«Μια βραδιά κάτω από την ελιά» στο μεσαιωνικό κτήμα Κabones στη Νάξο, εκεί που η σύγχρονη μουσική ενώνεται με την παράδοση

Μια συζήτηση με τη Μαρία Πολυκρέτη, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Στάθη Δρογώση λίγο πριν τη μαγική μουσική βραδιά κάτω από τις αρχαίες ελιές της Νάξου στο κτήμα Kabones

«Μια βραδιά κάτω από την ελιά» και όλα συμπυκνώνονται με αυτές τις λέξεις. Στο νησί της Νάξου, μέσα στο μεσαιωνικό κτήμα Kabones της οικογένειας Πολυκρέτη, μια μουσική βραδιά που θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες οι οποίοι με σεβασμό στις παραδόσεις, το νησί και την κληρονομιά του, έρχονται να ενισχύσουν το πολιτιστικό προϊόν.

Μια μαγική βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό με την ερμηνεία παλιών και νέων τραγουδιών από την Ανδριάννα Μπάμπαλη. Στο πιάνο ο Ναξιώτης συνθέτης Στάθης Δρογώσης και στο τσέλο ο Άρης Ζέρβας.

«Αυτές οι ελιές, μέσα στο κτήμα Κάμπονες, είναι ζωντανές, είναι μητέρες που για χιλιετίες έχουν χαρίσει ζωή και τροφή στους προγόνους μου, έχουν σταθεί δίπλα τους στις πιο σημαντικές τους στιγμές, στις χαρές και στις λύπες τους, μαρτυρούν τους κόπους και τους μόχθους τους.

Γύρω από αυτές τις ελιές οι άνθρωποι του τόπου μας τραγουδούσαν (γι’ αυτό και το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης), χόρευαν, ονειρεύονταν, διηγούνταν ιστορίες (εμείς θα αφηγηθούμε ιστορίες μέσα από τις φωτογραφίες της καθημερινής ζωής της Νάξου), γεννούσαν και ταχτάριζαν τα παιδιά τους, έτρωγαν (κι εμείς θα έχουμε γεύσεις αφιερωμένες στην ελιά και στα προϊόντα που παράγει η ναξιακή γη), γιατί ολόκληρη η ζωή τους περιστρεφόταν γύρω από τα αυτά τα κτήματα. Εκεί παντρεύονταν, εκεί γιόρταζαν, εκεί πενθούσαν.

Το «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» έρχεται να τιμήσει τις ρίζες μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, η ιστορία των οποίων θέλουμε να μείνει ζωντανή. Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει, ο τρόπος με τον οποίο το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν και μου επιτρέπει να ικανοποιήσω μια βαθιά για εμένα ανάγκη. Να τιμήσω τον τόπο μου, τις ρίζες μου, να διασφαλίσω ότι θα καταφέρω να μεταφέρω στις επόμενες γενιές τις ιστορίες που μου εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μου», μας λέει με περίσσια αγάπη η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας.

Με ένα λιτό σχήμα (πιάνο τσέλο και φωνές) η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Στάθης Δρογώσης θα παίξουν και θα τραγουδήσουν τα τραγούδια τους σχεδόν όπως γράφτηκαν στο δωμάτιό τους. Σε μια μαγική βραδιά κάτω από τις αρχαίες ελιές της Νάξου, τα σύγχρονα τραγούδια τους θα ενωθούν με τα παραδοσιακά τραγούδια της Νάξου με πολλές εκπλήξεις, όπως υπογραμμίζει ο Στάθης Δρογώσης.

«Η παραδοσιακή μουσική είναι οι ρίζες μας. Αγαπώ αυτή την μουσική. Έτσι ξεκίνησα την μουσική, στο τμήμα παραδοσιακών οργάνων στο ωδείο μου. Με συγκινεί και νομίζω βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο DNA μου», αναφέρει η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Ανδριάνα Μπάμπαλη

Το κτήμα έχει ελιές από 600 έως 2.500 ετών και ένα μεσαιωνικό ελαιοτριβείο του 1570. Πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούγδο. Η οικογένεια πραγματοποιεί εκεί cooking classes στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με τη διακριτή ονομασία Naxian Experiences. Τέλος, στο κτήμα έχει φιλοξενηθεί ο Άντονι Μπουρντέν.

Ελιές 2500 ετών, δέντρα που μαρτυρούν πολιτισμό και κοινωνική ζωή σε μια «συνέχεια».

«Η Ελιά συνιστά αναντίρρητα ένα Σύμβολο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Θείο, την Ελλάδα και την οικογένεια, για αυτό για εμένα έχει χαρακτήρα Ιερό. Έχοντας μεγαλώσει στη Νάξο και περνώντας τα καλοκαίρια μου στις Μέλανες και στο κτήμα μας στις Κάμπονες, η δική μου «παιδική χαρά», ο δικός μου παιδότοπος ήταν η καταπράσινη κοιλάδα των Μελάνων με τα αρχαία λιοτρίβια και τις υπεραιωνόβιες ελιές. Κρυβόμασταν στις κουφάλες τους, παίζαμε κυνηγητό γύρω από τους τεράστιους κορμούς, σκαρφαλώναμε στα γερά κλαδιά τους, ξαποσταίναμε στον ίσκιο τους. Τότε δεν κατανοούσαμε το γιατί, αλλά νιώθαμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη για αυτά. Μεγαλώσαμε για να κατανοήσουμε την σπουδαιότητά τους και όταν το 2000 ο πατέρας μου με πληροφόρησε ότι αρρώστησαν, πραγματικά στενοχωρήθηκα. Έτρεμα στη σκέψη ότι μπορεί να τα χάσουμε και προσευχήθηκα για αυτά, όπως ακριβώς θα έκανα και για οποιοδήποτε αγαπημένο μου πρόσωπο», αναφέρει στην κουβέντα μας η Μαρία Πολύκρετη.

Όλοι σε μια μεγάλη παρέα μέσα στο μεσαιωνικό περιβόλι που δημιούργησαν με αγάπη οι γονείς της Μαρίας Πολυκρέτης, Στάθης και Ιουλία, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

«Μια παρέα με αγάπη κέφι και λατρεία για τη Νάξο μας. Ενώ κατάγομαι από τη Νάξο και έχω από παιδί λατρέψει τα παραδοσιακά της τραγούδια, δεν κατάφερα ποτέ να τα ενσωματώσω στην συνθετική μου δουλειά. Λατρεύω του καλλιτέχνες που με αφορμή την παράδοση ένωσαν την «καινούργια» μουσική με τη μουσική των παππούδων μας. Πρωτοπόρος ο Σαββόπουλος σε αυτό το πάντρεμα αλλά και πολλοί άλλοι. Εγώ ξαναδιαβάζω αυτό τον καιρό τα ”ήσυχα” αξιώτικα τραγούδια. Ο κόσμος γνωρίζει την χορευτική μουσική της Νάξου. Υπάρχουν όμως και πιο εσωτερικά αξιώτικα αριστουργήματα», μας λέει ο Στάθης Δρογώσης και συνεχίζει «η ελιά είναι η Ελλάδα και η Ελλάδα είναι η ελιά. Η ελιά μου θυμίζει τον παππού μου τον Νικόλα και τον γάιδαρό μας. Με έβαζε πάνω του και πηγαίναμε στα περιβόλια μας στη Νάξο. Ευλογημένο δέντρο ευλογημένος τόπος».

Στάθης Δρογώσης

Ο Στάθης κατάγεται από το Κουρνοχώρι το μικρό χωριό της Νάξου που βρίσκεται και το αρχαίο περιβόλι της εκδήλωσης. Και η Ανδριάνα Mπάμπαλη στο ρεπερτόριό της έχει διασκευάσει τον υπέροχο «Ικαριώτικο» του Κονιτόπουλου. Ήταν καρμικό να ξανασυνεργαστούν οι δυο τους σε αυτή την μοναδική βραδιά στο νησί. Μαζί τους ο εκπληκτικός τσελίστας Άρης Ζέρβας ο οποίος διακριτικά αλλά ουσιαστικά μεταμορφώνει όλα τα τραγούδια που ασχολείται σε ονειρικά μελίσματα.

