«Μάρμαρο στο χαρτί»: Διαδικτυακές ιστορίες από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας

Μάρμαρο στο χαρτί

Σημαντικά έργα σε μάρμαρο, οι τόποι που τα φιλοξενούν και οι καλλιτέχνες που τα σχεδίασαν ή τα φιλοτέχνησαν

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γλυπτικής (24/4), «ανοίγει» τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας του και παρουσιάζει σχέδια Τήνιων μαρμαρογλυπτών, αξιοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη, PLUGGY. Με αφετηρία σχέδια του Μουσείου προβάλλονται διαδικτυακά ιστορίες που συνδέουν σημαντικά έργα σε μάρμαρο με τους τόπους που τα φιλοξενούν, συστήνοντας στο ευρύ κοινό τους καλλιτέχνες που τα σχεδίασαν ή τα φιλοτέχνησαν.

Ευρυβιάδης Λαμπαδίτης, Μιχάλης Κουσκουρής και Χαράλαμπος Τζαβελόπουλος είναι οι τρεις πρώτοι, από τους συνολικά δώδεκα μαρμαρογλύπτες, τους οποίους μπορεί να γνωρίσει το κοινό. Ο Ευρυβιάδης Λαμπαδίτης, παρότι εμπειρικός μαρμαρογλύπτης, δημιούργησε σημαντικά έργα γλυπτικής και κατάφερε να αναδειχτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Μιχάλης Κουσκουρής, σύγχρονος του Λαμπαδίτη, παρόλο που ξεκίνησε ως πρωτομάστορης, γρήγορα έγινε ο ίδιος ιδιοκτήτης εργαστηρίου, συνεργάστηκε με πολλούς τρόπους με πολλούς σύγχρονούς του μαρμαρογλύπτες, και δίδαξε τις επόμενες γενιές. Ο Χαράλαμπος Τζαβελόπουλος, κατά πολύ νεότερος, εμπειρικός μαρμαρογλύπτης κι αυτός, αναδείχθηκε μέσω της μαθητείας, την οποία και υποστήριξε αργότερα, ως ιδιοκτήτης εργαστηρίου ο ίδιος.

Μάρμαρο στο χαρτί
Χαράλαμπος Τζαβελόπουλος © ΠΙΟΠ, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας / Ηλίας Χ. Τζαβελόπουλος

Έτσι, μέσα από τις ιστορίες των τριών αυτών τεχνιτών από τον Πύργο γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία της δουλειάς: τον τρόπο εμπειρικής διδασκαλίας, μέσω της μαθητείας, τον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων, τη διασπορά έργων και τεχνιτών. Εξάλλου, όλα τα παραπάνω είναι που συγκροτούν τον βασικό χαρακτήρα της μαρμαροτεχνίας, και είναι αυτά για τα οποία εγγράφηκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η σειρά αναρτήσεων συνοδεύεται από το χρονολόγιο «Μάρμαρο στον χρόνο», στο οποίο τοποθετούνται στη γραμμή του χρόνου οι δώδεκα μαρμαρογλύπτες και γίνονται γνωστά βιογραφικά στοιχεία για τον καθένα.

Μάρμαρο στο χαρτί
Ευρυβιάδης Λαμπαδίτης © ΠΙΟΠ, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας/ Αρχείο Ελένης Λαμπαδίτου-Ριζά

Δείτε τις σχετικές ιστορίες:

«Μάρμαρο στον χρόνο» εδώ

Ευρυβιάδης Λαμπαδίτης εδώ

Μιχάλης Κουσκουρής εδώ

Χαράλαμπος Τζαβελόπουλος εδώ

Οι παρουσιάσεις στην πλατφόρμα PLUGGY for cultural heritage, χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που δίνει για τη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου: εικόνα, ήχος, βίντεο, υπερσύνδεσμοι, αντικείμενα 3d. Στο τέλος κάθε ανάρτησης δίνονται βιβλιογραφικές αναφορές.

*Cover Photo: Μιχάλης Κουσκουρής © ΠΙΟΠ, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας / Μιχάλης Γ. Κουσκουρής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.