H Παιδική Σκηνή του «Από Μηχανής» θεάτρου στρέφει το βλέμμα στο διαχρονικό παιδικό βιβλίο και δημιουργεί έναν κόσμο φαντασίας

Τρία διαχρονικά λογοτεχνικά κείμενα: «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» της Αγγελικής Δαρλάση, το «Εγώ, το ξωτικό» της Μαριβίτας Γραμματικάκη και το βιβλίο «Ο αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι γίνονται παιδικές παραστάσεις

Η παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» θεάτρου σίγουρα φέτος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών θεατρόφιλων, με τρεις παραστάσεις που στρέφουν το βλέμμα τους σε εξαιρετικά λογοτεχνικά κείμενα, με αδιαμφισβήτητη διαχρονική αξία, και ξεχωριστό περιεχόμενο.

Οι αγαπημένοι, πολυδιαβασμένοι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Μαριβίτα Γραμματικάκη και φυσικά ο Τζάνι Ροντάρι γεμίζουν με τα νοήματα και τις λέξεις του φέτος την παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε τρεις απολαυστικές παραστάσεις που τα έχουν όλα.

«Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» της Αγγελικής Δαρλάση και το «Εγώ, το ξωτικό» της Μαριβίτας Γραμματικάκη των οποίων η θεατρική διασκευή έγινε από τις ίδιες όσο και «Ο αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι σε διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους, πατάνε σε εξαιρετικά λογοτεχνικά κείμενα.

«Για τις πρώτες δύο περιπτώσεις, η συνεργασία με τις ίδιες τις συγγραφείς ήταν για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή αλλά και μια ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί προς ένα αποτέλεσμα που δεν προδίδει τη λογοτεχνική του καταγωγή, συμβαδίζει όμως με τους σκηνικούς κώδικες.

Όσο για τον πολυαγαπημένο και πολυδιαβασμένο Τζάνι Ροντάρι και τον «Αόρατο Τονίνο» τι να πρωτοπεί κανείς; Από μόνος του ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας είναι μια εγγύηση ότι στα χέρια σου έχεις ένα ”εργαλείο” να μεταμορφώσεις τη σκηνή σε πεδίο αλληλεπίδρασης, σκέψης και φαντασίας, το ίδιο το βιβλίο σου ανοίγει τον δρόμο που καλείσαι να ακολουθήσεις με συνοδοιπόρους τα παιδιά.
Αυτός λοιπόν ο διάλογος με το βιβλίο, το ταξίδι από τον κόσμο της λογοτεχνίας σε εκείνον του θεάτρου ήταν για εμάς μια πρόκληση, όχι μόνο να αποδώσουμε επί σκηνής τα τρία υπέροχα αυτά κείμενα αλλά και να ενεργοποιήσουμε την περιέργεια των παιδιών να επιστρέψουν στα βιβλία και να τα διαβάσουν», αναφέρει στη συζήτησή μας ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Δημήτρης Μυλωνάς.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Δημήτρης Μυλωνάς

«Στη παιδική σκηνή φέτος παρουσιάζουμε να πρόγραμμα βασισμένο σε υπέροχα κείμενα κι εξαιρετικούς συντελεστές που απευθύνονται με κέφι αλλά και σεβασμό στα παιδιά ενώ επιθυμεί να περάσει χωρίς διδακτισμό σκέψεις και μηνύματα, όπως η αξία της φιλίας, της συμπερίληψης, της αγάπης και της αποδοχής ως όμως συστατικά που προκύπτουν μέσα από τη σκηνική δράση και τη διάδραση με τα παιδιά.

Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο συμβαδίζει με τη φιλοσοφία, την αισθητική και τη ματιά του ρεπερτορίου που από το 2017 παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής» Θέατρο προσαρμοσμένο όμως στη γλώσσα, τις προσλαμβάνουσες και τους κώδικες εκείνους που εξιτάρουν την παιδική φαντασία, ενεργοποιούν τη σκέψη μα πάνω απ’ όλα μεταμορφώνουν τη θέαση μιας παράστασης σε εμπειρία συναρπαστική!».

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι – Ύμνος στην ειρήνη και την ανθρωπιά

Η πολυβραβευμένη κι υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 Αγγελική Δαρλάση ορμώμενη από τη συγκλονιστική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο στήνει τη δική της συγκινητική ιστορία για τη γνωριμία δύο αγοριών που η μοίρα τους έφερε να πολεμούν σε αντίπαλο στρατόπεδο. Με ευαισθησία, χιούμορ κι ειλικρίνεια μιλά κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών για τον πόλεμο και τη σημασία του να αναζητούμε τις γέφυρες που μας ενώνουν.

Δύο παιδιά του σήμερα αναζητούν στη σοφίτα του σπιτιού του προπάππου το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι το οποίο σύμφωνα με τις διηγήσεις των γονιών τους κρεμόταν κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στη διάρκεια αυτής της «ανασκαφής» μέσα σε κιτρινισμένες κούτες και παλιά αντικείμενα, θα ανακαλύψουν έναν πολύτιμο θησαυρό, το σημειωματάριο του προπάππου Χανς ο οποίος κι εκείνος όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλα αγόρια, σε ηλικία 16 μόλις χρονών στρατολογείται στο Δυτικό Μέτωπο του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας από τα εχθρικά εκείνα χρόνια η οποία, αν και συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους αγριότερους πολέμους όλων των εποχών, για μια ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1914, το Δυτικό Μέτωπο μεταμορφώθηκε σε έναν τόπο συμφιλίωσης και ειρήνης.

Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να λύνονται οι διαφορές. Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι ο Χανς από τη Γερμανία και ο Χάρι από την Αγγλία είναι εχθροί. Όμως τα δύο αγόρια, παραδόθηκαν στη μαγεία των Χριστουγέννων κι εκείνη την ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1914, έπαιξαν μαζί ποδόσφαιρο.

Η πρωτότυπη θεατρική διασκευή που υπογράφει, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου σε μια ευφάνταστη και συγκινητική παράσταση 4 ηθοποιών με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, η οποία απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού.

Ένα ξωτικό και ο αόρατος Τονίνο – Μια σπουδαία συντροφιά

Ένα ξωτικό πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον με την μαγεία που συνοδεύει την ύπαρξή του. Κάθε χρόνο τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες επανέρχονται στο μυαλό μας. Πόσο όμορφο αλήθεια θα ήταν να μαθαίναμε λίγα περισσότερα για εκείνο, για τη ζωή και τα όνειρά του;

Πώς είναι, άραγε, η ζωή ενός ξωτικού; Είναι πράγματι υπέροχη, γεμάτη αστερόσκονη, παιχνίδια καραμέλες και σοκολατένια κέικ, ταξίδια με έλκηθρα πάνω στους πάγους και χιλιάδες ζαχαρωτά;
Η νέα παράσταση «Εγώ, το ξωτικό» μάς καλεί να τρυπώσουμε στο δάσος των Χριστουγέννων, εκεί όπου έρχεται κάθε χρόνο ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών και μπαίνουν μπρος οι μηχανές για να ετοιμαστούν τα δώρα για να γνωρίσουμε τον Ντελφ, και τη ζωή του. Αλλά και να ζήσουμε μαζί του μια περιπέτεια γιατί το τελευταίο βράδυ που όλα πια είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι της παράδοσης των δώρων, ένα άλλο ξωτικό, λίγο γκρινιάρικο, ο Μουρμούρ θα σταματήσει τις μηχανές, θα μπερδέψει τα γράμματα των παιδιών και θα φέρει τα πάνω – κάτω καθώς όπως λέει τα ξωτικά είναι εκείνα που κουράζονται, όμως ο Αϊ-Βασίλης παίρνει όλη τη δόξα; Τι δώρα θα μοιράσει τώρα ο Αϊ-Βασίλης;

Μια τρυφερή, αστεία και συγκινητική η ιστορία από την πένα της Μαριβίτα Γραμματικάκη, σε μια θεατρική διασκευή φροντισμένη από την ίδια τη συγγραφέα έτοιμη να ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλος από την ίδια την αγάπη και τη χαρά της προσφοράς.

Και από τη ζωή του Ντελφ και αυτή τη Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, ώρα να γνωρίσουμε τον Τονίνο, ένα χαρακτήρα μοναδικό που γεννήθηκε στη φαντασία ενός σύγχρονου παραμυθά, του Τζάνι Ροντάρι. Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) δεν χρειάζεται συστάσεις. Δάσκαλος για ένα διάστημα, δημοσιογράφος και κατόπιν συγγραφέας παιδικών βιβλίων, άλλαξε τον ρου της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και τον παιδαγωγικό της ρόλο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Βραβείο Άντερσεν (1970) το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.

Ο Τονίνο φοβάται πως ο δάσκαλος θα τον σηκώσει για μάθημα, ενώ εκείνος είναι αδιάβαστος. Εκείνη τη στιγμή, το μικρό αγόρι εύχεται να γίνει αόρατο και όπως συμβαίνει στα πιο όμορφα παραμύθια, η ευχή του θα πραγματοποιηθεί. Κι αν η ζωή έχει στην αρχή πλάκα, αόρατος να κάνει σκανταλιές, να αποφεύγει το διάβασμα, να μην πληρώνει εισιτήριο στο λεωφορείο, να μην έχει ευθύνες, πόσο αλήθεια διαρκεί αυτή η χαρά αφού πια κανείς δεν τον βλέπει; Πώς μπορεί να γελάει μαζί με τους φίλους του και να χαίρεται τις αγκαλιές της μητέρας του; Ώσπου συναντά έναν ηλικιωμένο κύριο, και τότε θα καταλάβει τι σημαίνει να μη σε βλέπει κανείς και να είσαι μόνος.


Μια ιστορία για την παιδική ψυχή, για τον παραγκωνισμό των ηλικιωμένων και το συναίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης που μπορεί να νιώθει ο άνθρωπος σε κάθε ηλικία. «Μήπως τελικά η απομόνωση είναι που με κάνει πραγματικά αόρατο;», θα αναρωτηθεί ο Τονίνο και εμείς τον ακολουθούμε σε αυτές τις διαδρομές της σκέψης του.

Το βιβλίο «Ένα Χριστουγεννιάτικο στολίδι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ενώ τα «Ένα ξωτικό» και «Ο αόρατος Τονίνο» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καλέντης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.