Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Ίσως να σκεφτείς πως αυτή είναι ακόμη μια συνταγή για cheesecake ανάμεσα στις αμέτρητες που μπορεί να βρεις στο διαδίκτυο. Η διαφορά είναι πως περιέχει δημητριακά και ξηρούς καρπούς αντί για μπισκότο, μέλι αντί για ζάχαρη και ελληνικό ανθότυρο αντί για τυποποιημένο τυρί.
Προετοιμασία 30 λεπτά, αναμονή 2 ώρες, ταψάκι 20cm*25cm (ή 4 τσέρκια)
Υλικά για τη βάση
• 100gr καρύδια
• 150gr λιναρόσπορος κοπανιστός
• 10 βασιλικούς χουρμάδες
Υλικά για τη γέμιση:
• 500gr ανθότυρο Κρήτης
• 100gr γιαούρτι (κατά προτίμηση στραγγιστό)
• 2κς γάλα
• 4κς μέλι
Υλικά για την επικάλυψη
• 300gr φράουλες κατ.
• 125gr φρέσκα μύρτιλα
• Χυμός από 1 πορτοκάλι
• 5κς μέλι
Εκτέλεση
Βγάζω τις φράουλες από την κατάψυξη ώστε να ξεπαγώσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσω (θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά).
Παράλληλα, αφαιρώ τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους μουλιάζω σε ζεστό νερό για 15 λεπτά.
Αλέθω τα καρύδια στο μπλέντερ και τα μεταφέρω σε ένα μπολ.
Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους μεταφέρω στο ίδιο σκεύος με τα καρύδια.
Προσθέτω και τον λιναρόσπορο και ανακατεύω καλά ώσπου να γίνει μια ομοιογενείς μείγμα. Το αφήνω στην άκρη να σταθεί.
Προσθέτω τα υλικά της γέμισης στο μπλέντερ και τα χτυπάω ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
Μεταφέρω τη βάση του cheesecake στο σκεύος που θα φτιάξω το γλυκό και την ανοίγω καλά με τα χέρια μου.
Στη συνέχεια προσθέτω από πάνω την κρέμα τυριού και αποθηκεύω στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ προσθέτω τις φράουλες, τα μύρτιλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Ανακατεύω απαλά ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Αφαιρώ το ταψάκι από το ψυγείο, περιχύνω με την επικάλυψη, σερβίρω και απολαμβάνω!