Καλοκαιρινό παγωμένο τσάι από φρέσκα βότανα

Ένας δροσερός συνδυασμός γεύσεων, βασιλικού, μέντας, το υπέροχο άρωμα της φλούδας λεμονιού και το αγαπημένο μας ελληνικό τσάι του βουνού

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Ένας δροσερός συνδυασμός γεύσεων, βασιλικού, μέντας, το υπέροχο άρωμα της φλούδας λεμονιού και το αγαπημένο μας ελληνικό τσάι του βουνού.

Ο αγαπημένος μου βασιλικός δεν μπορούσε να λείψει από ένα δροσερό ρόφημα βοτάνων, εκτός από το ότι μας βοηθάει στην πέψη, μας χαρίζει μια αναζωογονητική γεύση και ευωδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τον χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε πολλά πιάτα μας, καλοκαιρινές σαλάτες, ιταλικά πιάτα ζυμαρικών, τα παραδοσιακά μας ζυμαρικά και τα ψητά λαχανικά μας.

Και η λεμονιά, γεμάτη αρετές, οι υπέροχοι καρποί της, τα υπέροχα λεμονόφυλλα, τα οποία με έκπληξη τα συνάντησα στα ψητά των Κρητικών και γοητεύτηκα από το άρωμά τους, ενώ τα μισάνοιχτα λουλούδια της μοσχοβολούν αν τύχει να περάσεις δίπλα τους.

Σαν να γεννήθηκε ο βασιλικός για τη λεμονιά τέτοιο ταίριαμα στη γεύση! Αν δεν έχετε χρόνο για το κρύο τσάι αρωματίστε απλά το δροσερό νερό σας με λίγα φύλλα βασιλικού και λίγο από τη φλούδα λεμονιού.

Η μέντα πάλι όταν τρίψουμε τα φύλλα της ελαφρά, σκορπά ένα άρωμα πιπεράτο, εξωτικό θα έλεγα, ζωηρό και φρέσκο. Σαν και αυτή! Τέτοια ζωηράδα στου κήπους με τα καταπράσινα φύλλα της ξεμυτίζει παντού και δεν τη σταματά τίποτα. Αλλά θα έλεγα ότι είναι η βασίλισσα στο κρύο τσάι, καμαρωτή μέσα στο παγωμένο νερό να μας σκορπά τα αρώματά της και τη ζωντάνια της.

Υλικά

2 φλιτζάνια νερό

3 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού τριμμένο

2 κουταλιές του τσαγιού τσάι του βουνού

1 φρέσκο κλωνάρι μέντας

 

Οδηγίες

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού και το τσάι βουνού.

Σκεπάζουμε τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά.

Σουρώνουμε, πετάμε τον βασιλικό, το ξύσμα και τα φύλλα τσαγιού.

Στη συνέχεια σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με παγάκια και φρέσκα φύλλα μέντας.

⋅ Όλα τα βότανα να είναι καλά πλυμένα. Εάν δεν τα κόψετε από τον κήπο σας, χρησιμοποιήστε μόνο βιολογικά βότανα.

Όταν φτιάχνετε παγωμένο τσάι από βότανα, αν θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε τις γεύσεις των βοτάνων χωρίς να αλλοιωθούν οι γεύσεις τους, σερβίρουμε το τσάι μόνο σε γυάλινα ποτήρια ή γυάλινες κανάτες, ποτέ σε πλαστικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας