Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Για τις δύσκολες ώρες που θέλεις να απολαύσεις μια γλυκιά λιχουδιά σου προτείνω την παρακάτω συνταγή για υγρά cupcakes. Έχουν πλούσιο λεμονάτο άρωμα και δεν περιέχουν αυγά και ζάχαρη αλλά λιναρόσπορο και στέβια. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η στέβια είναι το μοναδικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες!
Προετοιμασία 25 λεπτά, ψήσιμο 45-50 λεπτά, μερίδες 12
Υλικά για τη ζύμη
• 300gr αλεύρι ολικής άλεσης (μαλακό)
• 90gr στέβια (ή 180gr καστανή ζάχαρη)
• 1κγ baking powder
• 5κγ παπαρουνόσπορος
• 1 βανίλια
• 0.22lt φυτικό γάλα
• 0.12λτ ελαιόλαδο
• 0.10lt χυμός φρέσκου λεμονιού (περίπου 3 λεμόνια)
• Ξύσμα από 3 φρέσκα λεμόνια
Υλικά για την επικάλυψη
• 0.22lt κρέμα καρύδας
• 5κς σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον παπαρουνόσπορο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μεταφέρουμε το υγρό μείγμα στο πρώτο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Μεταφέρουμε σε ταψάκι με 12 θήκες (που έχουμε περάσει πρώτα με λίγο ελαιόλαδο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180°C για 45-50 λεπτά (κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα).
Μέχρι να ψηθούν τα cupcakes, χτυπάμε την κρέμα καρύδας στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι σφενδάμου. Η κρέμα είναι έτοιμη μόλις σφίξει σε σαντιγί. Μεταφέρουμε την κρέμα στο ψυγείο. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν τα cupcakes προσθέτουμε την κρέμα καρύδας από πάνω και απολαμβάνουμε!