Gingerbread cookies για ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό

Μια συνταγή για μπισκότα με μπαχαρικά που τρώγονται ευχάριστα για πρωινό

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή και αποτελεί ορόσημο για τον σύγχρονο τρόπο εορτασμού της γέννησης του Χριστού και όλων των εορτών που ακολουθούν μέχρι και τα Θεοφάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνδυάσει την εορταστική αυτή περίοδο περισσότερο με τον υπερκαταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση. Η φετινή πραγματικότητα ίσως μας βοηθήσει στην αναγνώριση και άλλων, περισσότερο, ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως είναι η πραγματική συνεύρεση με τους σημαντικούς άλλους, η αληθινή συντροφιά και το νοιάξιμο από καρδιάς. Κανονικά, το μέρος ή η οποιαδήποτε ειδική συνθήκη εν γένει, δεν θα έπρεπε να αποτελούν προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα παραπάνω. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αγορά ενός υλικού αγαθού και στην εγκάρδια συζήτηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Αν η αγωνία της τέλειας εμφάνισης, του άριστου δώρου ή των τυπικών εκδηλώσεων έχουν περισσότερη αξία από την αληθινή αγάπη. Μια ευχετήρια κάρτα ίσως προσδώσει σε κάποιον περισσότερη χαρά από ένα υλικό αγαθό αφού το πρώτο εμπεριέχει το προσωπικό μας στοιχείο.

Οι εμπειρίες που κουβαλάμε επηρεάζουν τις επιλογές μας και τις συνήθειές μας. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι όπου ο χώρος της κουζίνας είχε πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Εκεί συναντιόμασταν κάποια στιγμή μέσα στη μέρα όλοι μαζί. Η παρασκευή κέικ, κουραμπιέδων και μελομακάρονων είχαν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αρώματα ζάχαρης, βανίλιας, πορτοκαλιού και κανέλας δημιουργούσαν ένα αίσθημα θαλπωρής. Αυτές οι εικόνες και οι μυρωδιές είναι ανεκτίμητα δώρα για όποιον τα έχει στις αναμνήσεις του.

Ελπίζω ο καθένας από εμάς να έχει την ανάγκη να διατηρήσει τις όμορφες εμπειρίες του και να έχει τη διάθεση και την όρεξη να τις μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Παρόλο που δεν υπάρχουν μικροί άνθρωποι στο δικό μου σπίτι, κάθε χρόνο ψήνω διάφορα αρτοσκευάσματα για να «μυρίσει» το σπίτι. Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσεις μια συνταγή για μπισκότα με μπαχαρικά που τρώγονται ευχάριστα για πρωινό ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.

Προετοιμασία 20 λεπτά, αναμονή τουλάχιστον 4 ώρες (έως 12 ώρες), 25-30 τεμάχια ανάλογα με τα σχήματα των κοπτικών που έχεις

Υλικά

3 κούπες (ή 350gr) μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης

2 κγ ginger σε σκόνη

1 1/2 κγ κανέλα σε σκόνη

1/4 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη

1κγ baking soda

1/2 κγ αλάτι

1 κούπα (ή 130gr) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100gr καστανή ζάχαρη

100gr μελάσα

1κγ εκχύλισμα βανίλιας

1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Ζυγίζω όλα τα υλικά και σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το ginger, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το baking soda και το αλάτι.

Θα χρειαστώ ένα μίξερ και χρησιμοποιώ το φτερό για να χτυπήσω σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το βούτυρο και να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα (περίπου 10-12 λεπτά).

Στη συνέχεια χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω τη μελάσα και το εκχύλισμα της βανίλιας (περίπου 1 λεπτό). Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.

Τέλος, προσθέτω το αβγό και χτυπάω το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό (περίπου 1 λεπτό).

Στη συνέχεια ρίχνω σιγά-σιγά τα στέρεα υλικά στο υγρό μείγμα του μίξερ. Αφού προσθέσω όλη την ποσότητα των στέρεων υλικών θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και δημιουργώ με τα χέρια μου μια μπάλα με τη ζύμη. Την καλύπτω με διαφανή μεμβράνη και την αποθηκεύω στη συντήρηση του ψυγείου για τουλάχιστον 4 ώρες (μπορείς να την αφήσεις και όλο το βράδυ).

Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, προθερμαίνω τον φούρνο στου 170° C. Αφαιρώ τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνω για 20 λεπτά πριν ξεκινήσω να την ανοίγω.

Κόβω δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ τη ζύμη ανάμεσά τους. Αρχικά πιέζω τη ζύμη με τα χέρια μου και στη συνέχεια χρησιμοποιώ έναν πλάστη για να την ανοίξω. Αφού ανοίξω τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκατοστού, χρησιμοποιώ τα κοπτικά μου για να κόψω τη ζύμη σε διάφορα σχήματα.

Μεταφέρω την έτοιμη και κομμένη ζύμη σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Μόλις γεμίσει το ταψί με τα μπισκότα, μεταφέρω στον φούρνο και ψήνω για 8-9 λεπτά.

Ταυτόχρονα ξανα-ζυμώνω την υπόλοιπη ζύμη, την απλώνω και την κόβω με τα κοπτικά μου. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.

Ξεφουρνίζω τα μπισκότα και αφήνω λίγο να κρυώσουν πριν απολαύσω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.