Φεστιβάλ Aθηνών και Επιδαύρου – Showcase Ελληνικής Δημιουργίας: Η ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας με βλέμμα στην εξωστρέφεια

Βρεθήκαμε στα γραφεία του Φεστιβάλ Aθηνών και Επιδαύρου για την ανακοίνωση από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, μίας νέας πρωτοβουλίας που εγκαινιάζεται στο φετινό πρόγραμμα

Λίγο πριν το Φεστιβάλ Aθηνών και Επιδαύρου 2023 ανάψει τα φώτα του με τις πρώτες ανακοινώσεις για το πρόγραμμά του σε έναμιση μήνα περίπου από τώρα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάζεται με το φετινό πρόγραμμα. Επίκεντρό της οι Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργοί του χορού και του θεάτρου και η ανάδειξη αυτών αλλά και της σύγχρονης δραματουργίας μέσα από μία συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας τους με τη διεθνή σκηνή των παραστατικών τεχνών.

«Το Φεστιβάλ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως, όχι μόνο για την πρόσκληση σημαντικών ξένων παραστάσεων, τη συμπαραγωγή τους, αλλά και για την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων στη διεθνή σκηνή. Έχοντας δει τόσα χρόνια και ως ο σκηνοθέτης, πόσο δύσκολη υπόθεση είναι να μάθει κάποιος ότι υπάρχει αυτή η παράσταση σε αυτή τη γλώσσα που ομιλείται από μία πολύ μικρή μερίδα του κόσμου κάπου στην Ευρώπη -πράγματα που δεν βοηθούν- αλλά θα μπορούσε όμως να είναι και πολύ ενδιαφέροντα για κάποιον που θέλει να δει κάτι το οποίο δεν βρίσκει εύκολα στις σκηνές της κεντρικής Ευρώπης, γι’ αυτό σκεφτήκαμε να ανοίξουμε το θέμα της συστηματοποίησης αυτής της επικοινωνίας με το εξωτερικό», σημειώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου εισάγοντάς μας στη γέννηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Το Φεστιβάλ Αθηνών θα προσκαλέσει εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού, για να παρακολουθήσουν εγχώριες παραγωγές του στοχεύοντας να τους δώσει το βήμα να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα διεθνών διοργανώσεων.

Αυτό το Showcase ελληνικής δημιουργίας, όπως ονομάζεται μέχρι στιγμής, θα διαρθρωθεί σε δύο πενθήμερα του Ιουλίου, στην καρδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 και θα περιλαμβάνει 15 – 17 νέα έργα που στην πλειοψηφία τους προέκυψαν από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call και αφορούν ελληνική δραματουργία. Το Showcase θα εκτυλίσσεται στις σκηνές της Πειραιώς 260, της Μικρής Επιδαύρου αλλά και ορισμένων άλλων μη θεατρικών χώρων για κάποιες site-specific παραστάσεις.

Έτσι οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε λίγες ημέρες μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης που θα πραγματοποιούνται παράλληλα.

Katerina Evangelatos ©Ioanna Chatziandreou

«Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται και σε άλλα φεστιβάλ του εξωτερικού ιδιαιτέρως σε φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας, όπως το δικό μας. Επομένως αυτή η συστηματοποίηση θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια να μας επισκεφτούν και να αποκτήσουν μία σφαιρική ιδέα για το ποια είναι η σύγχρονη ελληνική παραγωγή στο θέατρο και τον χορό, και όχι μόνο μέσα από κάποιους καλλιτέχνες που έχουν περάσει τα σύνορα και τους γνωρίζουν, αλλά και κάποιους που θα τους προσκαλέσουμε εμείς να γνωρίσουν για πρώτη φορά. Για να είμαστε ρεαλιστές θα επικεντρωθούμε στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και κορυφαίοι οργανισμοί στον Καναδά και την Αμερική που ήδη ενδιαφέρονται, γιατί κάνουν ήδη μικρότερα τέτοια φεστιβάλ, αλλά και κάποιες χώρες της Ανατολής», σημειώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Όσον αφορά στις παραγωγές που θα συμπεριληφθούν στο Showcase αποτελούν εξ ολοκλήρου παραγωγή του φεστιβάλ, και θα κάνουν πρεμιέρα στο πρόγραμμα με την καθεμία να παρουσιάζεται περίπου τέσσερις φορές, με μία από αυτές να είναι ενταγμένη στο Showcase. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ από τη μία έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, τη γυναίκα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης, η Λίντα Καπετανέα και η Ανδρονίκη Μαραθάκη.

Αναφερόμενη στις προσδοκίες της από αυτή τη νέα πρωτοβουλία η Κατερίνα Ευαγγελάτου τονίζει:

«Ο στόχος για μένα δεν μπορεί να είναι το πόσες από αυτές τις παραστάσεις θα τις πάρουν στο εξωτερικό, στόχος είναι να έρθουν να τις δουν γιατί αυτό και μόνο δεν είναι απλό. Για να είμαστε ειλικρινείς αν από τις 15 παραστάσεις, δύο ή τρεις έχουν μία “φόρα”, θα είμαστε πανευτυχείς».

«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας για άνοιγμα, για προσφορά εννοώντας και στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και προσφορά της τέχνης μας στο εξωτερικό, στηρίζουμε φέτος και την ελληνική συμμετοχή στην Prague Quadrennial, τη μεγάλη έκθεση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην Πράγα για τη σκηνογραφία. Η Ελλάδα έχει να πάει πάρα πολλά χρόνια, γιατί δεν είναι συστηματοποιημένη η συμμετοχή της εκεί, και φέτος το φεστιβάλ είναι ο φορέας υλοποίησης με μία ειδική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη συμμετοχή με πάνω από 60 σκηνογράφους που θα έχουν έργα τους εκεί.», ανέφερε επίσης η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Τι θα δούμε στο φετινό πρόγραμμα

Με την προσθήκη του Showcase αναμένουμε το φετινό πρόγραμμα που προβλέπεται να έχει συγκριτικά με τα προηγούμενα πιο έντονη παρουσία ελληνικών παραγωγών. Οι γυναίκες δημιουργοί δηλώνουν παρούσες μέσα από τις φετινές επιλογές με τέσσερις από τις οκτώ σκηνοθεσίες για την Επίδαυρο να είναι από γυναίκες σκηνοθέτιδες, όπως υπογραμμίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, επισημαίνοτας και το στοιχείο της «μοναδικότητας» στο πεδίο των αναθέσεων που θα έχει και φέτος το Αρχαίο Θέατρο.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα επαναληφθούν θα είναι φέτος «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» του Ανέστη Αζά και «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Marius von Mayenburg σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.