Μια ελιά 1.300 ετών και 6.000 φυτά μεταμορφώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ελιά 1.300 ετών, 60 δένδρα και 6.000 νέα φυτά είναι οι νέοι «ένοικοι» του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πρώτη εικόνα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών κήπων

Μια ελιά 1.300 ετών, 60 δένδρα, κυπαρίσσια, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκορτσιά, κυδώνια, λωτοί, πυρηνόκαρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες και μυρτιές και 6.000 νέα φυτά είναι οι νέοι «ένοικοι» του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πρώτη εικόνα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών κήπων και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Τι καλύτερη από αυτή την εισαγωγή για μια επίσκεψη σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο και τα αριστουργήματα που περιέχει. Η ανάπλαση και η αναδιαμόρφωση του εξωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έγινε πραγματικότητα προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο «πράσινο τοπόσημο» για την Αθήνα και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Η αναμόρφωση του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., αναβαθμίζει έναν δημόσιο χώρο της πόλης σε μια περιοχή που έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και η ανάπλασή του δημιουργεί μια όαση δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του μουσείου.

Οι κήποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια αργότερα από την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, ενώ δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον Κήπο του Ζαππείου Μεγάρου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο. Η χάραξή του παραπέμπει στην οργάνωση των αντίστοιχων γαλλικών κήπων. Η φυσιογνωμία του Κήπου, παρότι έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις τόσο ως προς τις φυτεύσεις όσο και ως προς τον σχεδιασμό, παρέμενε ο ίδιος στις ημέρες μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρά τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη σχέση φυσικού περιβάλλοντος και μύθου και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία της αρχαιότητας και του πολιτισμικού τοπίου. Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από  επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία.

Ένας κήπος ζωντανεύει ξανά

Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, αναλλοίωτης στον χρόνο, που επισημαίνει με κάθε τρόπο τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

Ο σχεδιασμός των φυτεύσεων αναδεικνύει την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του χώρου, αναβαθμίζει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής και λειτουργεί ως μέσο ενοποίησης του δημόσιου χώρου. Οι κήποι σχεδιάστηκαν ώστε να συσχετίζονται αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και το κτίριο του μουσείου που το πλαισιώνουν με συμπληρωματικό και διακριτικό τρόπο, δημιουργώντας συμμετρία. Οι βοτανικές συλλογές συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης καθώς και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.

Αγγελικές και μια συστάδα ευθυτενών κυπαρισσιών, μεγάλοι μεσογειακοί θάμνοι βοτανικές συλλογές με ανθοφόρα φυτά που λειτουργούν ως υπαίθριο «ζωντανό μουσείο», καθώς συνδέονται με την ελληνική μυθολογία, παραδοσιακά καρποφόρα δένδρα και αυτοφυείς θάμνοι του Αττικού τοπίου συνθέτουν ένα βοτανικό μουσείο με μνήμες της ελληνικής υπαίθρου και των αρχέγονων καλλιεργειών που συνδέονται αρμονικά και αιώνια με τη φύση, σε μια πόλη που θα ξαναζήσει την αλλαγή των εποχών και τη μυρωδιά από το δίκταμο, το θυμάρι την άγρια ρίγανη κάτω από ανθισμένους λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλια.

Το έργο έγινε με τη χορηγία της Japan Tobacco International.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.