεδίο συνθέτοντας μια καινούργια γλώσσα. Τα έργα εκπέμπουν πλέον την υψηλή συχνότητα της διαφοράς, όχι της ταυτότητας. Και, ξεκάθαρα, τα προς διερεύνηση ζητήματα δεν εξαντλούνται μέσα στο πλαίσιο του έργου”, γράφει ο Κωνσταντίνος Ματσούκας, Μ.Phil.

Ντορίνα Μάλλιου
Ντορίνα Μάλλιου

Η Δέσποινα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε ζωγραφική στοΤμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ.  με καθηγητές τους Γ. Τσακίρη και Κ. Μορταράκο,(2003 – 2008). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις  στην Αθήνα, Βέροια, Λευκωσία, Πάτρα και συμμετείχε σε πάνω απο τριάντα πέντε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ντορίνα Μάλλιου
Ντορίνα Μάλλιου

Η Ντορίνα Μάλλιου  γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Ζωγραφικής του Γιάννη Φωκά, (1996-2001).  Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και συμμετείχε σε πάνω απο εικοσιπέντε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.