Οι μάσκες – φυλαχτά και τα αλλόκοτα τρυφερά πλάσματα της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου

Η γλυπτική συναντά την έννοια της μεταμόρφωσης, της απόκρυψης και της επαναδημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, καθώς αναδύονται υβριδικές θηλυκές θεότητες, μάγισσες, ξωτικά, άγριες νεράιδες και αιμοσταγή λούτρινα λαγουδάκια

Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου δημιούργησε μια σειρά από μοναδικές μάσκες προσώπου για το e-shop της γκαλερί The Breeder. Η γλυπτική συναντά την έννοια της μεταμόρφωσης, της απόκρυψης και της επαναδημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, καθώς αναδύονται υβριδικές θηλυκές θεότητες, μάγισσες, ξωτικά, άγριες νεράιδες και αιμοσταγή λούτρινα λαγουδάκια. Πλάσματα τρυφερά και τρομακτικά, προκλητικά και υπερφυσικά τα προσωπεία λειτουργούν σαν φυλαχτά της υποκειμενικότητας όποιου τα φορά με τις μαγικές τους δυνάμεις.

Τα ονόματά τους είναι Margie, Rhina, Buttercup, Diana, Bunnicula. Άγριες και δυνατές νεράιδες που εξολοθρεύουν με τα φτερά τους τους εχθρούς τους, μοναδικά πλάσματα που κυνηγάνε τους κυνηγούς τους, πλάσματα που ζουν στον μυστικισμό των δασών και της φύσης και συνομιλούν με τις νεκρές νύμφες και τις αιώνιες μάγισσες, βασίλισσες που κατέχουν τους ωκεανούς, τη γη και τον ουρανό και μεταμορφώνονται με ένα μόνο φιλί, γίνονται ασπίδα προστασίας με τα λαμπερά τους δάκρυα και το αλλόκοσμο τραγούδι τους, λαγουδάκια, αθώα και επικίνδυνα, ισχυρά και προστατευτικά, συγκροτούν έναν ονειρικό κόσμο πέρα από ταυτότητες, συνδέουν το παραμύθι με το σύγχρονο queer και την ποίηση με τη ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου. Τα πρόσωπα και τα προσωπεία του έργου της δεν κατατάσσονται, δεν κατηγοριοποιούνται, μόνο διατηρούν την αυθύπαρκτη δύναμή τους σε παράλληλα σύμπαντα.

Γεννημένη στην Αθήνα η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου διερευνά τις έμφυλες ταυτότητες που ασκούν μια ισχυρή επιρροή στη δουλειά της στην οποία κυριαρχούν παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, και από υποκουλτούρες όπως το furry fandom. Με το έργο της να τοποθετείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, παιδικότητας και ενήλικης ζωής, διευρύνει τα όρια της υποκειμενικότητας και αναγεννά παλιούς μύθους με νέες φαντασιώσεις που ορίζουν τη σεξουαλικότητα και την έννοια της ταυτότητας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας