Μυρωδάτο κοτόπουλο φούρνου με πικάντικο πουρέ κολοκύθας και κάστανου

Μια γευστική συνταγή με κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, φουρνιστό με σκόρδο και άλλα μπαχάρια συνοδεία πικάντικου πουρέ κολοκύθας και κάστανου

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Αν και το κοτόπουλο αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά που μαγειρεύεται και καταναλώνεται από τα περισσότερα νοικοκυριά (όσα δεν έχουν αποκλείσει αυτή τη τροφική κατηγορία) του δυτικού πολιτισμού, εντούτοις, υπάρχει μια μερίδα καταναλωτών που υποτιμά τη γεύση του συγκεκριμένου κρέατος χωρίς ωστόσο να διακόπτει την κατανάλωσή του.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους, θεωρώ πως σχετίζεται με το εύρος και κάτω όριο της λιανικής του τιμής. Υπάρχουν περιπτώσεις, για παράδειγμα, που η τιμή αγοράς ενός ολόκληρου νωπού κοτόπουλου είναι πολύ χαμηλότερη από την αγορά μέρος αυτού. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Ο βασικός λόγος για τη διαφοροποίηση της τιμής έχει άμεση σχέση με τις μεθόδους ανάπτυξής του. Εκεί ακριβώς είναι και η ουσία της ποιότητας και της γεύσης όλων των τροφών. Στη συγκεκριμένη τροφική κατηγορία, αν η ανάπτυξη του κοτόπουλου «βιάζεται» με διάφορες τεχνικές, τότε το αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορεί στην αγορά χαμηλής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας κρέας. Είναι αρκετοί που καταναλώνουν τροφές χωρίς να έχουν καμία απολύτως επίγνωση του τι τρώνε. Βλέπε για παράδειγμα τις ουρές στα ταχυφαγεία που πωλούν (και καλά κάνουν) το καλαμάκι (και όχι μόνο) σε τιμή λιγότερη του ευρώ. Χρειάζεται να αποκτήσουμε συνείδηση και για το τι καταναλώνουμε.

To put it in a nutshell, χρειάζεται να ασχοληθούμε με τις «τροφές» που επιλέγουμε να θρέψουμε το σώμα μας (άλλη φορά θα αναφερθούμε και στην ψυχή!). Για παράδειγμα, μπορούμε να ρωτήσουμε τον έμπορο αν είναι ελληνικής εκτροφής το συγκεκριμένο κρέας ή να ζητήσουμε τη γνώμη του για την ποιότητά του (κάτι παραπάνω θα γνωρίζει). Γίνε περίεργος, ψάξε τις ετικέτες των τροφίμων για τα συστατικά, ρώτα και μάθε πληροφορίες για ό,τι επιλέγεις να φας! Αυτή η τροφή θα μπει στο σώμα σου και θα περάσει από διάφορα ζωτικά όργανα, τα δικά σου! Αν δεν είναι αυτό σημαντικό τότε τι είναι;

Φτάνοντας στη συνταγή που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σου: Φυσικά και πρόκειται για κοτόπουλο (βιολογικής εκτροφής) φουρνιστό με σκόρδο και άλλα μπαχάρια συνοδεία πικάντικου πουρέ κολοκύθας και κάστανου.

Προετοιμασία 35 λεπτά, μαγείρεμα 50 λεπτά για το κοτόπουλο και 1,5 ώρα για τον πουρέ (αρχικά η κολοκύθα θα ψηθεί στον φούρνο), μερίδες 4

Υλικά για τον πουρέ

1kg ψημένη κολοκύθα (περίπου 1.2kg φρέσκια)

0.2kg προ-βρασμένα κάστανα (θα τα βρεις στο σούπερ-μάρκετ ή σε μεγάλα μπακάλικα)

2-3 φρέσκα κρεμμύδια

100gr βούτυρο (χρησιμοποίησα φυτικό)

1 καυτερή πιπεριά ολόκληρη (αν δεν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μην την προσθέσεις)

Αλάτι

Υλικά για το κοτόπουλο

1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (μπορείς να ζητήσεις από τον χασάπη να το κόψει σε μερίδες)

2-3 σκελίδες σκόρδο

ελαιόλαδο

αλάτι και θυμάρι

γλυκό μπούκοβο

γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150° C. Πλένω και κόβω την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια. Προσέχω όταν την κόβω μιας και μπορεί η φλούδα της να είναι λίγο σκληρή. Τοποθετώ την κολοκύθα πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την ψήνω για περίπου 1 ώρα (Θέλω ουσιαστικά να μαλακώσει για να μπορέσω μετά να την πολτοποιήσω). Το συγκεκριμένο βήμα μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα. Σε αυτήν την περίπτωση αφού ψηθεί και κρυώσει η κολοκύθα την αποθηκεύω στο ψυγείο μέχρι να την μαγειρέψω.

Παράλληλα, καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου και μεταφέρω τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω στο μπολ με το κοτόπουλο το σκόρδο και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω πολύ καλά ώστε να πάνε παντού τα υλικά. Μεταφέρω το κοτόπουλο σε ένα βαθύ ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ προσεκτικά τα κομμάτια κοτόπουλου με όλη τη μαρινάδα (με την πέτσα του κάθε κομματιού προς τα πάνω).

Ξεφουρνίζω την κολοκύθα μόλις είναι έτοιμη και ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C. Μόλις ο φούρνος φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, τοποθετώ μέσα το ταψί με το κοτόπουλο. Ψήνω για περίπου 25 λεπτά στου 220° C και στη συνέχεια μπορώ να μειώσω στους 200° C για άλλα 25 λεπτά. Ο χρόνος και οι βαθμοί ψησίματος εξαρτώνται από το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου και από τον φούρνο μου, οπότε τσεκάρω το ψήσιμο τους τακτικά μετά τα 40 λεπτά.

Παράλληλα, πλένω καλά τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά.

Στη συνέχεια ψιλοκόβω τα κρεμμύδια.

Μετά καθαρίζω την κολοκύθα από τη φλούδα της και την κόβω σε μέτρια κομμάτια.

Τοποθετώ μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και προσθέτω μέσα τα προ-βρασμένα κάστανα και ανακατεύω.

Αφού περάσει 1 λεπτό προσθέτω και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζω το ανακάτεμα. Μαγειρεύω για 1-2 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια προσθέτω την ψημένη κολοκύθα και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 2-3 λεπτά και προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι. Η κολοκύθα θα πρέπει να έχει αρχίσει να βγάζει υγρά της γι’ αυτό συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι αυτά να εξατμιστούν.

Στην συνέχεια, αφαιρώ την καυτερή πιπεριά και πολτοποιώ το υπόλοιπο μείγμα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζω τη γεύση του πουρέ και συμπληρώνω βούτυρο ή αλάτι αν χρειάζεται.

Ξεφουρνίζω το κοτόπουλο, μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος και τοποθετώ σε πιάτα σερβιρίσματος. Προσθέτω μια γενναία ποσότητα από τον πικάντικο πουρέ και απολαμβάνω αμέσως!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.