Μια βιβλιοθήκη σχολείου που μοιάζει με το ανάγλυφο της μπλε φάλαινας

Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με το όνομα "Pinghe Bibliotheater" βρίσκεται στη Σαγκάη και μοιάζει σαν ένα πλάσμα της θάλασσας αγκυροβολημένο μέσα στη σχολική πανεπιστημιούπολη

Το όνομά της είναι Pinghe Bibliotheater και βρίσκεται στη Σαγκάη. Περιλαμβάνει δύο θέατρα που αλληλοσυνδέονται σε μια δομή που έχει χαρακτηριστεί «η μπλε φάλαινα». Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος ενός διεθνούς σχολείου στη Σαγκάη, έχει σχεδιαστεί για να προάγει τα ενδιαφέροντα των μαθητών στην ανάγνωση και την περφόρμανς, ενώ ενθαρρύνει την ελεύθερη ανάπτυξη της φαντασίας τους.

Με την κεκλιμένη οροφή, φεγγίτες και  παραθυρόφυλλα, το έργο μοιάζει κάπως σαν ένα πλάσμα της θάλασσας αγκυροβολημένο μέσα στη σχολική πανεπιστημιούπολη. Η δομή ακολουθεί τα προγράμματα του πανεπιστημίου και είναι «σπασμένη» σε πολλά μικρά κτίρια που δημιουργούν μια πανεπιστημιούπολη σαν χωριό.

Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να στεγάσουν τη βιβλιοθήκη και το θέατρο σε ένα κτίριο σε ένα χώρο που μεταφορικά και φυσικά συνδέει τη δεξιότητα της ανάγνωσης, της σκέψης και των παραστάσεων. Με μια αίθουσα θεάτρου για τις παραστάσεις και ένα black box χώρο μονωμένο ακουστικά και με λιγότερο φυσικό φως να καταλαμβάνουν το κάτω μέρος του κτηρίου, η βιβλιοθήκη εκτείνεται στα πιο ψηλά επίπεδα με διαφορετικούς χώρους ανάγνωσης και μια κεντρική περιοχή σε σχήμα ακτίνας που περιβάλλεται από βιβλιοστάτες και βιβλία για κάθε προτίμηση.

Εκτός από τον κεντρικό χώρο των βιβλιοθηκών οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια σειρά από άνετες ζώνες ανάγνωσης που προσαρμόζονται στην επιθυμία των αναγνωστών. Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν σε γραφεία, να ξαπλώσουν σε ανάκλιντρα ή να καθίσουν αναπαυτικά σε πολυθρόνες, ακόμα και να διαβάσουν στον υπαίθριο χώρο, ένα κήπο που έχει δημιουργηθεί στον τελευταίο όροφο.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία OPEN που δημιούργησε το έργο τονίζει τη σημασία του φωτός που διαχέεται στον χώρο από τους πολλούς φεγγίτες στα πλευρά του συμπαγούς κτηρίου αλλά και από έναν τεράστιο στην οροφή που φιλτράρει το φως στην κεντρική περιοχή ανάγνωσης. Ο συνδυασμός του φυσικού και του τεχνητού φωτός ανταποκρίνεται πλήρως στις λειτουργικές απαιτήσεις των αναγνωστών.

Η βιβλιοθήκη και το θέατρο δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πανεπιστημιούπολης αλλά και των κοινοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή αλλά θα λειτουργεί και ως κοινωνικός ενεργοποιητής που θα συγκεντρώνει γονείς – μαθητές και τα μέλη της κοινότητας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας