«Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο»: Διήμερο υβριδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον βιώσιμο σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία

Η φετινή διοργάνωση αποσκοπεί να ανάψει τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία

Η φετινή διοργάνωση του «Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο» αποσκοπεί να ανάψει τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία, εστιάζοντας σε μια διαδικασία συνδημιουργίας που αψηφά τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπων και μη ανθρώπων και αποζητά τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών του κέντρου και της περιφέρειας με αποαποικιακούς και αντι-εκμεταλλευτικούς όρους.

Για πέμπτη συνεχή χρόνια, τo British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ένα συνέδριο την πρώτη μέρα, με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η δεύτερη μέρα στη Στέγη είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses.

Το “Circular Cultures” στις 20 και 21 Μαρτίου –που θα μεταδοθεί παράλληλα και ζωντανά μέσω livestream– αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας στόχο τη σταθερή υποστήριξη ενός δημόσιου χώρου που σφύζει από ζωή, ανοίγει κι άλλο μέσω του “Circular Cultures” τη συζήτηση πάνω στα συστατικά μέρη αυτού του χώρου και στους τρόπους με τους οποίους συλλαμβάνουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε το κοινό μας περιβάλλον.

©Panos Kefalos for Onassis Stegi

Η 5η έκδοση του προγράμματος θα είναι ένα διήμερο υβριδικό συνέδριο στην Αθήνα, που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του κέντρου και της περιφέρειας και στις τομές μεταξύ αστικών, αγροτικών, τοπικών και παγκόσμιων συστημάτων, παρέχοντας μια ριζωματική και μη γραμμική προοπτική που καθιστά ορατό το αόρατο και ανακτά λησμονημένες πτυχές της πρακτικής και της μνήμης.

Την πρώτη μέρα, ομιλητές και ομιλήτριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ασία θα μοιραστούν με το κοινό μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων και θα συζητήσουν δυνατότητες και αναδιατάξεις αγροτικών-αστικών συστημάτων και το πώς τα τοπικά και παγκόσμια συστήματα γνώσης μπορούν να συνεισφέρουν στη μελλοντική σκέψη. Τη δεύτερη μέρα, θα διεξαχθούν μια σειρά από εργαστήρια και masterclasses, που αποσκοπούν να ενισχύσουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δίκτυα για μεμονωμένα άτομα, επαγγελματίες και οργανισμούς, ενώ θα φιλοξενηθεί και μια αντιπροσωπεία επαγγελματιών του design από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

©Panos Kefalos for Onassis Stegi

Στη διάρκεια του διημέρου, θα εξεταστούν διαφορετικές τυπολογίες για βιώσιμη διαμόρφωση δημόσιων χώρων –η κοινότητα, το νησί, η λίμνη, το δάσος, ο λατρευτικός χώρος, η κατοικία, η πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα– και θα διερευνηθούν:

  • η δύναμη του διεπιστημονικού σχεδιασμού και διαλόγου προς την κατεύθυνση της κλιματικής δράσης και της κλιματικής δικαιοσύνης.
  • ο ρόλος των τοπικών υλικών και της χειροτεχνίας για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ υπαίθρου και πόλης για την αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων.
  • η ανάδειξη του ρόλου των πόλεων μικρού μεγέθους για την παραγωγή ιδιοτοπικών απαντήσεων σε τοπικές προκλήσεις μέσω του design και της αρχιτεκτονικής και για την αντιμετώπιση της άυλης φύσης της υλικότητας σε σχέση με τον κοινωνικό ιστό.

