«Είμαι επικίνδυνη»: 100 γυναίκες σε μία σκυταλοδρομία ιστοριών που φωτίζουν το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα

100 γυναίκες – 100 μοναδικές ιστορίες – 100 επικίνδυνες μαρτυρίες σ' ένα βιβλίο-συλλογικό έργο

Κείμενο: Μαριγώ Σιάκκα

 

Το βιβλίο «Είμαι Επικίνδυνη» είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησαν πέντε γυναίκες πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού, η Μαίη Ζαννή, η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου και η Στέλλα Κάσδαγλη ήλπιζαν ότι το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει, ώστε να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τα θέματα της έμφυλης ανισότητας. Σήμερα που τα γεγονότα τρέχουν και η παρουσίαση του βιβλίου συναντά χρονικά την αρχή του κινήματος #MeΤoo στην Ελλάδα, ελπίζουν ότι οι 100 επικίνδυνες ιστορίες – μαρτυρίες θα συνεχίσουν τη συζήτηση και θα βοηθήσουν κι άλλα άτομα να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.  

«Αυτές οι 100 γυναίκες μπορεί να βοηθήσουν πολλές ακόμα να μιλήσουν»

«Είμαι επικίνδυνη», ακούγοντας τον τίτλο του βιβλίου είναι σίγουρο ότι πολλές σκέψεις μπορεί να σου έρθουν στο μυαλό. Όπως αναφέρουν και οι ίδιες «είναι κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς». Ίσως όμως αυτή να είναι και η δύναμη αυτής της φράσης, ότι  για τον/ την καθεμία λειτουργεί σαν εσωτερική άσκηση που ενεργοποιεί μια αλυσίδα αντιφατικών σκέψεων, εικόνων και βιωμάτων. 

«Θέλαμε να βρούμε μια φράση που θα κάνει την καθεμιά να ψάξει μέσα της, χωρίς όμως να δώσουμε εμείς κάποια κατεύθυνση»

Με αφετηρία λοιπόν τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» 100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές κατέθεσαν με ειλικρίνεια τη δική τους ιστορία, δημιουργώντας μια σκυταλοδρομία ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ταύτιση ή ακόμα και ανάγκη διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα φωτίζουν το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ανάγκη τέτοιες ιστορίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο είναι το φάσμα των στερεοτύπων και των ανισοτήτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά.  

Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο εδώ:

Στην ηλεκτρονική παρουσίαση του βιβλίου η  Μαριάννα, η Μαρία, η Μαίη, η Πηνελόπη και η Στέλλα έκλεισαν τη συζήτηση αποκαλύπτοντας ότι η ομάδα των επικίνδυνων μεγαλώνει και ετοιμάζει ένα νέο τηλεοπτικό project που σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο κοινό και θα θίγει θέματα που αφορούν την έμφυλη ανισότητα, πηγαίνοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε το βιβλίο ένα βήμα παρακάτω.  

Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της WomenAct σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

 Λίγα λόγια για τους φορείς που στηρίζουν την έκδοση

Η Women Act ιδρύθηκε το 2017 από 8 γυναίκες με βασικό σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και την ισότιμη ανάδειξή τους στον δημόσιο διάλογο και σε ηγετικές θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η δράση της Women Act βασίζεται στο τρίπτυχο εκπαίδευση-ενδυνάμωση δικτύωση και στοχεύει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των έμφυλων ανισοτήτων. 

Η αθηΝΕΑ είναι μια εταιρεία new media που έχει τα μάτια της στραμμένα στο μέλλον. Σκοπός της είναι να αποτελεί το μέσο ενημέρωσης που επιλέγει μια νέα γενιά Ελλήνων, ένα κέντρο έρευνας για την ανάδειξη ιδεών που μένουν στο περιθώριο της ειδησεογραφίας, αλλά κι ένας πολύτιμος συνεργάτης για εταιρείες και οργανισμούς στις ανάγκες στρατηγικής επικοινωνίας τους. 

Το Women On Top είναι ένας οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Ιδρύθηκε το 2012 και από τότε έχει δημιουργήσει πάνω από 930 συνεργασίες mentoring και έχει επιμορφώσει πάνω από 1200 γυναίκες. Μέσα από την πρωτοβουλία Women On Top in Business, παρέχει εκπαίδευση και συμβουλευτική σε εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. 

Οι 100 γυναίκες που συμμετέχουν στο βιβλίο: 

Μαριάννα Σκυλακάκη, Σέβη Αμανατίδου, Κατερίνα Σώκου, Μελίνα Ταπραντζή, Άρτεμη Σίφορντ, Μελίνα Δασκαλάκη, Μάιρα Μυρογιάννη, Χριστίνα Κανατάκη, Βασιλική Ρεπανά, Ελπίδα Θεοδωρακάκου, Clara Villain, Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, Κάθυ Ανδρινοπούλου, Μυρτώ Παπαθάνου, Μαρία Μεγαλοπούλου, Ντία Αναγνώστου, Εύη Μάζη, Στέλλα Καπεζάνου, Μαρία Χ. Θεμελή, Susan Johnson, Μαίη Ζαννή, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Άννα Σκυλακάκη, Ζέφη Δημαδάμα, Ειρήνη Μουντράκη, Σοφία Φιλιππίδου, Στέλλα Αργυροπούλου, Λητώ Δίπλα, Ελένη Ζήση, Αλεξία Εμμανουλοπούλου, Αναστασία Διακάκη, Μαριάννα Κακαουνάκη, Στελλίνα Σιαράπη, Σοφία Φατούρου, Αμαλία Κυπαρίσση, Ερατώ Κουτσουδάκη, Αντιγόνη Κουβίδη, Νεφέλη Λυγερού, Μαρία Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, Γιάννα Βασιλάκη, Αλεξάνδρα Κατσαρού, Μαρία Σαμπατακάκη, Ειρήνη Μποτονάκη, Λένα Παπαληγούρα, Γωγώ Δελογιάννη, Έμμα Μπρεδάκη, Μαρίνα Βρανοπούλου, Αίγλη Μπαλαμάτση, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Δάφνη Καρνέζη, Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Έφη Μακαμτζή, Χριστίνα Μακρή, Μαρία Καλογεροπούλου, Χρύσα Οικονομοπούλου, Λενιώ Καψάσκη, Νάταλι Βαλάκη, Ειρήνη Γεωργή, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ευαγγελία Αυλωνίτη, Έλενα Λαζάρου, Μαρία Δεμερτζή, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, Ρωξάνη Κρυστάλλη, Γαλάτεια Λασκαράκη, Αρετή Γεωργιλή, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ολιάνα Φαλδαμή, Ελένη Ανδρεάδη, Μαρία Γιαννιού, Μυλαίδη Στούμπου, Ελένη Μπαθιανάκη, Αλεξάνδρα Τσιάβου, Βασιλική Λαζαράκου, Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ελένη Πλέσσα, Μαργαρίτα Γουργουρίνη, Έλλη Φιλιπποπούλου, Νίκη Αλεξάνδρου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Φλαμπούρη, Κατερίνα Ματιάτου, Γεωργία Σουβατζή, Ναυσικά Λαλιώτη, Ιζαμπέλλα Μ. Τσίρμπα, Έλενα Παπαδοπούλου, Σύλβια Κλιμάκη, Πολυτίμη Κυριακοπούλου, Τζένη Λειβαδάρου, Τζένη Τραμπούλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ναταλία Ρεντίνα, Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Έσσλιν, Χριστίνα Καράμπελα, Φαίη Μακαντάση, Όλγα Σταυροπούλου, Σοφία Γκιούσου, Στέλλα Κάσδαγλη. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας