ΕΜΣΤ: Δείτε όλο το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου για την εορταστική περίοδο

Το ΕΜΣΤ μας προσκαλεί σε καλλιτεχνικά έργα, δράσεις και προγράμματα ξεναγήσεων

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, το ΕΜΣΤ παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα, δράσεις και προγράμματα ξεναγήσεων και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει «ασφαλώς», τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του COVID-19.

STEPHAN GOLDRAJCH
ARBRE À PALABRES
15.12.2021–22.05.2022

Photo by Olympianna Miliaki

To ΕΜΣΤ παρουσιάζει τη μεγάλη in situ εγκατάσταση του Stephan Goldrajch στο φουαγιέ του μουσείου από τις 15.12.2021 έως τις 22.05.2022. Το Arbres à Palabres (Το Δέντρο της Πλατείας) του Stephan Goldrajch είναι ένα δέντρο φτιαγμένο από κομμάτια πλεκτών, υφαντών και κεντημάτων.

Το έχουν δημιουργήσει άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών ομάδων που ζουν ή εργάζονται στις γειτονιές γύρω από το μουσείο, αλλά και ένοικοι σε οίκους ευγηρίας ή πρόσφυγες σε παρακείμενες δομές. Το συνεργατικό αυτό πολυφωνικό έργο τέχνης, εκφράζει όλες τις ιστορίες των ανθρώπων που το έφτιαξαν, σηματοδοτώντας τη νέα αρχή του ανοιχτού, συμπεριληπτικού και φιλόξενου ΕΜΣΤ.

Η δουλειά του καλλιτέχνη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. H είσοδος είναι δωρεάν.

Το Δέντρο της Πλατείας αντλεί την έμπνευσή του από τα δέντρα που βρίσκονται συνήθως στις πλατείες των αφρικανικών χωριών και αποτελούν το κέντρο της δημόσιας ζωής και της παραγωγής του λόγου της κοινότητας: τόποι συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, τόποι μετάδοσης της μνήμης, όπου οι μεγαλύτεροι αφηγούνται ιστορίες στα παιδιά.

Στην Ελλάδα θα μπορούσε να συγκριθεί με το πλατάνι που βρίσκεται στις πλατείες των χωριών, όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώνονται και συμμετέχουν στην καθημερινή κοινωνική ζωή. Η εμπειρία της πανδημίας, που ήταν καθοριστική για το έργο του Stephan Goldrajch, έχει κάνει την ανάγκη μας για κοινωνικότητα ακόμη μεγαλύτερη. Το Δέντρο της Πλατείας δείχνει πως το εσωτερικό του μουσείου είναι ένας σημαντικός χώρος δημόσιας συνάντησης και διαβούλευσης, ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς και φραγμούς.

Τα κομμάτια που συλλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση του καλλιτέχνη συνθέτουν το  Arbres à Palabres (Το Δέντρο της Πλατείας) που εκτίθεται στο φουαγιέ του ΕΜΣΤ από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022.

Photo by Olympianna Miliaki

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Stephan Goldrajch γεννήθηκε το 1985 στο Ramat Gan του Ισραήλ και ζει στις Βρυξέλλες. Στα έργα του και στις εγκαταστάσεις του χρησιμοποιεί υφάσματα, κείμενα, σχέδια και ανακυκλωμένα υλικά. Η καλλιτεχνική του πρακτική στοχεύει κυρίως στη δημιουργία σχέσεων και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Σημείο εκκίνησής του είναι συχνά «τα κενά που τον οδηγούν να επαναφηγηθεί μια ιστορία, να την αναδιατυπώσει και να δημιουργήσει έναν άλλο τόπο». Συχνά συνεργάζεται με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την τέχνη για να τους φέρει αντιμέτωπους με την ύπαρξή τους και τη δική του πρακτική, δίνοντας μια νέα διάσταση στη δημιουργία.

Με το έργο του επαναπροσεγγίζει παραδοσιακές, προγονικές πρακτικές που έχουν στον πυρήνα τους τις ανθρώπινες σχέσεις και αντλεί έμπνευση από αυτές για να δώσει μια νέα οπτική στην έννοια της κληρονομιάς.

Photo by Olympianna Miliaki

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΣΤ
ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΜΣΤ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η εικαστικός και ειδική σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Κατερίνα Ζαχαρoπούλου, γνωστή από την εκπομπή της ΕΤ1 Η Εποχή των Εικόνων, κάθε Πέμπτη και Σάββατο θα ξεναγεί το κοινό στη συλλογή του ΕΜΣΤ.

Κάθε ξενάγηση διαρκεί 2 ώρες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.
Συμμετοχή με δελτία εισόδου που θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν από την ξενάγηση. Γενική είσοδος: Κανονικό: 8 €, Μειωμένο: 4 €.

Συμμετοχή με δελτία εισόδου που θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την ξενάγηση.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021:
Πέμπτη 16.12, 18.00-20.00
Σάββατο 18.12, 12.00-14.00
Πέμπτη 23.12, 18.00-20.00

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022:
Πέμπτη 13.01, 18.00-20.00
Σάββατο 15.01, 12.00-14.00
Πέμπτη 20.01, 18.00-20.00
Σάββατο 22.01, 12.00-14.00
Πέμπτη 27.01, 18.00-20.00
Σάββατο 29.01, 12.00-14.00

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022:
Πέμπτη 03.02, 18.00-20.00
Σάββατο 05.02, 12.00-14.00
Πέμπτη 10.02, 18.00-20.00
Σάββατο 12.02, 12.00-14.00
Πέμπτη 17.02, 18.00-20.00
Σάββατο 19.02, 12.00-14.00
Πέμπτη 24.02, 18.00-20.00
Σάββατο 26.02, 12.00-14.00

Photo by Olympianna Miliaki

ΕΜΣΤ ΔΡΑΣΗ
DJ++ / BOUNDARY CONDITIONS
ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 23.12.2021 / 20.00-23.00

Στο πλαίσιο της φετινής εορταστικής διοργάνωσης Νύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει ως παράλληλη δράση την οπτικοακουστική παράσταση – installation Dj++ / Boundary Conditions του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Κοντογεωργακόπουλου σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Κλεισούρα, ιδρυτικά μέλη του oneContinousLab.

