Η μαστίχα και ο δυόσμος στο πασχαλινό τραπέζι

Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

 

Τι είναι η μαστίχα; Για πολλούς είναι μια μυστηριώδες γεύση. Λίγοι άνθρωποι εκτός Ελλάδας είναι εξοικειωμένοι με τη μαστίχα και τη γεύση της. Η μαστίχα είναι η αποξηραμένη ρητίνη που προέρχεται από μια ιδιαίτερη ποικιλία του μαστιχόδεντρου και φύεται μόνο στο ελληνικό νησί της Χίου (και πουθενά αλλού στον κόσμο!).

Η ιστορία της χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., δηλαδή από την εποχή του Ηροδότου. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός αναφέρθηκαν για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Η λέξη «μαστίχα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μαστιχόν  (μασάω). Η μαστίχα είναι μια φυσική τσίχλα, και ήταν η μόνη τσίχλα που είχαν οι αρχαίοι. Πίστευαν ότι είναι καλό για τη λεύκανση των δοντιών και τη σύσφιξη των ούλων, κατά του βήχα και του κρυολογήματος, την τόνωση της πέψης και την επούλωση πληγών.

Πολλές φορές συνδυάζουμε τη μαστίχα με την υπέροχη γεύση του δυόσμου. Ένας υπέροχος συνδυασμός γευστικός αλλά και θεραπευτικός. Η μαστίχα και ο δυόσμος είναι αυτά που μας απαλύνουν τους πόνους στο στομάχι, τον δυόσμο όμως, τον προσθέσαμε στη καθημερινότητά μας και για τις ευεργετικές του ιδιότητες ως κατάπλασμα για τους πονοκεφάλους. Υπέροχα αρώματα ελευθερώνονται κατά τη χρήση τους.

Μια υπέροχη συνταγή από το masticha cuisine συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο που θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας!

Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο

16 Ξηρά σύκα

1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη

1/2 Φλιτζάνι μέλι

1/2 Φλιτζάνι λικέρ μαστίχας

3-4 Σταγόνες μαστιχέλαιου

8 Ολόκληρους κόκκους πιπεριού

12 Στρογγυλές φέτες μανούρι

Νερό

Φρέσκο δυόσμο για γαρνίρισμα

Μουσκεύεται τα ξερά σύκα για μια ώρα.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε να σιγοβράσουν 1  1/2 από το νερό των σύκων, τη ζάχαρη, το μέλι και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το λικέρ, το μαστιχέλαιο και τους κόκκους πιπεριού.

Μετά από 7 λεπτά προσθέτουμε τα σύκα και μετά από 7 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Στη συνέχεια ψήνουμε στη σχάρα το μανούρι για δυο λεπτά, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τοποθετούμε πάνω σε κάθε φέτα ένα σύκο, περιχύνουμε με το σιρόπι και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Χαρείτε και ζήστε αυτά τα μοναδικά πασχαλιάτικα τραπέζια, απλώστε τα χέρια και τσουγκρίστε πάνω από τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις.

Αναστάσιμες ευχές.

tags / Πάσχα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας