“Frida Kahlo: The Complete Paintings “: Η νέα πολυτελής έκδοση που παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της Φρίντα Κάλο

Για πρώτη φορά ο πλήρης κατάλογος των έργων της Μεξικανής ζωγράφου που απαριθμεί 152 έργα, ανάμεσά τους κάποια που για χρόνια θεωρούνταν χαμένα ή δεν τα είχε δει για περισσότερα από 80 χρόνια το φως της δημοσιότητας

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Όλα αλλάζουν, κινούνται, τα πάντα περιστρέφονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά», ήταν μία από τις αγαπημένες τις φράσεις που ενσωμάτωναν όλα όσα πίστευε για τη ζωή και τον θάνατο. Η Φρίντα Κάλο ζωγράφιζε με πάθος όπως έζησε, και μέσα από τη σουρεαλιστική αισθητική της ζωγράφιζε για να αφηγηθεί τη δική της τραγική και πολυτάραχη ζωή, να μιλήσει με τόλμη για οικουμενικές έννοιες όπως της προσωπικής ελευθερίας, αλλά και της σεξουαλικής ταυτότητας, της αναπαραγωγής, των ίσων ευκαιριών, του φύλου.

Μία νέα πολυτελής έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen αφιερωμένη στο συνολικό έργο της Μεξικανής ζωγράφου με τον διαρκή αντίκτυπο, που έχει μαγνητίσει για δεκαετίες τους λάτρεις της τέχνης, διαμορφώνοντας ένα δικό της, αναγνωρίσιμο από κάθε μικρή λεπτομέρεια, κόσμο.

Η πολυτελής αυτή έκδοση των 624 σελίδων με τίτλο Frida Kahlo: The Complete Paintings περιλαμβάνει για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της που απαριθμεί 152 συνολικά έργα, ανάμεσά τους κάποια που για χρόνια θεωρούνταν χαμένα ή δεν τα είχε δει για περισσότερα από 80 χρόνια το φως της δημοσιότητας, ενώ συμπληρώνονται από σπάνιες φωτογραφίες, το ημερολόγιο και τα γράμματά της.

Μέχρι σήμερα, η ίδια η προσωπική της ζωή αλλά και το έργο της, χωρούσαν εντός συγκεκριμένων σύγχρονων φεμινιστικών αφηγήσεων και το ενδιαφέρον στο πρόσωπό της ήταν στραμμένο στην προσωπική της ζωή, τη σχέση της με το Diego Rivera, το προσωπικό της τραύμα.

Οι απεικονίσεις σε πολλά από τα έργα της,με τις οδυνηρές πτυχές της ζωής της, η αποβολή, η αδυναμία της να αποκτήσει παιδιά αλλά και ο έντονος σωματικός της πόνος από το ατύχημα που είχε σε παιδική ηλικία, αγαπήθηκαν μετά μανίας ενώ πολλά από τα λοιπά έργα της, σχεδόν αγνοήθηκε ή δεν προβλήθηκε όσο του αναλογούσε.

Self-portrait (Time Flies), c. 1929 Oil on masonite, 77.5 x 61 cm (30. x 24 in.) California, private collection Photo credit: LML Archive Copyright: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust / VG Bild-Kunst, Bonn 2021; reproduction authorized by the Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021

Ο συγγραφέας και επιμελητής του βιβλίου, Luis-Martín Lozano ιστορικός τέχνης, μέσα από ενδελεχή έρευνα και μελέτη του έργου της Κάλο και την αρωγή των συγγραφέων Andrea Kettenmann και Marina Vázquez Ramos παραδίδει ένα ολοκληρωμένο βιβλίο που φωτίζει κάθε πτυχή της προσωπικής και καλλιτεχνικής ζωής της διάσημης ζωγράφου, που αν και ενστερνίστηκε τις πολιτιστικές παραδόσεις, με το διερευνητικό πνεύμα και ασίγαστο πάθος της, ανοίχτηκε σε νέες ιδέες, αισθητικές και τάσεις.

Για αυτό άλλωστε και η μοναδικότητα του έργου της στην ιστορία της τέχνης δεν βασίζεται αποκλειστικά σε μια φεμινιστική και απελευθερωμένη ίσως για κάποιους προσωπική της ατζέντα αλλά κυρίως στην τρομερή ικανότητά της να συμμετέχει σε ιδεολογικές  συζητήσεις για θέματα πέραν του προσωπικού της πεδίου.

The Heart, 1937 Oil on metal, 40 x 28.3 cm (15. x 11⅛ in.) New York, private collection Photo credit: © Fine Art Images / Bridgeman Images Copyright: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust / VG Bild-Kunst, Bonn 2021; reproduction authorized by the Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021
Still Life (Long Live Life), c. 1953/54 Oil on masonite, 39 x 65 cm (15⅜ x 25⅝ in.) Mexico, private collection Photo credit: Rafael Doniz Copyright: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust / VG Bild-Kunst, Bonn 2021; reproduction authorized by the Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021

Με λεπτομερή μελέτη κάθε έργου της, το βιβλίο συζητά για τον αντίκτυπο των έργων της που συχνά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διεπιστημονικών μελετών στην κοινωνιολογία, την ψυχολογία αλλά και σε νέους τρόπους εξέτασης και ανάλυσης της ιστορίας της τέχνης.

Μία από τις πιο συγκινητικές ίσως καλλιτεχνικές στιγμές της, είναι μία από τις τελευταίες της αυτοπροσωπογραφίες με τίτλο “Frida in flames” που παρουσιάζεται στο βιβλίο. Μια ανατριχιαστική εικόνα, ζωγραφισμένη λίγο πριν τον θάνατό της, που έκοψε με ένα μαχαίρι αφαιρώντας μέρος της επιφάνειάς του χρώματος, απογοητευμένη από την αδυναμία της να δουλέψει ή ίσως αναγνωρίζοντας ότι το τέλος της πλησίαζε. Μια εικόνα που αποτυπώνει με τον πλέον δυναμικό τρόπο την ισχυρή θέληση της Κάλο που σκόπιμα, χαράζει το έργο της σε μια τελετουργική πράξη αυτοθυσίας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά για τον αντίκτυπο της έκδοσης:

«Ελπίζω πραγματικά οι αναγνώστες μας να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιτεύγματα της Φρίντα Κάλο ως καλλιτέχνιδας, βασίστηκαν σε μια βαθιά περιέργεια για έρευνα και αμφισβήτηση της πραγματικότητας που την περιβάλλει, από τις συμβάσεις της κοινωνίας στην πολυπλοκότητα των ιστορικών γεγονότων που περιβάλλουν τη ζωή της».

Info:

Το βιβλίο Frida Kahlo: The Complete Paintings” κυκλοφορεί από την Taschen στις 8 Σεπτεμβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.