«Ένα αλλιώτικο Τσίρκο»

Εικαστικό παιδικό εργαστήρι γύρω από το έργο του Alexander Calder

Η έκθεση-εργαστήρι με τίτλο «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!», μια παραγωγή του Service Programmation jeune public του Centre Pompidou, βασίζεται πάνω στο έργο του  Alexander Calder (Αλεξάντερ Κάλντερ), εμπνευστή των «κινητικών γλυπτών» (mobiles) και δημιουργού του περίφημου «Τσίρκου Calder», του πρώτου σημαντικού έργου του, το οποίο τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και αποτέλεσε την απαρχή του καλλιτεχνικού του ύφους.

Ένα τσίρκο μινιατούρα του οποίου οι χαρακτήρες (ακροβάτες, κλόουν, ζώα κλπ) –μικρά έργα τέχνης φτιαγμένα από κοινά υλικά όπως σύρμα, ξύλο και ύφασμα– αποτελούν τους πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με σκηνοθέτη και αφηγητή τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Στο εργαστήρι αυτό το «Τσίρκο» του Κάλντερ ξαναζωντανεύει, επιτρέποντας στους μικρούς του επισκέπτες να γίνουν οι δημιουργοί της δικής τους παράστασης. Μέσα από το παιχνίδι με τα διάφορα υλικά, τις φόρμες, τα χρώματα αλλά και το φως και τη σκιά, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο του καλλιτέχνη και εξοικειώνονται με τις έννοιες της ισορροπίας, της φόρμας, της κίνησης και του χώρου.

Μέσα από την ενασχόληση με χρωματιστές μορφές και καθημερινά υλικά, αλλά και μέσα από απλές μηχανικές κινήσεις όπως η αναπνοή, οι μικροί συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης, της σύνθεσης, του σχεδίου μέσα στον χώρο, του κενού και της πληρότητας. Όλα αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να εξετάσουν κάποιες πλευρές του έργου του Κάλντερ και να πειραματιστούν με διαφορετικές προβληματικές της γλυπτικής του. Τους προσφέρουν επίσης τα απαραίτητα εφόδια για την ανακάλυψη των έργων του και τη συνάντηση με τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση-εργαστήρι «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!» επιτρέπει στα παιδιά 5-10 ετών να ανακαλύψουν από μόνα τους την εφευρετικότητα, τη δύναμη και την ποίηση του Κάλντερ. Με βάση τη θεματική του τσίρκου, προτείνει τρεις ζώνες δραστηριοτήτων που επιτρέπουν στα παιδιά τον πειραματισμό με την πλαστική γλώσσα του καλλιτέχνη:

• Παιχνίδι με την ισορροπία των μορφών
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης χάρη σε σωματικά παιχνίδια και κατασκευές μορφών. Ο “ακροβάτης”, ο “σχοινοβάτης”, οι “μορφές σε ισορροπία”, το “γλυπτό που κινείται”, η “φωτογράφιση” το “Στοίβαγμα”, αποτελούν τα έξι παιδαγωγικά εργαλεία αυτής της ζώνης.

• Σχέδιο στον χώρο
Τα παιδιά πειραματίζονται με το πέρασμα από τις δύο στις τρεις διαστάσεις και από τη γραμμή στον όγκο, παίζουν με το φως και ανακαλύπτουν τις σκιές μέσα από τις δραστηριότητες “Σχεδίασε ένα χαρακτηριστικό” και “Κάνε τη γραμμή γλυπτό”.

• Όλοι στη σκηνή!
Τα παιδιά επινοούν μια μικρή φιγούρα με διαφορετικά υλικά, επιλέγουν την κίνησή της και φαντάζονται μαζί ένα νούμερο του τσίρκου.

Τα εργαστήρια

Σχεδιάζω στον χώρο: Τα παιδιά μιμούνται τους ακροβάτες και κάνουν γλυπτική στον αέρα με ένα σύρμα.

Ποιητικά μαστορέματα: Εργαλεία, σύρμα, ελατήρια, ξύλινα μαχαίρια και πολλά άλλα υλικά βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών για να αναδυθεί μέσα από τα χέρια και το μυαλό τους ένα ποιητικό σύμπαν μορφών και χρωμάτων.

Μορφές σε ισορροπία: Τα παιδιά συγκεντρώνουν και οργανώνουν μορφές και χρώματα στον χώρο, ψάχνουν σημεία ισορροπίας και δημιουργούν μια κινητική δομή που αλλάζει σε κάθε της κίνηση.

Με οδηγό το σύμπαν του Αλεξάντερ Κάλντερ, τα παιδιά σχεδιάζουν γλυπτά στον αέρα, δημιουργούν φιγούρες ζώων, οξύνουν τη φαντασία τους και γίνονται οι ίδιοι γλύπτες. Από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, οι μικροί φίλοι του Megaron Plus θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Παιδικό Εργαστήρι αλλιώτικο από τα άλλα – σε “Ένα αλλιώτικο Τσίρκο”!.

Ηλικίες: 6-12 ετών

Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