Η Tate ανακοινώνει το πρόγραμμά της για το 2025

«Αυτές οι εκθέσεις δείχνουν την Tate στην πιο φιλόδοξη και ξεχωριστή της μορφή...Οι επισκέπτες μας έχουν να περιμένουν με ανυπομονησία ένα έτος αξέχαστων εμπειριών το 2025»

Για τους απανταχού λάτρεις της τέχνης αλλά και του Λονδίνου, η ανακοίνωση του προγράμματος των εκθέσεων της Tate για το 2025 είναι ένα μεγάλο γεγονός. Εκθέσεις που καταδεικνύουν την πρόθεση της Tate να εκφράσει διεθνείς καλλιτεχνικές τάσεις, να προβάλλει οράματα εικαστικών σε ποικίλα πεδία και να διατηρήσει υψηλά το κύρος της.

Η Μαρία Μπάλσο, διευθύντρια της Tate, δήλωσε: «Αυτές οι εκθέσεις δείχνουν την Tate στην πιο φιλόδοξη και ξεχωριστή της μορφή. Είναι πραγματικά διεθνείς σε εμβέλεια, ενώ ταυτόχρονα εξυμνούν τη δύναμη των επιμέρους κοινοτήτων, και παρουσιάζουν ένα νέο όραμα ενός εκτεταμένου και ποικίλου καλλιτεχνικού κανόνα. Οι επισκέπτες μας έχουν να περιμένουν με ανυπομονησία ένα έτος αξέχαστων εμπειριών το 2025».

 

Συνοπτικά μερικές από τις εκθέσεις που ξεχωρίζουμε:

 

Tate Modern 

 

Η πρώτη έκθεση της Tate Modern για το 2025 θα παρουσιάσει την καριέρα του Αυστραλού καλλιτέχνη, performer, μοντέλου, σχεδιαστή και μουσικού Λι Μπόουερι, γνωστού ως ιδιοκτήτη του ηδονιστικού λονδρέζικου νυχτερινού κέντρου Taboo. Κινούμενη από τα κλαμπ του Λονδίνου τη δεκαετία του 1980 μέχρι τις παραστάσεις του σε γκαλερί, θέατρα και στον δρόμο, χρησιμοποιώντας το σώμα ως εργαλείο αλλαγής σχήματος με τρόπους που θα ενέπνεαν τον Alexander McQueen, τη Lady Gaga και πολλούς άλλους, η έκθεση (27 Φεβρουαρίου – 2 Σεπτεμβρίου 2025) αποπειράται να καλύψει τον δυναμικό δημιουργικό κόσμο του Bowery που θόλωσε τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής.

 

Fergus Greer , Leigh Bowery Session I Look 2 1988 © Fergus Greer

 

Το καλοκαίρι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον μαγευτικό κόσμο του Κορεάτη Ντο Χο Σουχ με τις καθηλωτικές, αιθέριες υφασμάτινες εγκαταστάσεις στην έκθεση The Genesis Exhibition: Do Ho Suh (1 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου 2025).

Όποιος έχει βιώσει ξανά στο παρελθόν τις εγκαταστάσεις του θα αναγνωρίσει τα προηγούμενα σπίτια του καθώς εδώ πρόκειται για αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος αυτών. Τα βίντεο και τα λεπτεπίλεπτα έργα σε χαρτί θέτουν επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με το ανήκειν και τη σύνδεση διερευνώντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και σώματος.

 

Do Ho Suh , Rubbing/Loving Project: Seoul Home 2013 – 2022 Installation view at Museum of Contemporary Art Australia, Sydney, Australia. Photography by Jessica Maurer . © Do Ho Suh

 

Θα ακολουθήσει η πρώτη μεγάλη έκθεση έργων της Emily Kam Kngwarray που για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Αυστραλίας. Η Emily γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μεγάλωσε σε μια απομακρυσμένη ερημική περιοχή γνωστή ως Utopia, 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Alice Springs, μακριά από τον κόσμο της τέχνης. Ήταν ανώτερη γυναίκα των Anmatyerr, μιας κοινότητας που ζούσε στην περιοχή και το αξιοσημείωτο έργο της άντλησε έμπνευση από την πολιτιστική και πνευματική ζωή της κοινότητας και από τη δια βίου ονειροπόληση των γυναικών της φυλής της. 

Από το 1988 μέχρι τον θάνατό της οκτώ χρόνια αργότερα, η Emily Kam Kngwarray παρήγαγε περίπου 3.000 πίνακες – περίπου έναν ανά ημέρα.