Συντελεστές:

Επιμέλεια: Μαρία Παπαϊωάννου, Επικεφαλής Τμήματος Τεχνών, British Council Greece / Πρόδρομος Τσιαβός, Επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Ίδρυμα Ωνάση / Parvinder Marwaha, Υπεύθυνη Προγράμματος Design, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Design, Μόδας για τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης & της Νότιας Ασίας, British Council
Υπεύθυνοι Παραγωγής: Ντίνα Ντζιώρα (British Council) / Κατερίνα Βάρδα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) / Ηρακλής Παπαθεοδώρου (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Δικτύων & Στρατηγικών συνεργασιών: Ντόρα Βουγιούκα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα

©Panos Kefalos for Onassis Stegi

Επιμελητικά Σημειώματα

Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το πρόγραμμα “Circular Cultures”, φέτος σε υβριδική μορφή στην Εθνική Πινακοθήκη, πάντα σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του British Council για τον κυκλικό σχεδιασμό, την κλιματική δικαιοσύνη και τον βιώσιμο δημόσιο χώρο στην Ευρώπη, που στοχεύει στην καλλιέργεια ενός κλίματος κριτικού διαλόγου και ανάπτυξης δικτύων ανάμεσα σε Έλληνες και Βρετανούς επαγγελματίες από τους χώρους του design, της αρχιτεκτονικής και της χειροτεχνίας.

Το φετινό “Circular Cultures” έχει σκοπό να αναδείξει έναν νέο τρόπο σκέψης γύρω από το design, εστιάζοντας στη σημασία των τοπικών, εγχώριων υλικών και την προβολή καλών πρακτικών μικρής κλίμακας με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ενός μεγάλου, παγκόσμιου δημιουργικού συστήματος με επίκεντρο τον άνθρωπο. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την περιφέρεια και το αγροτικό στοιχείο, θα επιχειρήσουμε να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη σύγχρονη πόλη και τον κοινωνικό της ιστό, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες και συνέργειες που προάγουν το συλλογικό γίγνεσθαι. – Μαρία Παπαϊωάννου, Επικεφαλής Τμήματος τεχνών, British Council Greece

Τι σημαίνει κοσμοτοπικός σχεδιασμός; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε λαμβάνοντας υπόψη μας τις γενιές που έρχονται αλλά και την ενσωματωμένη στον χώρο και στους ανθρώπους γνώση που καθορίζει τα όρια –πραγματικά και συμβολικά– ενός τόπου; Κατά πόσο ο κυκλικός σχεδιασμός αποτελεί προσέγγιση που ενυπάρχει στον παραδοσιακό σχεδιασμό και πώς μπορεί να ανακαλυφθεί εκ νέου στην ψηφιακή πραγματικότητα του σήμερα; Το Circular Cultures 2023 τιτλοφορείται «Η Περιφέρεια στο Κέντρο», θέτοντας το ερώτημα του πώς ο χώρος και η παλίμψηστή του γνώση επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και επαναπροσεγγίζουμε τις δημιουργικές μας πρακτικές. Σε μια εποχή που η αποπαγκοσμιοποίηση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον σχεδιασμό αντικειμένων, πόλεων και ρούχων, είναι κεντρικό πλέον το πρόταγμα ενός σχεδιαστικού μοντέλου με κέντρο την τοπική προέλευση των υλικών που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε νέα αντικείμενα.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιεί το Circular Cultures 2023 σε συνεργασία με το British Council, στο πλαίσιο τόσο των ευρύτερών της δράσεων για την κλιματική δικαιοσύνη όσο και της επαναπροσέγγισης του δημόσιου χώρου ως κοινού, πανανθρώπινου και όχι αποκλειστικά υλικού. Με το Circular Cultures 2023, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλωσορίζει την κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια, ως μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας επανανάγνωσης του ελληνικού πολιτισμού ως κοσμοπολιτισμού. Ενός κοσμοπολιτισμού που τρέφεται από την παράδοση και είναι ριζωμένος σε αυτήν, στην απλότητα των σχεδιαστικών πρακτικών της καθημερινότητας και στον βαθύ σεβασμό του γνήσια τοπικού, που με αυτόν τον τρόπο γίνεται πραγματικά παγκόσμιο. –  Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας Ιδρύματος Ωνάση

