Μουσείο Αφής: Mπες στον κόσμο που αγγίζεις όλα τα εκθέματα

Μαθαίνοντας για τις νέες απτικές ξεναγήσεις στο Mουσείο αφής, ένα από τα πέντε που υπάρχουν παγκοσμίως και βρίσκεται στην Αθήνα

Πριν μερικά χρόνια ακολούθησα ένα απτικό πρόγραμμα σε ένα γερμανικό μουσείο. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και η αίσθηση, η κατανόηση του έργου εντελώς διαφορετική από αυτή που είχα την επόμενη ακριβώς ημέρα που στάθηκα με ανοιχτά τα μάτια μπροστά στα ίδια εκθέματα. Η αφή με έκανε να αισθανθώ με ένα πρωτόγνωρο τρόπο τις επιφάνειες, τα χαρακτηριστικά και τις υφές. Αναρωτήθηκα πολλές φορές αν υπάρχουν μουσεία αφής. Υπάρχουν μόνο πέντε παγκοσμίως και ένα από αυτά βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Δοϊράνης 198, στην Καλλιθέα σε ένα διατηρητέο κτίριο και αποτελεί τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Η ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι το Μουσείο δεν έχει λίγους επισκέπτες, το αντίθετο, τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα το μουσείο για να νιώσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Το μότο αυτής της εμπειρίας-ξενάγησης θα μπορούσε να είναι «Αγγίξτε για να αισθανθείτε». Και είναι αλήθεια ότι εκτός από την αφή εμπλέκεται και το συναίσθημα. Κλείνοντας τα μάτια και αγγίζοντας το κεφάλι ενός αγάλματος, τα χαρακτηριστικά του αποκτούν άλλο χαρακτήρα, το πρόσωπο, η μύτη και το στόμα του, οι μπούκλες των μαλλιών και οι πτυχές των υφασμάτων που καλύπτουν το σώμα, η στάση ενός κορμιού που μπορείς να φανταστείς. Μπορείς να το ζήσεις αυτό στο Mουσείο αφής  που δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία και εσύ ακόμα και αν δεν είσαι τυφλός, έρχεσαι πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά από ένα άλλο μονοπάτι.

Τα εκθέματα του Μουσείου αφής είναι αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και κοσμούν τους δύο ορόφους του κτιρίου επιδιώκοντας, μέσω της αφής, οι μη βλέποντες να γνωρίσουν μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργα από την Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Έτσι κάποιος που δεν βλέπει αλλά και κάποιος που βλέπει μπορεί να ψηλαφίσει πιστά αντίγραφα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνίοχου των Δελφών, καθώς επίσης και μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και να καταλάβει τη γεωγραφική και αρχιτεκτονική δομή του αριστουργηματικού αυτού έργου. Ταξινομημένα και χωρισμένα ανά θεματικές περιόδους τα εκθέματα μέσα στα δωμάτια του μουσείου δίνουν πολλές πληροφορίες. Η αφή, ως αίσθηση, πρέπει να εκπαιδευτεί και να εξασκηθεί, αυτό καταλαβαίνεις όταν αγγίξεις με κλειστά μάτια τα εκθέματα.

Από το 2004 που επαναλειτουργεί το Μουσείο Αφής στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, έχει διακριθεί με επαίνους όπως του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, το 1988.

Εκτός από τα αντίγραφα των αρχαιολογικών μουσείων το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα. Η νέα αίθουσα που έχει δημιουργηθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

 

Πληροφορίες για τις απτικές ξεναγήσεις

 

Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος προτείνει στους επισκέπτες του νέες απτικές ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις βασισμένες κάθε φορά σε διαφορετικά εκθέματα τα οποία θα εξιστορούν μια μοναδική ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Η Ακρόπολη και τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι που διηγείται και φωτίζει την κοινωνική πολιτική και οικονομική ζωή του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες θα συναντήσουν όχι μόνο κτήρια και ναούς, αλλά συναισθήματα και πάθη ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Εκθέματα από το σπουδαίο Μουσείο Ακρόπολης, όπως επίσης μακέτες του ιερού βράχου και του περίφημου ναού του Παρθενώνα, αφηγούνται την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Μουσείου Αφής.

 

Ένας μικρός περίπατος στο θέατρο του Διονύσου

Η παρουσίαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του επισκέπτη για το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, το βράχο της Ακρόπολης. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου στη νότια κλιτύ του βράχου, το θέατρο του Διονύσου.
Μύθοι για τον θεό Διόνυσο, μαινάδες και σάτυροι που τον ακολουθούν παντού, τα Μεγάλα Διονύσια, η μεγαλύτερη γιορτή προς τιμήν του θεού του κρασιού και του γλεντιού θα μας βοηθήσουν να ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή και να βρεθούμε εκεί όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά η τραγωδία, εκεί όπου παίχτηκαν για πρώτη φορά τα αριστουργήματα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Δύο νέοι και ένας ποιητής συνομιλούν

Τα αριστουργήματα της Ηγησού και του Δεξίλεω μέσα από τα μάτια του Κωστή Παλαμά. “Ναι, δεν αξίζει ο κόσμος χωρίς την Ομορφιά, χωρίς την Λεβεντιά και δίχως την Αρετή” Κωστής Παλαμάς, Ο Ύμνος της ζωής.

Η εξέλιξη της γλυπτικής στην αρχαιότητα

Μια σειρά εκθεμάτων που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της γλυπτικής της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως ο κούρος της Βολομάνδρας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παιδί του Κριτίου από το μουσείο Ακρόπολης η ο Δίας του Αρτεμισίου, θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη αγγίζοντας τα να κατανοήσει την εκπληκτική μετάβαση από το στατικό γλυπτό της αρχαϊκής εποχής στο εντελώς απελευθερωμένο της κλασικής εποχής και της μετέπειτα ελληνιστικής.

Αρχαία αγγεία και συμπόσιο

Το κάθε αγγείο έχει να μας πει μία ιστορία, η κάθε μορφή ζωγραφισμένη πάνω του μπορεί να μας ταξιδεύσει πίσω στο χρόνο και να μένουμε εκεί για λίγο ακούγοντας τη λύρα του Απόλλωνα ή τις συζητήσεις αντρών κρατώντας έναν κάνθαρο γεμάτο κρασί στο χέρι. Η πλούσια συλλογή των αγγείων και τα ανάγλυφα μοτίβα φτιαγμένα ειδικά για την απτική διερεύνηση θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα την καθημερινότητα και τις ανησυχίες των αρχαίων Ελλήνων.

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής για το ειδικό πρόγραμμα διαδρομής, όπως επικοινωνείτε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 210 9415222.

Info:

Ημέρες διεξαγωγής: Τρίτη και Πέμπτη κατόπιν ραντεβού
Ώρες διεξαγωγής: 13:00, 14:00, Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ραντεβού: 2 άτομα
Γενική είσοδος Μουσείου Αφής: 2 ευρώ
Η είσοδος είναι δωρεάν για επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.