Ένα σαββατοκύριακο στον Μουσειακό Ιστό του Πειραιά

Μια βόλτα στο αγαπημένο λιμάνι με δωρεάν ξεναγήσεις σε πέντε χώρους μουσειακής αξίας της πόλης

Είτε πρόκειται για σύγχρονης Τέχνης, είτε για αρχαιολογικά και γενικού ενδιαφέροντος, η παρουσία των μουσειακών χώρων σε κάθε χώρα ή πόλη σημαίνει το δίχως άλλο τον πολιτιστικό πλούτο της, αλλά και την Ιστορία του τόπου. Πολλές φορές μάλιστα, το πρεστίζ που μπορεί να προσδώσουν είναι τόσο μεγάλο, που ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την περιοχή τόσο πολιτιστικά, όσο και κοινωνικά. Τρανταχτό παράδειγμα η Μαδρίτη, όπου τα μουσεία Πράδο, Ρέινα Σοφία και Τίσεν-Μπορνεμίτσα συνθέτουν το λεγόμενο «Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης» και αποτελούν από μόνα τους έναν ανεξάρτητο λόγο να επισκεφθεί κανείς την πόλη.

Ο μουσειακός ιστός μιας πόλης πέρα από την τοπική ανάπτυξη και την προσέλκυση επισκεπτών που μπορεί όμως να επιφέρει, μπορεί (και επιβάλλεται) να “ανοίξει” διαδρομές και για τους ίδιους τους κατοίκους της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξοικειώθουν με την Τέχνη, αλλά και την Ιστορία τους. Αναλαμβάνουν δηλαδή να τους γνωρίσουν με το ιστορικό πλαίσιο της πόλης τους, προικίζοντάς τους έτσι με τη δική τους ιστορία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά, κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες, θα γίνουν μάρτυρες μιας τέτοιας προσπάθειας. Για δύο ημέρες, πέντε μουσειακοί χώροι της πόλης θα αφηγηθούν τις ιστορίες από αρμύρα του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της χώρας, μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις. Το Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Ωκεανογραφικό Σκάφος “Αιγαίο”, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, το Μουσείο Ερετών και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων θα συνθέσουν ένα «Χρυσό Πεντάγωνο Ιστορίας», και θα πλαισιώσουν μια γενικότερη σειρά δράσεων υπό το σύνθημα «Πάμε Πειραιά».

Οι μεν Πειραιώτες, γνωστοί για την αγάπη που τρέφουν για την πόλη τους, θα την περπατήσουν, θα συνομιλήσουν μαζί της και θα συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερους λόγους για να την αγαπούν. Ενώ οι δε επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοσυστηθούν μαζί της και να γνωρίσουν ένα νέο πρόσωπό της που ξεπερνά την συμβατική χρήση του λιμανιού ως δίοδο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μετράμε μαζί από το 1 μέχρι το 5 και χαρτογραφούμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου.

1. Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου, 09:00 – 18:00
Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς

Απαραίτητη η κράτηση για την ξενάγηση (εδώ)

mouseio emporikis nautilias

Στο μουσειακό χώρο του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, θα ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο και θα γνωρίσουμε το πλήρες φάσμα της εξέλιξης της εμπορικής ναυτιλίας, μέσω των διαφόρων ενοτήτων και εκθεμάτων. Στην ενότητα του Λιμενικού Σώματος, άρρηκτα συνδεδεμένου με την Εμπορική μας Ναυτιλία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά πλούσιο υλικό, που αφορά την ιστορία και την πολυσήμαντη και πολύπλευρη δράση του.

Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από μοναδικά ομοιώματα πλοίων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), ναυτικά όργανα, ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, αγιογραφίες, ιστορικά κειμήλια κ.ά.

2. Μουσείο Ερετών
Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου, 09:00 – 21:00
Λιμάνι Κανάρη, Πασαλιμάνι

omilos ereton

Το κτίριο του Ομίλου Ερετών, του αρχαιότερου κωπηλατικού ομίλου της Ελλάδας και των Βαλκανίων με έτος ίδρυσης το 1885, θα είναι ανοικτό για επίσκεψη και ξενάγηση, κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους νεώσοικους, κατασκευασμένους σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας, όπου γινόταν η ανέλκυση και καθέλκυση των αρχαίων πολεμικών πλοίων. Οι υπάρχοντες νεώσοικοι -τεχνητά υπόστεγα για επισκευές ή προστασία των σκαφών από τις καιρικές συνθήκες- αποτελούν τις αρχαιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη εποχή. Θα εκτίθενται επίσης κωληλατικοί λεμβοι διαφόρων τύπων και εποχών, έπαθλα των τελευταίων 130 ετών, καθώς και φωτογραφικό ιστορικό υλικό.

3. Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου, 10:00 – 18:00
Πλατεία Μαρίνας Ζέας (Παπανικολής)

nautiko mouseio elladas

Κατά την ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα παρουσιαστεί η δημιουργία, η ιστορία και η εξέλιξη της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.

Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον Δρ. Αρχαιολογίας κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, βασικό συνεργάτη της ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ημέρες νωρίτερα το μουσείο θα εγκαινιάσει ειδική περιοδική έκθεση με τίτλο «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρεων», την οποία θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, αλλά και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

4. Ωκεανογραφικό Σκάφος Αιγαίο από το ΕΛΚΕΘΕ
Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου, 09:00 – 18:00
Προβλήτα Κρουαζιερόπλοιων (Πύλη Ε11)

aigaio

Στην προβλήτα των Κρουαζιερόπλοιων (δίπλα στο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών) θα αγκυροβολήσει το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και θα παραμείνει ανοιχτό προς επίσκεψη από το κοινό.

Το Ερευνητικό Σκάφος «Αιγαίο», μήκους 62 μέτρων, αναβαθμίστηκε το 1997 και αποτελεί σήμερα ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο. Είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα απαραίτητα για την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η οποία ποικίλει από γεωφυσικές μελέτες βυθού, μέχρι την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών.

5. Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου, 10:00 – 14:00
Τέρμα Χατζηκυριακού, Χατζηκυριάκειο

Απαραίτητη η κράτηση για την ξενάγηση (εδώ)

sxoli nautikon dokimwn

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, κύτταρο της θεωρητικής & πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό για πρώτη φορά. Από τις 10:00 έως και τις 13:00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τόσο στο μνημείο του Θεμιστοκλή, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Σχολής, όσο και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής.

diadromi piraeus museums
(Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)

Bonus tips: Προθερμανθείτε με μια βόλτα στην Πειραϊκή ή κυνηγήστε το ηλιοβασίλεμα μ’ έναν περίπατο στην Καστέλλα. Οι τελευταίες ημέρες του μήνα ανήκουν στη Θάλασσα.

Σύντομα θα ακολουθήσει ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής στις ξεναγήσεις, ενώ μέχρι τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά το διήμερο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, στις 30 & 31 Μαΐου.

Η φωτογραφία από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων προέρχεται από την πρωτοβουλία Destination Piraeus του Δήμου Πειραιά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.