Σχετικά με το Circular Cultures

Το “Circular Cultures” είναι ένα πρόγραμμα του British Council για τον βιώσιμο σχεδιασμό και τις δημιουργικές οικονομίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει στόχο την προαγωγή μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης γύρω από τον βιώσιμο σχεδιασμό, την κυκλικότητα και τις κουλτούρες των δημιουργών. Αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει έναν πιο κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των ηγετών της δημιουργικής κοινότητας και να συγκροτήσει νέα ευρωπαϊκά δίκτυα σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.Στην Ελλάδα, το ”Circular Cultures” διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στο British Council και το Ίδρυμα Ωνάση, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη ενός εξελισσόμενου και δραστήριου δημόσιου χώρου που να προάγει τη δεοντολογική χειροτεχνική παραγωγή, τον κυκλικό σχεδιασμό, τα βιώσιμα υλικά και τη βιώσιμη μόδα.

Το ”Circular Cultures” αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος Making Matters, που αποσκοπεί να σφυρηλατήσει έναν οικουμενικό διάλογο γύρω από το θέμα του κυκλικού σχεδιασμού. Αυτό το διαθεματικό πρόγραμμα διερευνά το πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για δημιουργικότητα, συνεργασία και αναζωογονητική σκέψη εντός των πρακτικών της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Aναλυτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου & Εργαστηρίων

Συνέδριο | Circular Cultures 2023
Δευτέρα 20 Μαρτίου | 14:00–19:00 | Εθνική Πινακοθήκη-Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» (Συνέδριο) Δευτέρα 20 Μαρτίου |14:00–19:00 | Online (Συνέδριο)

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, κατόπιν κράτησης θέσης μέσω online εγγραφής

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ”Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο”, ομιλητές και ομιλήτριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ασία θα μοιραστούν με το κοινό μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων και θα συζητήσουν δυνατότητες και αναδιατάξεις αγροτικών-αστικών συστημάτων και το πώς τα τοπικά και παγκόσμια συστήματα γνώσης μπορούν να συνεισφέρουν στη μελλοντική σκέψη.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

13:00–14:00 | Εγγραφές & Δικτύωση
14:00–15:55 | Νησιωτικά όνειρα
14:00–14:15 | Καλωσόρισμα

Καλωσόρισμα από τη Μαρία Παπαϊωάννου, Συνεπιμελήτρια του συνεδρίου και Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνών του British Council στην Ελλάδα

Καλωσόρισμα από τον Πρόδρομο Τσιαβό, Συνεπιμελητή του συνεδρίου και Επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής & Ανάπτυξης στο Ίδρυμα Ωνάση
Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha, Συνεπιμελήτρια του συνεδρίου και Υπεύθυνη Προγράμματος Design για τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Ασίας του British Council
14:15–14:25 | Παγκόσμιο: Ομιλία από τη Natasha Ginwala, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Colomboscope (Σρι Λάνκα)
14:25–14:35 | Αστικό: Ομιλία από τον George Kafka, Επιμελητή του Future Observatory, Design Museum (Ηνωμένο Βασίλειο)
14:35–14:55 | Αγροτικό: Ομιλία από τους ιδρυτές του Cooking Sections, Alon Schwabe και Daniel Fernandez Pascual (Ηνωμένο Βασίλειο)
14:55–15:15 | Αστικό–Παγκόσμιο: Υποθετικές γεωγραφίες

Συζήτηση ανάμεσα στη Natasha Ginwala, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Colomboscope (Σρι Λάνκα), και τον George Kafka, Επιμελητή του Future Observatory, Design Museum (Ηνωμένο Βασίλειο)
15:15–15:25 | Τοπικό: Ομιλία από τον Andu Masebo, Σχεδιαστή προϊόντων (Ηνωμένο Βασίλειο)
15:25–15:35 | Τοπικό: Ομιλία από τη Πάολα Παλαβίδη, Καλλιτέχνιδα, Hypercomf (Ελλάδα)
15:35 – 15:55 | Τοπικό – Αγροτικό: Αναδυόμενες τοπικότητες

