«Ερριμμένες Σκιές»: Παράταση για την έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη

Παρουσιάζεται η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ΄50

«…τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα, όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική. Η ερριμμένη σκιά που ξεκινά απ’ το σαγόνι της Υπεραγίας Θεοτόκου φτάνει ως τα εδάφη αυτονών που πιστεύουν στη γοητεία. Έτσι αποκαλύφθηκε κάποτε σε μένα αυτός ο ερωτικός νόμος της ζωγραφικής ένα απόγευμα που ζωγράφιζα μια κόρη.»

Γιάννης Τσαρούχης, από τον κατάλογο της παράστασης «Φαίδρα», του Γιάννη Ρίτσου, 1987

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, η έκθεση με τον τίτλο «Eρριμμένες σκιές» που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020.

Οθέλλος 4 , 1961 Ακουαρέλλα σε χαρτί, 12,5 Χ 19,5 ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, αρ. ευρ. 1551

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζεται μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές του μαρτυρίες, η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ΄50 δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του αυτή «…αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή.  Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών.  Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και  συμπτωματική {…}  Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία.Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς.»

Το λιμάνι της Χίου πριν από τη ν ανατολή , 1965 Ακουαρέλλα σε χαρτί, 15,5 Χ 31,0 Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη , αρ. ευρ. 63

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις από τους ζωγράφους τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Σάββατο 14 Μαρτίου, 12:00: Αλέκος Λεβίδης
  • Κυριακή 15 Μαρτίου, 13:00: Ευφροσύνη Δοξιάδη
  • Κυριακή 22 Μαρτίου, 12:00: Σπύρος Κουρσάρης
  • Σάββατο 4 Απριλίου, 12:00: Στέφανος Δασκαλάκης

Παράλληλα οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών με τον τίτλο «Η αυλαία ανοίγει κι η παράσταση αρχίζει!» οργανώνεται το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου, 10:00 με 12:00 το πρωί. Κόστος συμμετοχής: 12€/παιδί και 10€/αδερφάκια

Κεντρική φωτογραφία: Ο Ναύτης που διαβάζει, 1981 Λάδι σε χαρτί kraft, 93,0 Χ 80,0 Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 1596

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

  1. Κατάλογος έργων της εκθεσης Τσαρουχη ,υπάρχει ;αποστέλλεται εκτός Αθηνών ;πόσο κοστιζει;

  2. ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΈΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΏ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ.. ΕΊΝΑΙ ΚΟΝΤΆ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΌ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.