Μύκητες, μικρόβια και το DNA του Λεονάρντο ντα Βίντσι στα πολύτιμα σχέδια του

Οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν αμέτρητους μύκητες και βακτήρια σε σχέδια του καλλιτέχνη, όμως δε βρήκαν μόνο μικρόβια που συσσωρεύονται εδώ και αιώνες, αλλά και την παρουσία ανθρώπινου DNA

Τόσο τα έργα όσο και ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα βίντσι δεν έχουν πάψει να αποτελούν ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες αλλά και ένα γοητευτικό παιχνίδι επιστημονικών θεωριών σε σύγκρουση, αποκαλύψεων και αμφισβητήσεων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν αμέτρητους μύκητες και βακτήρια σε σχέδια του καλλιτέχνη που θεωρείται από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Όμως οι ειδικοί δε βρήκαν μόνο μικρόβια που συσσωρεύονται εδώ και αιώνες, αλλά και την παρουσία ανθρώπινου DNA. Αν και το θεωρούν σχεδόν απίθανο, δεν αποκλείεται μέρος αυτού του βιολογικού υλικού να ανήκει στον Ιταλό ιδιοφυή ζωγράφο και γλύπτη και να έχει παραμείνει από τότε στο χαρτί.

Εξαιτίας των μοναδικών σχεδίων του, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αναβάθμισε την ύπαρξή τους στην ιστορία της τέχνης. Έργα όπως το Autoritratto ή το Uomo della Bitta είναι από τα πιο αξιόλογα της Ιταλικής Αναγέννησης. Τα περισσότερα είναι ζωγραφισμένα με κόκκινη κιμωλία σε χαρτί πριν από 500 χρόνια, είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, γεγονός που περιπλέκει τη μελέτη τους. Τώρα, μια πολυεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από συντηρητές, ιστορικούς, μικροβιολόγους, μοριακούς βιολόγους έχει βρει πολλά υπολείμματα από αυτά τα ίχνη.

H Ισπανή επιστήμονας Guadalupe Piñar, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης, δήλωσε στην El Pais ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα του μικροβιακού συμπλέγματος (microbiome) που συμπληρώνει το χαρτί. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για τη ζωή σε απόλυτους όρους, αφού το DNA δεν αποτελεί εγγύηση βιωσιμότητας. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι μέρος του DNA που είναι απολιθωμένο, δηλαδή από οργανισμούς που δεν είναι πλέον βιώσιμοι (δεν ζουν), αλλά των οποίων το DNA μπόρεσε να παραμείνει υπό συγκεκριμένες συνθήκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αντικείμενα», πρόσθεσε.

Για να μελετήσουν κάτι τόσο ευαίσθητο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος μικρο ηλεκτρικής σκούπας για να παγιδεύσουν τα σωματίδια που εναποτίθενται στα σχέδια σε μια μεμβράνη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρίτης γενιάς (που ονομάζεται Nanopore) για να ταξινομήσουν το γενετικό υλικό που βρέθηκε. Διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με το αναμενόμενο, οι βακτηριακές αποικίες ήταν πολύ πιο άφθονες από αυτές των μυκήτων. Άλλη απρόσμενη ανακάλυψη ήταν τα ίχνη Streptococcus pseudpneumoniae, ενός παθογόνου κόκκου που προκαλεί πνευμονία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology, δείχνει επίσης ότι η προέλευση των σχεδίων του Ντα Βίντσι μπορεί να ερευνηθεί από τα μικρόβια τους που και αυτά αποτελούν ένα μέρος της ιστορίας των έργων και της εποχής τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.