Τους ρωτάμε για αυτή τη μεταξύ τους συνεργασία και δεν κρύβουν φυσικά και οι δύο τον ενθουσιασμό τους. «Ανυπομονώ και νιώθω μεγάλη χαρά. Με τον Στάθη έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ξεκινήσαμε μαζί και τον θαυμάζω. Ο Άρης Ζέρβας είναι επίσης ένας σπουδαίος μουσικός», μας αναφέρει η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

«Εκτιμώ απεριόριστα την Ανδριάνα Μπάμπαλη και συνεργάζομαι χρόνια με τον Άρη Ζέρβα (στο τσέλο). Είναι φίλοι και οι δύο και εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Η χροιά της Ανδριάνας είναι μοναδική και η ίδια γράφει εξαιρετικά τραγούδια. Είναι σκεπτόμενη τολμάει στους δίσκους της και δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Είναι πολύ ωραίο να μοιράζομαι τη σκηνή μαζί της. Για τον Άρη έχω να πω ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μουσικούς. Σεμνός δημιουργικός και ταλαντούχος. Και με δικούς του δίσκους ενόργανης μουσικής. Είμαι ενθουσιασμένος για την σύμπραξή μας», συνεχίζει ο Στάθης Δρογώσης.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα νέο πολιτιστικό θεσμό στο νησί της Νάξου που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο και θα πραγματοποιείται στο μεσαιωνικό κτήμα. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας «κάτω από τις ελιές» της κ. Χριστίνας Καλλιγιάννη του Athens Photo World, αφιερωμένη στην καθημερινότητα των Ναξιωτών. Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Θρασυβούλου.

Η ανταπόκριση του κόσμου κάτι περισσότερο από θετική. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι συμπολίτες μας, αλλά και πολλοί φίλοι της Νάξου αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες, κυρίως γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία τους και τη δυναμική τους. Κάποιοι συγκινούνται από το αυθεντικό, κάποιοι αισθάνονται ότι ο πολιτισμός και η εξωστρέφεια αποτελούν το πλέον σίγουρο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τον σύζυγό μου Γιάννη Μαργαρίτη στηρίζουμε με συνέπεια και πραγματική αγάπη πολλές πρωτοβουλίες και προσπάθειες στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού στο νησί, δημιουργώντας μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική μας κοινωνία», μας λέει η Μαρία Πολύκρετη.

Μαρία Πολύκρετη

Το κτήμα δεν διαθέτει ρεύμα και η συναυλία (με περιορισμένο αριθμό ατόμων) θα γίνει με πολύ ήπιες παρεμβάσεις. Η οικογένεια των επιχειρηματιών θεωρεί χρέος της να δώσει πίσω στην κοινωνία όσα ο τόπος απλόχερα της προσέφερε, και μέσα από τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες πρωτοβουλίες της, στηρίζει την κοινωνική και πολιτιστική βιωσιμότητα της Νάξου, ενώ ταυτόχρονα με την υψηλών προδιαγραφών φιλοξενία δημοσιογράφων και opinion leaders του διεθνούς στερεώματος, προβάλλει το νησί ως τουριστικό βιώσιμο προορισμό.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την υπέροχη αυτή παρέα αναρωτιόμαστε για τις προσδοκίες της ίδιας της Μαρίας Πολυκρέτης για αυτή την τόσο ξεχωριστή βραδιά.

«Θεωρώ ότι ο χρόνος είναι εκείνος που σηματοδοτεί την επιτυχία. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός θεσμού που θα έχει διάρκεια, ενός θεσμού, που θα προσφέρει θετικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νάξου και όχι μόνο, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας και έμπνευσης για τους ανθρώπους του και κυρίως για τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε ήδη και το επόμενο βήμα. Σε συνεργασία με την ομάδα του Athens Photo World θα προσκαλέσουμε τους Ναξιώτες έφηβους να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους μέσα από ένα εργαστήρι φωτογραφίας, που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του ”Μια βραδιά κάτω από την ελιά” καθ’ όλη την διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Και βεβαίως είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις, καθότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».

Η οικογένεια της κ. Μαρίας Πολυκρέτη και του συζύγου της κ. Γιάννη Μαργαρίτη, Επάρχου της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διαθέτουν το εστιατόριο Tortuga και τα ξενοδοχεία Naxian Collection & Naxian on the Beach.

Η μουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο Κτήμα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 17:00 και η παρουσία του κοινού θα είναι μόνο με πρόσκληση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.