Γρεβενά. Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες, 1895-1975

Ένα καθρέφτισμα στην ιστορία της χώρας, μέσα από φωτογραφίες

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την έκθεση “Γρεβενά. Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες, 1895-1975”. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη συλλογή του Βαγγέλη Νικόπουλου και από ιδιωτικά αρχεία και συνοδεύεται από το ομότιτλο βιβλίο.

Η έκθεση επιχειρεί να ψηλαφήσει την πρόσφατη ιστορία της πόλης των Γρεβενών, το διάστημα 1895-1975, μέσα από φωτογραφίες που προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του Βαγγέλη Νικόπουλου. Από τις φωτογραφίες αυτές αναδύεται το ιστορικό πλαίσιο της πόλης, αλλά και οι άνθρωποι, επώνυμοι και ανώνυμοι, που υπήρξαν πρωταγωνιστές σημαντικών γεγονότων της και σφράγισαν την καθημερινή ζωή της.

Ξεκινώντας από την ύστερη οθωμανική περίοδο καταλήγει στη μεταπολίτευση, όπου η πόλη έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ενδοχώρας.

Η έκθεση φιλοτεχνεί τελικά ένα σπονδυλωτό πορτραίτο της πόλης των Γρεβενών και κατ΄ επέκταση συνιστά ένα καίριο καθρέφτισμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας, μέσα από φωτογραφίες.
 
Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης προβολή από την παράσταση της Τζένης Αργυρίου «Αφανής Μνήμη – Memoria Obscura», η οποία στηρίχθηκε στο φωτογραφικό αρχείο του Βαγγέλη Νικόπουλου.

photo: Ο Υπουργός Πρόνοιας Λεωνίδας Ιασωνίδης επισκέπτεται το Εθνικό Οικοτροφείο Αρρένων, 9 Σεπτεμβρίου 1931, Αρχείο Κίμωνα Παπαναστασίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