Η βιβλιοθήκη Cloudscape: Η πνευματικότητα ως μέρος της αρχιτεκτονικής

Η εμπειρία της επίσκεψης στο Cloudscape είναι παρόμοια με την αναγνωστική εμπειρία

Η βιβλιοθήκη, ο χώρος ανάγνωσης αλλά και πολλοί ακόμα χώροι υπαίθριοι και εσωτερικά, εντυπωσιάζουν και μαγεύουν τους επισκέπτες του Cloudscape στην όχθη του Haikou. Ένας μοναδικός αστικός δημόσιος και πολιτιστικός χώρος για τους πολίτες και τους επισκέπτες, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου MAD Architects με επικεφαλής τον Ma Yansong.

@CreatAR Images

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο στο Century Park στην όχθη του κόλπου Haikou, που καλύπτει έκταση 4.397 τετραγωνικών μέτρων, με έκταση κατασκευής 1.380 τετραγωνικών μέτρων. Στη νότια πλευρά του υπάρχουν μια βιβλιοθήκη και ένας χώρος ανάγνωσης ικανός να φιλοξενήσει 10.000 βιβλία, καθώς και ένας πολυλειτουργικός οπτικοακουστικός χώρος: ελεύθερος και ανοιχτός για το κοινό. Η βόρεια περιοχή του κτιρίου διαθέτει καφέ, δημόσιες τουαλέτες, τουαλέτες χωρίς εμπόδια, ντους, αίθουσα παιδικού σταθμού, χώρο ανάπαυσης του κοινού και κήπο στην οροφή.

Η εμπειρία της επίσκεψης στο Cloudscape είναι παρόμοια με την αναγνωστική εμπειρία. Η έναρξη ενός νέου βιβλίου είναι συχνά μια στιγμή που οι αναγνώστες αγαπούν: ένα ταξίδι στο σουρεαλιστικό ή άγνωστο και μια ήπια απομάκρυνση από την καθημερινή πραγματικότητα. Η αρχιτεκτονική επιτρέπει στους ανθρώπους να προσεγγίσουν το κτίριο απομακρυσμένοι από την οικεία αστική μας πραγματικότητα και να ξεκινήσουν ένα νέο ταξίδι που υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο.

Το κτίριο, που βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία μεταξύ ξηράς και θάλασσας, θυμίζει ένα γλυπτό. Οι ελεύθερες και οργανικές μορφές του επιτρέπουν τη δημιουργία μοναδικών εσωτερικών χώρων, όπου οι τοίχοι, τα δάπεδα και οι οροφές συγχωνεύονται με απρόβλεπτους τρόπους και τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων είναι θολά.

@ARCH-EXIST
@CreatAR Images
@ARCH-EXIST
@CreatAR Images
@CreatAR Images

Τα κυκλικά ανοίγματα του κτιρίου θυμίζουν τρύπες που δημιουργούνται από την άγρια φύση ή τη θάλασσα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης. Τα διαφορετικά μεγέθη των ανοιγμάτων επιτρέπουν το φυσικό φως στο εσωτερικό και δημιουργούν ένα φυσικό αποτέλεσμα εξαερισμού για να δροσίζουν το κτίριο. Μέσα από τις τρύπες, οι άνθρωποι παρατηρούν τον ουρανό και τη θάλασσα, σαν να βλέπουν έναν οικείο κόσμο μέσα από το πέρασμα του χρόνου και του χώρου.

Η δομική μορφή δημιουργεί διάφορους ημιυπαίθριους χώρους και πλατφόρμες, οι οποίες χρησιμεύουν επίσης ως εξαιρετικοί χώροι για να διαβάζουν οι άνθρωποι και να ατενίζουν τη θάλασσα. Μέσω αυτού του έργου τους, το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD προασπίζεται μια «αντι-υλική» προσέγγιση. Εδώ, το σκυρόδεμα γίνεται ένα υγρό υλικό, που χαρακτηρίζεται από τη ρέουσα, μαλακή και μεταβλητή δομική του μορφή.

@CreatAR Images
@ARCH-EXIST
@ARCH-EXIST
@ARCH-EXIST

«Θέλουμε αυτό το κτίριο να είναι ένας αστικός χώρος που οι άνθρωποι θα ήθελαν να κάνουν μέρος της καθημερινής τους ζωής. Η αρχιτεκτονική, η τέχνη, η ανθρωπιά και η φύση συναντιούνται εδώ, ανοίγοντας ένα ταξίδι στη φαντασία των επισκεπτών για να εξερευνήσουν και να εκτιμήσουν το νόημα που οι διαφορετικές ομορφιές φέρνουν στη ζωή τους» δηλώνει ο Ma Yansong.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.