Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα

Στόχος της 2023 Ελευσίς είναι να αποτελέσει το Ecoculture Festival^ το έναυσμα για τη θεσμοθέτηση ενός πρότυπου φεστιβάλ για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα στην πόλη της Ελευσίνας

Πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^, το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην ΟΑΣΗ, πρώην κάμπινγκ⋅ έναν φυσικής ομορφιάς χώρο στις παρυφές της πόλης.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή για το περιβάλλον έδωσαν το παρών περισσότεροι από 1000 κάτοικοι και επισκέπτες της Ελευσίνας, όλων των ηλικιών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής δράσης τόσο για την πόλη όσο και τη διοργάνωση. Στόχος της 2023 Ελευσίς είναι να αποτελέσει το Ecoculture Festival^ το έναυσμα για τη θεσμοθέτηση ενός πρότυπου φεστιβάλ για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα, στην πόλη της Ελευσίνας.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Φώτης Τατάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ελευσίνας, Γιάννης Παναγιωτούλιας, ο Διευθυντής του εργοστασίου Τιτάνα, Ανδρέας Σαμοθράκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Ασπροπύργου, Γεωργία Πηλιχού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιστήμονες του περιβάλλοντος όπως ο ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σκούλλος, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και εθνοτοπικών συλλόγων, μέλη του Σκακιστικού Μορφωτικού Συλλόγου και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το Ecoculture Dialogues, ομιλίες και συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τον δημιουργικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή ερευνητών, πανεπιστημιακών, περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων φορέων. Περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλητές που συμμετείχαν και τις εισηγήσεις τους εδώ.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισίωσαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως ποδηλατικές διαδρομές στις γραμμές του τρένου (railbiking) σε συνεργασία με τη Rail Biking in Greece, ποδηλατικές διαδρομές μέσα στην πόλη σε συνεργασία με το Be bike shop, με καταληκτικό σταθμό την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» στο Παλαιό Ελαιουργείο, προβολές αποσπασμάτων από ταινίες και ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, όπως η Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή και το Shipwrecked της Μαριάννας Οικονόμου.

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_38 Μουσική των σπιτιών, μια ξεχωριστή περιήγηση στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές των κατοίκων να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Αμέσως μετά, ακολούθησε το Μυστήριο_49 Συμπόσιο #2 – Εύξεινος Πόντος, ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου, μια αληθινή γιορτή πολιτισμικής ανταλλαγής και γαστρονομικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα».

Το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με ένα πικ νικ συνοδεία μουσικής από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, που ενθουσίασαν τους νέους κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: dj Ελένη Πέππα, Gustavo Brings (Βαγγέλης Οικονόμου, Γιάννης Τσίτος, Στέργιος Λιούρας), MULTi●CULTi (Όλεγκ Ντεργκάτσιοβ, Ηρακλής Τσοπελάκης).

Παράλληλες Δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας, στο πλαίσιο του οποίου έφτιαξαν παρτέρια με τη χρήση νέων τεχνολογιών, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, σε συνεργασία με την Olivia Kotsifa (Synfablab) και την ομάδα του Decode Fab Lab. Επιπλέον, στην ΟΑΣΗ έλαβαν μέρος σε εργαστήρια της Παίδευσις Kids Academy, δημιουργώντας ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

2023 Eleusis Open Farm Days

Τέλος, ανακοινώθηκε η έναρξη της δράσης 2023 Eleusis Open Farm Days, μια συνεργασία της 2023 Ελευσίς με τη Med Culture, με αγροκτήματα, οινοποιεία, μύλοι και ελαιοτριβεία της Δυτικής Αττικής να χαρτογραφούνται για πρώτη φορά και να υποδέχονται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της ΟΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, ανακοινώθηκε το Μυστήριο_41 Design Campus, ένα συμμετοχικό εργαστήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, με στόχο τον σχεδιασμό της μελλοντικής χρήσης της ΟΑΣΗΣ ως κέντρου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ένας νέος πρότυπος εκπαιδευτικός θεσμός: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο_7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτη Δημόπουλου και των μελών της επιστημονικής επιτροπής.

Στόχος του νέου φορέα, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις θεματικές «Περιβάλλον και Υγεία» και «Πολιτιστική Πολιτική», είναι η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο ή επισκέπτη της Ελευσίνας. Η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα της δράσης διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Ένα βίντεο – έκπληξη από τους Time Circus

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, η βελγική κολεκτίβα Timecircus, που ξεκίνησε πεζή από την Αμβέρσα τον περασμένο Μάιο, και πριν λίγες μέρες έφτασε στην ουγγρική πόλη Veszprém, την «αδελφή» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας για το 2023, έστειλε έναν βίντεο – χαιρετισμό ειδικά για το Φεστιβάλ.

Διασχίζοντας την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς, το Landship, που κινείται μόνο με ανθρώπινη δύναμη, και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι Timecircus, αφού περάσουν από τον επόμενο μεγάλο σταθμό της διαδρομής τους, την Timsoara (Ρουμανία), έχουν ως στόχο να φτάσουν πεζοί στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο του 2023 και να συμμετάσχουν στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς, διαγράφοντας τη μεγαλύτερη πομπή στην ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Δείτε το βίντεο εδώ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.