Η Μαρία Σταμάτη και ο Κώστας Βίττης μιλούν για τη νέα τους έκθεση “Without Which, Not / Sine Qua Non”

«...μια κοινή προσπάθεια και μια ενδόμυχη επιθυμία να αναγνώσουμε και να αποδώσουμε το νόημα και τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης, που δεν είναι τίποτα παρά η διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος αποκτά επίγνωση του εαυτού του»

Η Μαρία Σταμάτη με αφετηρία την «εκφραστική ζωγραφική» και τον λόγο, αναπτύσσει τα έργα της συνθέτοντας εγκαταστάσεις, όπου πολύ συχνά προσθέτει νήματα και ύφασμα ή δαντέλα, οικοδομικό πλέγμα, κατασκευές και πλέξιγκλας, ενώ δημιουργεί υπαρξιακά παλίμψηστα με διαστρωματώσεις υλικών, εννοιών και συμβολισμών. Ο Κώστας Βίττης συνθέτει το δικό του αφήγημα με φωτογραφικές αλληγορίες και συμβολικές εικόνες, που προέρχονται από τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις προσωπικές του εμπειρίες και εκφράζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει το έργο των δύο εικαστικών, σε μία καλλιτεχνική συνύπαρξη με τη νέα διατομική έκθεση “Without Which, Not / Sine Qua Non“. Κοινός εννοιολογικός άξονας η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν …τα όρια της έκφρασης. Της διαδικασίας που ο άνθρωπος αποκτά επίγνωση του εαυτού του και επικοινωνεί με τους άλλους.

Η Μαρία Σταμάτη και ο Κώστας Βίττης μιλούν στο ελc για τη νέα τους έκθεση “Without Which, Not / Sine Qua Non” – ένα εγκάρσιο ταξίδι στα έγκατα της ανθρώπινης ύπαρξης:

 

Μιλήστε μας για το πώς και πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας με τον κ. Βίττη, μιας και γνωρίζουμε ότι έχετε δημιουργήσει την Ομάδα Art Code, με την οποία συμμετέχετε και στις Platforms.

Μ.Σ. Με τον Κώστα γνωριζόμαστε από την TITANIUM YIAYIANNOS Gallery, με την οποία συνεργαζόμασταν και οι δύο. Υπήρχε εκτίμηση μεταξύ μας και το 2018 δημιουργήσαμε την ομάδα Art Code για τη συμμετοχή μας στο PLATFORMS PROJECT.

Τι σημαίνει για σας η μεταξύ σας συνεργασία, σε ποιο σημείο τα έργα σας που είναι τόσο διαφορετικά, όπως και τα μέσα που χρησιμοποιείται, συγκλίνουν;

Κ. Β. Η Μαρία Σταμάτη και εγώ συνδυαζόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια και μια ενδόμυχη επιθυμία να αναγνώσουμε και να αποδώσουμε το νόημα και τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης, που δεν είναι τίποτα παρά η διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος αποκτά επίγνωση του εαυτού του και επικοινωνεί με τους άλλους. Αυτή η διαδικασία για τον άνθρωπο είναι εκ των ουκ άνευ, καθώς με αυτό τον τρόπο ζει, αναπτύσσεται και συνδιαλέγεται με τους άλλους. Εξ ού και ο ενιαίος τίτλος της δι-ατομικής μας έκθεσης “Without which, not / Sine qua non”.

Κώστας Βίττης

Νήματα… Εκφραστική Ζωγραφική και Λόγος. Ολόκληρο το έργο σας, όπως γνωρίζουμε, το διατρέχει ο λόγος- η ποίηση, που την χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τι ρόλο παίζει για σας;

Μ.Σ. Μέσω του λόγου αποτυπώνεται και καταγράφεται ο κόσμος μέσα μας. Ο λόγος-ποίηση έχει σοβαρή και ουσιαστική σημασία και ως εικαστικό με βοηθάει να εκφράσω την αφετηρία δημιουργίας ενός έργου ή να λειτουργήσει πολυεπίπεδα σε συνδυασμό με τη ζωγραφική ή τα άλλα υλικά του έργου.

