Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της σειράς των Νέων Παραγωγών παρουσιάζει από τις 7 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2013 το νέο εργο – εγκατάσταση της Μαρίας Λοϊζίδου “Συλλογική Αυτοβιογραφία”. Ταυτόχρονα παρουσιαζεται η έκδοση της ομότιτλης μονογραφίας της εικαστικού.
Στην παρούσα έκθεση η Μαρία Λοϊζίδου ανακατασκευάζει μια παλιά ντουλάπα των αρχών του 20ου αιώνα. Η μέθοδος κατασκευής της επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση, την επαναφορά στην αρχική μορφή και την πιθανότητα του εσωτερικού χώρου να ανοίξει προς τα έξω, με τον ίδιο τρόπο που αναποδογυρίζεις ένα γάντι, διατηρώντας την φόρμα του περιεχομένου του. Η ανατροπή αυτή φανερώνει τις εσωτερικές θήκες του επίπλου που φιλοξενούν κομμάτια από το αρχείο της εικαστικού και ξεδιπλώνουν την πορεία μιας δουλειάς τριών δεκαετιών.
Η οργάνωση του παλαιού χώρου με νέες προθήκες, με την εφαρμογή ουσιαστικά μιας αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης, αποτελεί συγχρόνως τοπίο αλλά και νεκρή φύση και επιτρέπει την πιθανότητα μιας προσωπικής βιωματικής εμπειρίας, ανάγνωσης του περιεχομένου του.
Τόσο η εγκατάσταση όσο και το βιβλίο αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το τοπίο και ιδιαίτερα στην ερμηνεία που του αποδίδει ο καθένας, δίνοντας έμφαση περισσότερο στα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο και ανήκουν στη σφαίρα των συναισθηματικών παρά των γνωστικών εμπειριών. Επιχειρούν να σχολιάσουν το σκοτεινό αυτό κομμάτι του ανθρώπου, των συναισθηματικών εμπειριών του, που του επιτρέπουν να ανακαλέσει τις αισθήσεις, τη μνήμη και την αντίληψή του, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί θέματα που πραγματεύονται τη ζωή του.
