Φρέσκες γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς

Άκρως καλοκαιρινό πιάτο με φρέσκες γαρίδες σε μια ελαφριά και γευστική εκδοχή για ένα χορταστικό γεύμα

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Άκρως καλοκαιρινό πιάτο με φρέσκες γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς. Μια ελαφριά και γευστική εκδοχή για ένα χορταστικό γεύμα. Ίσως το καθάρισμα των γαρίδων να φαντάζει ως μπελάς στο μυαλό σου αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

 

Προετοιμασία 40 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά, μερίδες 4

Υλικά

800gr ζυμαρικά

500gr φρέσκες γαρίδες

500gr τριμμένη ντομάτα

1κς πελτέ ντομάτας

20 ντοματίνια βελανίδια

1 κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

150ml ελαιόλαδο και επιπλέον για τα ζυμαρικά

200gr σπιτικό ζωμό κοτόπουλου σε θερμοκρασία δωματίου

1κγ ζάχαρη (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένω καλά τις γαρίδες και αφαιρώ προσεκτικά το κέλυφος και το εντεράκι. Όσες γαρίδες καθαρίζω τις τοποθετώ μέσα σε ένα μπολ που βρίσκεται πάνω σε ταψάκι με πάγο. Αφού καθαρίσω όλες τις γαρίδες τις μεταφέρω στο ψυγείο.

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Πλένω και κόβω στη μέση τα ντοματίνια.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι. Μόλις γίνει διαφανές (μετά από 3-4 λεπτά) προσθέτω και το σκόρδο και συνεχίζω για 1 λεπτό ακόμη.

Ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τον ζωμό κοτόπουλου, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά και μόλις πάρει βράση η σάλτσα χαμηλώνω τη φωτιά για να σιγοβράσει (περίπου 25 λεπτά).

Μετά το πέρας του χρόνου βρασμού, βγάζω τις γαρίδες από το ψυγείο και τις ρίχνω προσεκτικά μέσα στη σάλτσα και ανακατεύω ώστε να καλυφθούν από αυτήν (προσθέτων ζεστό νερό αν λείπουν υγρά από την σάλτσα). Σε αυτό το σημείο ρίχνω και τα ντοματίνια.

Μαγειρεύω για ένα λεπτό, σβήνω την εστία και αφήνω πάνω το τηγάνι για δύο λεπτά ακόμη. Απομακρύνω από τη φωτιά. Οι γαρίδες θα πρέπει να έχουν αλλάξει χρώμα και από γρκι-καφέ  να έχουν γίνει πορτοκαλί προς κόκκινες.

Παράλληλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτω νερό και αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα ζυμαρικά.

Ανακατεύω καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Για καλύτερο αποτέλεσμα ακολουθώ τις οδηγίες της συσκευασίας.

Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα σουρώνω και ρίχνω λίγο ελαιόλαδο. Μεταφέρω σε πιάτα και προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας με τις γαρίδες.

Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρω.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.