Μοντέρνοι Καιροί: Το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1936

Με τη βωβή αυτή ταινία, που ο θρυλικός Αλητάκος έκανε την τελευταία του εμφάνιση, ο Τσάπλιν εναντιώθηκε για τελευταία φορά στον ομιλούντα κινηματογράφο και δημιούργησε σκηνές που έγραψαν ιστορία

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1936 οι Μοντέρνοι Καιροί, μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και μία από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών, έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη. 

Η έμπνευση για το φιλμ αυτό, η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται με φόντο το οικονομικό κραχ του 1929, προήλθε από μία συνομιλία του Άγγλου δημιουργού μ’ ένα δημοσιογράφο:

«Τότε θυμήθηκα μια συνέντευξη που είχα δώσει σ’ ένα λαμπρό νεαρό ρεπόρτερ του Κόσμου της Νέας Υόρκης, ο οποίος, όταν άκουσε πως θα επισκεπτόμουν το Ντιτρόιτ, μου είπε για το σύστημα της αλυσίδας που είχαν στα εργοστάσια εκεί- μια φρικιαστική ιστορία για το πώς η μεγάλη βιομηχανία πλάνευε τους γεμάτους υγεία νέους και τους έκανε ν’ αφήσουν τις φάρμες για να τους μεταμορφώσει μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια στην αλυσίδα, σε νευρικά ερείπια. Ήταν αυτή η συζήτηση που μου έδωσε την ιδέα για τους Μοντέρνους Καιρούς», αναφέρει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του. (εκδόσεις Επίκεντρο,2005)

Στους Μοντέρνους Καιρούς ο θρυλικός Αλητάκος, ο οποίος πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 1914 μέσα από τη μικρού μήκους ταινία του Χένρυ Λέρμαν Για να κερδίσει το ψωμί του, έκανε την τελευταία του εμφάνιση. Ο ήρωας, εργάτης σ’ ένα εργοστάσιο, τρελαίνεται και οδηγείται στη νευρική κατάρρευση εξαιτίας των εξοντωτικών και αγχωτικών ρυθμών της γραμμής παραγωγής, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται έπειτα από μία παρεξήγηση ως υποκινητής μίας διαδήλωσης, ερωτεύεται μία ορφανή και φτωχή κοπέλα. Οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια κι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν την ευτυχία.

Με τη βωβή αυτή ταινία ο Τσάπλιν εναντιώθηκε για τελευταία φορά στον ομιλούντα κινηματογράφο και στηρίχτηκε στην παντομίμα και σε άφθονα γκαγκς για να δημιουργήσει σκηνές που έγραψαν ιστορία. Μέσα από αυτές έκανε το δικό του σχόλιο για το σύγχρονο μηχανοποιημένο κόσμο, την παράνοια της έντονης βιομηχανοποίησης, τον αστικοποιημένο τρόπο ζωής και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ογδόντα έξι χρόνια μετά την πρώτη τους προβολή οι Μοντέρνοι Καιροί εξακολουθούν να φαντάζουν το ίδιο επίκαιροι. Όπως σημειώνει ο βιογράφος του Τσάρλι Τσάπλιν, Τζέφρι Βανς, στο βιβλίο του Chaplin: Genius of the Cinema που κυκλοφόρησε το 2003:

«Οι “Μοντέρνοι Καιροί” είναι ίσως πιο σημαντικοί τώρα από ποτέ. Το θέμα της ταινίας, διορατικό για την εποχή του – ο αγώνας για να ξεφύγουμε από την αλλοτρίωση και να διατηρήσουμε την ανθρωπιά σε έναν σύγχρονο, βιομηχανικό κόσμο – αντικατοπτρίζει βαθιά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο 21ος αιώνας.

Οι ταλαιπωρίες του Αλητάκου και το κωμικό χάος που προκύπτει θα πρέπει να δίνουν δύναμη και παρηγοριά σε όλους όσοι αισθάνονται αβοήθητοι στα γρανάζια ενός ανεξέλεγκτου κόσμου. Μέσα από τα παγκόσμια θέματα και την κωμική εφευρετικότητα, οι Μοντέρνοι Καιροί είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο ανθεκτικά έργα του Τσάπλιν. Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για το φινάλε του Αλητάκου, ένας φόρος τιμής στον πιο αγαπημένο χαρακτήρα του Τσάπλιν και στην εποχή των βωβών ταινιών».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.