Ένα ξεχωριστό παρεκκλήσι που μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα

Το ξεχωριστής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι “Chapel of the Jinting Bay” - ένας λαμπερός, λευκός φάρος που μοιάζει να αναδύεται οργανικά από την άμμο

Φωτογραφίες: © Siming Wu

Γη και Θάλασσα. Η αρχαία Κίνα ήταν γεωγραφικά και πολιτικά επικεντρωμένη στην ηπειρωτική χώρα, με τις παράκτιες περιοχές ιστορικά περιθωριοποιημένες. Αυτές οι παράκτιες περιοχές, με τη γη να διασταυρώνεται με το νερό, μακριά από το αυστηρό πολιτικό καθεστώς, διαμόρφωσαν μια πιο χαλαρή και ποικιλόμορφη δημοτική γλώσσα, με τις αισθήσεις να υποκινούνται από αυθορμητισμό και παρόρμηση.

Με το πέρασμα των χρόνων αλλά και την ανάπτυξη του παγκόσμιου θαλάσσιου πολιτισμού, οι παράκτιες περιοχές αποκτούν δύναμη γεφυρώνοντας μέρη, ενώνοντας πολιτισμούς.

Στο Σανγκουέι της Κίνας, ένα από τα ψαροχώρια, δεσπόζει ένα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι το “Chapel of the Jinting Bay”. Η αρχιτεκτονική μορφή του παρεκκλησίου όπως δημιουργήθηκε από το γραφείο O-Office, παραπέμπει σχηματικά σε ένα λαμπερό, λευκό φάρο φωτός που μοιάζει να αναδύεται οργανικά από την άμμο και να υποστηρίζεται από το παραθαλάσσιο αστικό τοπίο της πόλης με τις ψηλές οροφές και τα μακρινά βουνά.

Το Shanwei, αποτελούσε αρχικά μέρος της κεντρικής παράκτιας τοποθεσίας Haifeng, με τη θαλάσσια έκτασή του να είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από την έκταση της ξηράς. Ίχνη φυλετικών οικισμών ψαράδων εντοπίζονται ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ το μοναδικό κλίμα και η γεωγραφική θέση του έχουν δημιουργήσει μια γαλήνια ατμόσφαιρα.

Όπως όλες οι παράκτιες ζώνες της ηπειρωτικής χώρας ενθάρρυναν τις αλιευτικές δράσεις και με τον καιρό, από μικρά ψαροχώρια εξελίχθηκαν σε πόλεις εμπορίου μεγάλης κλίμακας. Έτσι τα τελευταία τριάντα χρόνια, η περιοχή αυτή αστικοποιήθηκε με την ταχεία ανέγερση ακινήτων κατά μήκος της ακτογραμμής που πλέον παίρνουν τη θέση του φυσικού τοπίου, διαμορφώνοντας μια ιδιάζουσα ετερόκλητη τοπογραφία με μεγάλα και ψηλά κτήρια να δεσπόζουν πλέον στον χώρο.

H πλευρά του παρεκκλησίου που βλέπει στη θάλασσα είναι μια επιμήκης, κάθετη κολόνα φωτός, ένα τεράστιο παράθυρο που ατενίζει τον ορίζοντα.

Πρόθεση του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν η δημιουργία ενός χώρου που επαναπροσδιορίζει τη θέα προς τη θάλασσα, μέσα σε ένα σκηνικό φαντασίας. Έναν τόπο τελετουργίας που δημιουργεί την εικόνα μιας αναδυόμενης από τον ωκεανό πόλης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.