Η Μεγάλη Δικαίωση

Η σωστή πλευρά της ευαισθησίας

Φωτογραφίες: © Sigmund, Unsplash

Εγκαταστημένοι μέσα στην επικράτεια της διαρκούς ροής. Εγκαταστημένοι μέσα στην επικράτεια της διαρκούς επικαιρότητας. Εγκατεστημένοι μέσα στην επικράτεια του διαρκούς σχολιασμού. Τα πάντα συμβαίνουν με έναν και αποκλειστικό σκοπό: να τα σχολιάσουμε. Και ακόμα και αν δεν μας το έχει πει κανείς σαφώς, όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε ότι συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο υπαρξιακό ριάλιτι, όπου το κάθε ένα μας σχόλιο καταμετράται, αξιολογείται, κρίνεται, ώστε όταν γίνει η τελική σούμα της κάθε μίας θέσης που πήραμε σε κάθε ένα επί μέρους ζήτημα σε βάθος ετών και δεκαετιών, να αναδειχθεί ο τελικός νικητής του δίκιου: ο Μεγάλος Δικαιωμένος ή η Μεγάλη Δικαιωμένη ή τ@ Μεγάλ@ Δικαιωμέν@.

Έτσι όταν λίγο πριν το τέλος μας έρθει η ώρα να κάνουμε τον τελικό απολογισμό της ζωής μας και να αναλογιστούμε τι εν πάση περιπτώσει κάναμε κι εμείς εδώ, ο κρυμμένος ως τότε παρουσιαστής του ριάλιτι θα εμφανιστεί, θα μας φωνάξει επί σκηνής και θα μας παραδώσει τον τελικό φάκελο με τα τελικά αποτελέσματα. Και το δικαιόμετρο δεν θα λέει ψέματα, ό,τι καταγράψει ως σκορ θα είναι ακριβές, έχοντας βγει μέσα από αλγοριθμικά μοντέλα, τα οποία ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, μπορούμε πάντως με απόλυτη σιγουριά να εμπιστευτούμε. Λίγο πριν πεθάνουμε θα ξέρουμε πόσο δίκιο είχαμε και πόσο άδικο· στις απόψεις μας πάντα, στις δημόσια διατυπωθείσες απόψεις μας, στο καθοριστικό δηλαδή στοιχείο της ταυτότητάς μας, του εαυτού μας, της ύπαρξής μας.

Γιατί το να έχεις δίκιο στις απόψεις σου, δεν είναι θέμα διαύγειας, δεν είναι θέμα οξυδέρκειας, δεν είναι θέμα διορατικότητας, δεν είναι θέμα ψύχραιμης ματιάς, δεν είναι θέμα συνυπολογισμού των παραμέτρων και γνώσης των ιδιαιτεροτήτων του κάθε θέματος. Μπορεί δηλαδή να είναι κάποια απ’ όλα αυτά, αλλά πίσω τους καιροφυλακτεί κάτι πολύ πιο κρίσιμο: το ηθικό σου ποιόν, το αν είσαι καλός άνθρωπος, το αν είσαι πιο ευαισθητοποιημένος, το αν είσαι στη σωστή πλευρά της ευαισθησίας. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για διαγωνισμό με τελικό νικητή, το διακύβευμα είναι αν δια των ποσταριζόμενων απόψεών σου αποδεικνύεσαι πιο καλός άνθρωπος απ’ τους άλλους, πιο ευαίσθητος, αν καταφέρνεις να υπερφαλαγγίζεις ακόμα και όσους βρίσκεσαι γενικά στην ίδια με σένα πλευρά της ευαισθησίας, αναδεικνύοντας οπτικές γωνίες ευαισθησίας που εκείνοι δεν μπορούσαν να δουν.

Και επειδή οι διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές υπάρχουν στο ριάλιτι ως συστατικό του στοιχείο για να ανεβαίνουν οι ακροαματικότητές του και όχι για να συμμετέχουν μόνο οι παίκτες της μιας ιδεολογικής ομάδας, η κάθε ομάδα έχει τα δικά της μέτρα και σταθμά ευαισθησίας και οι παίκτες κυρίως μεταξύ τους ανταγωνίζονται, έχοντας προεξοφλήσει απ’ την αρχή ότι απέναντι στους παίκτες της άλλης βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο δίκιου· δηλαδή ευαισθησίας, δηλαδή ήθους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε εδώ ποια από τις δύο ομάδες έχει δίκιο. Κυρίως γιατί όλα τελικά αποκαλύπτονται στο τέλος για τον καθένα με την παράδοση του τελικού φακέλου.

Εκείνο που μπορούμε όμως να δώσουμε ως πιθανόν χρήσιμο τιπ, είναι ότι του πιο ευαίσθητου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Δηλαδή μπορεί κανείς να το εφαρμόσει αυτό ως πείραμα και στην πράξη. Στο επόμενο ζήτημα που θα βγάλει στον αφρό η διαρκής ροή, πριν υποκύψει κανείς στην ακατανίκητη παρόρμηση να πει κι αυτός την άποψή του, ας κάνει ένα βήμα πίσω και ας αντιμετωπίσει την άποψη που είναι έτοιμος να διατυπώσει ως μη αρκετά ευαίσθητη. Ακόμα καλύτερα ως δυνάμει προσβλητική. Ακόμα καλύτερα ως σαφώς προσβλητική. Ακόμα καλύτερα ας αφήσει την προσβολή να διυλιστεί στα συναισθήματά του. Ας αρχίσει να εξοργίζεται. Ας πει πώς είναι δυνατόν να σκέφτεται κανείς τέτοια πράγματα. Τώρα αρχίζει να είναι έτοιμος να γράψει κάτι αληθινά ευαίσθητο. Τώρα μπορεί να προσεγγίσει το θέμα από τη σκοπιά της απάντησης στη συγκεκριμένη προσβολή. Και να περιμένει να δει τι ακριβώς δεν κατάφερε να σκεφτεί, να περιμένει να δει πώς ακριβώς θα του τη βγει κάποιος πιο προσβεβλημένα, πιο ευαίσθητα, με περισσότερο δίκιο, φέρνοντας στο φως μια ακόμη πιο ανοικτή πληγή.

Τρέχουν αίμα οι πληγές και κάποιοι κάνουν καλαμπούρια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.