Αντίστοιχα, εσείς χρησιμοποιείται πολλά διαφορετικά επίπεδα στις φωτογραφίες σας, που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπαίνουν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, ποια είναι αυτά;

Κ. Β. Η πρόσφατη δουλειά μου, Without which, not/Sine qua non, είναι μια πειραματική προσέγγιση πάνω στη σύγχρονη προσωπογραφία. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προκύπτουν πολυδιάστατα σύγχρονα πορτρέτα, τα οποία δεν αποτελούν μια ρεαλιστική αναπαράσταση, αλλά αποδίδουν μέσα από ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών και αλληγοριών την πολύπλευρη φύση του ανθρώπου και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τους συχνά δυσβάστακτα απαιτητικούς ρόλους που ενσαρκώνει στην καθημερινή του ζωή.  

Κώστας Βίττης

Παρατηρούμε ότι τα νήματα, εμπλέκονται και συνδιαλέγονται με το οικοδομικό πλέγμα, τις δαντέλες ή τα κομμάτια ύφασμα. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση και τι σημαίνει για σας να εμπλέκετε πολλά διαφορετικά υλικά;

Μ.Σ. Τα υλικά είναι γεμάτα συνειρμούς, υφές, λειτουργίες… κι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται σ΄ ένα εικαστικό έργο δημιουργεί συσχετισμούς και συνομιλίες, ενώ με την ύπαρξή τους και μόνο μεταφέρουν νοήματα και συμβολισμούς. Για παράδειγμα ο λόγος-ποίηση είναι γραμμένος, πολλές φορές, πάνω σε οικοδομικό πλέγμα… που, με κόπο, οικο-δομεί, στερεώνει… και είναι κεντημένες λέξεις ως αναφορά στη γυναικεία χειροποίηση αλλά και στη διαλογιστική και βιωματική διαδικασία.

Το περιβάλλον που δημιουργείτε, ισορροπεί μεταξύ πραγματικού και ονειρικού, όπου πρωταγωνιστούν πότε ένα και πότε δύο γυναικεία πρόσωπα, πού αποσκοπεί αυτή την εναλλαγή;

Κ.Β. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι άλλη μια απόπειρα μελέτης και αναπαράστασης της ανθρώπινης κατάστασης και των ανθρώπινων συναισθημάτων που μας καθορίζουν. Όπως η ομορφιά, ο ερωτισμός, οι επιθυμίες, η αγάπη και η στοργή, αλλά και ο εγωισμός, η αμφισβήτηση, ο φόβος, ο πόνος και η μοναξιά. Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα ή το ίδιο πρόσωπο σε διάφορες φάσεις, δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα αναπαράστασης των πολλών διαφορετικών πλευρών του εγώ μας.    

Μαρία Σταμάτη

 

Να επανέλθουμε, λίγο, στον συγκερασμό των διαφορετικών εκφραστικών μέσων στο έργο σας και να μας εξηγήσετε τι σημαίνουν για σας;

Μ.Σ. Το εικαστικό αποτέλεσμα παίρνει σημασία από το πόσο καταφέρνει να αποδώσει την αρχική πρόθεση της δημιουργίας του έργου.

Τι ρόλο παίζουν, τα πολύχρωμα ρούχα και ο τρόπος που τα χρησιμοποιείτε στις φωτογραφίες σας;

Κ.Β. Οι σωροί των ρούχων που αποτελούν και το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δουλειάς μου, αναφέρονται στην ταυτότητά μας, τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε, είναι οι ρόλοι, τα συναισθήματα, και οι καθημερινές κομβικές επιλογές μας στην κοινωνική και ιδιωτική μας ζωή, ενώ το γυμνό σώμα ως κατοικία της ψυχής μας που αναδύεται μέσα από τους σωρούς αυτών των επιλογών, υπαινίσσεται τη δυνατότητα που έχουμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αναδυθεί και να εξελιχθεί απελευθερωμένοι από το βάρος τους.

Μαρία Σταμάτη

Πείτε μας πόσο σας επηρεάζει ο τρόπος που επικοινωνούν οι άνθρωποι σήμερα, μιας και το επισημαίνετε σε διάφορα σημεία του έργου σας. 

Μ.Σ. Με επηρεάζει καθημερινά και το παρατηρώ συνεχώς. Ξεκινώντας από την έκφραση που είναι και ο εννοιολογικός άξονας της έκθεσης, τη διαδικασία δηλαδή που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και επικοινωνούμε με τους άλλους και η επικοινωνία ως τρόπος διασύνδεσης, σαν νήματα συνδιαλλαγής, σαν λέξεις που φωτίζουν περιοχές στο μυαλό μας … μας αφορά, μας καθορίζει και μας σχηματίζει.

Info έκθεσης:

Without Which, Not / Sine Qua Non | 10 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2023 | Εικαστικός Κύκλος ΔΛ 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.