Στο ισόγειο του μουσείου θα στηθεί ένα εορταστικό Dj set ηλεκτρονικής μουσικής που θα εναλλάσσεται με ηχητικά κολάζ «πειραγμένων» αναφορών σε δημοφιλή μουσικά κομμάτια. Η μουσική θα συνοδεύεται από μια διαδραστική εγκατάσταση σε συγχρονισμό και διάλογο με την μουσική, η οποία θα περιλαμβάνει αλγοριθμικά επεξεργασμένες εικόνες των επισκεπτών και των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Μουσείου.

Η δράση επιδιώκει να επεκτείνει την τεχνική και την τέχνη του Djing, συνδυάζοντας πειραματικές μορφές μουσικής παραγωγής με καλλιτεχνικές πρακτικές και εικαστικούς όρους, με στόχο την αλληλεπίδραση με τους ακροατές / θεατές και τον περιβάλλοντα χώρο.

Την ημέρα εκείνη το μουσείο γιορτάζει με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

ΕΜΣΤ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
IMPROVISA – LIFE IN MOTION
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μάς ενώνει με τρόπους δημιουργικούς: τα ψυχαγωγικά-εκπαιδευτικά εργαστήρια που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IMPROVISA-Life in Motion ενθαρρύνουν την καλλιτεχνική δημιουργία και αυτοέκφραση.

Με τη χρήση της εφαρμογής IMPROVISA APP συνδυάζονται εικόνα, βίντεο και ήχος για την επανερμηνεία πολιτιστικών αγαθών.

Ακολούθως μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα εργαστήρια, που οργανώνονται κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος  2022, καθώς και πληροφορίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ IMPROVISA

Τα εργαστήρια που υλοποιούν οι 4 καλλιτέχνες του προγράμματος και το τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ είναι τα εξής:

Ψηφίδες ταξιδιού

Η Σμαράγδα Νιτσοπούλου (Ελλάδα), με βάση τη συλλογή του ΕΜΣΤ ανοίγει έναν διάλογο γύρω από την έννοια του ταξιδιού και στη συνέχεια ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες, με τη χρήση της εφαρμογής IMPROVISA APP, να δημιουργήσουν πρωτότυπες προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης, μαζί με τη δική τους προσωπική κατάθεση του τι σημαίνει «ταξίδι».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Παίζοντας τη Συλλογή

Ο Paul Wiersbinski (Γερμανία), προτείνει μια γνωριμία με τα έργα της μόνιμης συλλογής, μέσα από ένα εργαστήριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν τα έργα, τα τυπώνουν, επεμβαίνουν δημιουργικά στις τυπωμένες εικόνες τους, ηχογραφούν ήχους. Έπειτα με τη χρήση του IMPROVISA APP ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν νέες αφηγήσεις.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2022.

 

Αυτός ο οδηγός είναι για εσένα

O Claudio Beorchia (Ιταλία), προτρέπει συμμετέχοντες διαφορετικών ηλικιών να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους από τα έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, με τρόπο προσωπικό.

Με την εφαρμογή IMPROVISA APP δημιουργούν ένα είδος αυτοσχέδιου ψηφιακού οδηγού-ξεναγού με εικόνα και ήχο, τον οποίον αφιερώνουν σ’ ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, που δεν μπορεί να δει την έκθεση από κοντά (π.χ. ο παππούς στο εγγόνι, η μητέρα στο παιδί, ο έφηβος σε κάποιον φίλο ή φίλη, κ.α.)

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 29 Μαρτίου έως τις 29 Απριλίου 2022.

Ωραίοι θόρυβοι

H Ema Ferreira (Πορτογαλία), με υλικά την ανθρώπινη φωνή ως μέσο δημιουργίας ήχου και μια σειρά από ηχητικά δείγματα που μπορούν να συνδυαστούν με εικόνες (όπως έργων τέχνης), με τη χρήση της εφαρμογής IMPROVISA APP, προτρέπει τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο να συνθέσουν πειραματικές οπτικοακουστικές προσεγγίσεις, μαθαίνοντας πώς η γλώσσα που μιλάμε, οι ψίθυροι και οι ήχοι γίνονται μέσα καλλιτεχνικά.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 3 Μαΐου έως τις 27 Μαΐου 2022.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα εργαστήρια απευθύνονται και προσαρμόζονται σε διαφορετικές ομάδες κοινού των 5 έως 15 ατόμων: σχολικές ομάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ομάδες ενηλίκων και ατόμων 65+, καθώς και άλλες ομάδες (ΑμΕΑ, ευάλωτες κοινωνικά, κ.ά).

Πραγματοποιούνται στο ΕΜΣΤ, από Τρίτη έως Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης. Για να συμμετάσχετε,  μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο [email protected] έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα IMPROVISA-Life in Motion μπορείτε να βρείτε στο  www.improvisa.net

Photo by Olympianna Miliaki

Το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα του μουσείου καταρτίζεται και θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2022.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.