 

Emily Kam Kngwarray, Ntang Dreaming 1989 National Gallery of Australia. © Estate of Emily Kam Kngwarray / DACS 2024, All rights reserved

 

Η Tate Modern θα αφηγηθεί την ισχυρή ιστορία της (10 Ιουλίου 2025 – 13 Ιανουαρίου 2026) και θα παρουσιάσει τους μνημειώδεις, λαμπερούς καμβάδες που δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Αυστραλίας.

Το φθινόπωρο, η Tate Modern θα παρουσιάσει μια ομαδική έκθεση-ορόσημο για τον Νιγηριανό Μοντερνισμό (8 Οκτωβρίου – άνοιξη 2026). Με φόντο την πολιτιστική και καλλιτεχνική εξέγερση, η έκθεση θα γιορτάσει τα επιτεύγματα των Νιγηριανών καλλιτεχνών που εκτείνονται στη Ζάρια, το Ιμπαντάν, το Λάγος και το Ένουγκου, καθώς και στο Λονδίνο, το Μόναχο και το Παρίσι και έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη τέχνη στη Νιγηρία πριν και μετά την εθνική ανεξαρτησία το 1960.

Συνδυάζοντας αφρικανικές και ευρωπαϊκές παραδόσεις δημιούργησαν νέες, διεπιστημονικές μορφές στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την υφαντουργία, τη λογοτεχνία και την ποίηση.

 

Ben Enwonwu, The Dancer (Agbogho Mmuo – Maiden Spirit Mask) 1962 Ben Uri Gallery & Museum . © The Ben Enwonwu Foundation

 

Αυτό θα συμπέσει με μια έκθεση που θα έχει ως επίκεντρο τους «Τρεις χορευτές» του Πικάσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία αυτού του εμβληματικού πίνακα. Για τον Πικάσο, το έργο «Τρεις χορευτές» σηματοδότησε μια ριζική απομάκρυνση από τη γαλήνια, κλασική φάση του και την έναρξη μιας νέας περιόδου συναισθηματικής βίας και εξπρεσιονιστικής παραμόρφωσης. Η έκθεση της Tate Modern (25 Σεπτεμβρίου – Άνοιξη 2026) αφηγείται την ιστορία αυτού του πίνακα-ορόσημο μέσα από μια επιλογή βασικών έργων από όλη την καριέρα του Πικάσο, εξερευνώντας θέματα όπως το σεξ, ο θάνατος και η πολιτική του χορού.

 

Pablo Picasso , The Three Dancers 1925 Tate. © Succession Picasso / DACS 2024

 

Tate Britain

 

Η Tate Britain θα ξεκινήσει τη χρονιά με μια ατομική έκθεση αφιερωμένη σε έναν από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς καλλιτέχνες αυτής της γενιάς, τον Εντ Άτκινς.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Atkins δημιουργεί βίντεο και κινούμενα σχέδια που ανιχνεύουν το φθίνον χάσμα μεταξύ της αναπαράστασης και της ενσώματης εμπειρίας. Αυτή η έκθεση (2 Απριλίου 2025 – 25 Αυγούστου 2025) που εκτείνεται σε όλη την καριέρα του θα συγκεντρώσει πίνακες ζωγραφικής, γραπτά, κεντήματα και σχέδια μαζί με τα αναγνωρισμένα έργα του σε κινούμενες εικόνες σε μια σειρά από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

 

Ed Atkins, Untitled 2023 © Ed Atkins

 

Το φθινόπωρο, θα παρουσιάσει την πιο εκτεταμένη αναδρομική έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στο έργο της Lee Miller (2 Οκτωβρίου 2025 – 15 Φεβρουαρίου 2026) που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρωτοπόρα, σουρεαλίστρια και καταξιωμένη φωτογράφος μόδας και πολέμου, η εξαιρετική καριέρα της Miller θα εξερευνηθεί μέσα από 250 εικόνες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν.

Η έκθεση θα παρουσιάσει την εξαιρετική καριέρα της Miller, από τη συμμετοχή της στον γαλλικό σουρεαλισμό μέχρι τη μόδα και τις πολεμικές φωτογραφίες της. Εξερευνώντας τις καλλιτεχνικές της συνεργασίες, η έκθεση θα ρίξει επίσης φως σε λιγότερο γνωστές πλευρές της πρακτικής της, όπως οι αξιοσημείωτες εικόνες της από το αιγυπτιακό τοπίο τη δεκαετία του 1930.

 

Lee Miller Lee Miller, Model with lightbulb, Vogue Studio, London, England c . 1943 © Lee Miller Archives, England 2024. All rights reserved

 

Η Tate Liverpool, η οποία είναι κλειστή μέχρι το 2026 για ανακαίνιση, έχει αναλάβει τη διαμονή της στο RIBA North, όπου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εκθέσεων της συλλογής και δημόσιων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου μέρους της Μπιενάλε του Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2025.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.