Συζήτηση ανάμεσα στον Andu Masebo, Σχεδιαστή προϊόντων (Ηνωμένο Βασίλειο), και την Πάολα Παλαβίδη, Καλλιτέχνιδα, Hypercomf (Ελλάδα)
15:55–16:25 Διάλειμμα
16:25–18:30 | Μακρινές δυνατότητες

Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha, Συνεπιμελήτρια του συνεδρίου και Υπεύθυνη Προγράμματος Design για τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Ασίας, British Council
16:30–16:50 | Αστικό: Factory International , Αυτόχθονες προσεγγίσεις
Kee Hong Low, Δημιουργικός Διευθυντής του Factory International (Ηνωμένο Βασίλειο) σε συζήτηση με την Parvinder Marwaha
16:50–17:05 | Τοπικό: Ομιλία από τον Παναγιώτη Κωστούλα, Συνιδρυτή της συλλογικότητας Μπουλούκι (Ελλάδα)

17:05–17:20 | Παγκόσμιο: Ομιλία από την Anupama Kundoo, Αρχιτέκτονα, Καθηγήτρια στο FH Potsdam (Γερμανία / Ινδία)

17:20–17:40 | Τοπικό–Παγκόσμιο–Αγροτικό–Αστικό
Πολιτική των υλικών
Συζήτηση ανάμεσα στον Παναγιώτη Κωστούλα, Συνιδρυτή της συλλογικότητας Μπουλούκι (Ελλάδα), και την Anupama Kundoo, Αρχιτέκτονα, Καθηγήτρια στο FH Potsdam (Γερμανία / Ινδία)

17:40–18:30 | Τοπικό–Παγκόσμιο–Αγροτικό–Αστικό
Τι ρόλο παίζουν οι καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί στην υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας και της συνδεσιμότητας

Συζήτηση ανάμεσα στην Alexia Holts, Προσωρινή Διευθύντρια και Επικεφαλής Διευθύντρια Προγραμμάτων του Cove Park (Ηνωμένο Βασίλειο), τη Linda Di Pietro, Δημιουργική Διευθύντρια του BASE Milano (Ιταλία), και την Alice Sharp, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Invisible Dust (Ηνωμένο Βασίλειο)

Συντονίζει ο Πρόδρομος Τσιαβός, Επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής & Ανάπτυξης στο Ίδρυμα Ωνάση
18:30–18:35 | Κλείσιμο της εκδήλωσης και ευχαριστίες
18:35–19:00 | Δικτύωση

Workshops | Circular Cultures 2023

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 | 10:00 – 15:00 | Galaxy Space, Γαλαξία 2, Αθήνα
Εργαστήριo 1 – Mε φυσική παρουσία
Εργαστήριο με την Anupama Kundoo | 10:00-12:00
Εργαστήριo 2 – Διαδικτυακά
Εργαστήριο με τον George Kafka, Επιμελητή του Future Observatory, Design Museum | 12:00-13:00
Εργαστήριo 3 – Mε φυσική παρουσία
Masterclass από την Alice Sharp, Invisible Dust | 13:00-15:00

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά και δεν θα παρέχεται διερμηνεία

Εργαστήριo 1 – Mε φυσική παρουσία

Εργαστήριο με την Anupama Kundoo | 10:00-12:00
Η αρχιτεκτονική της συνύπαρξης
Το ανθρώπινο δυναμικό στο πλαίσιο των φυσικών πόρων

Το δομημένο περιβάλλον μας είναι το φυσικό σκηνικό όπου διαδραματίζονται όλες οι ανθρώπινες ιστορίες. Αυτό το φυσικό σκηνικό αποτελεί την ιστορική και συνεχή εκδήλωση της ανθρώπινης φαντασίας και λειτουργεί στο πλαίσιο πραγματικών (ή φανταστικών!) περιορισμών.
Η Anupama Kundoo υποστηρίζει την ιδέα ότι η αρχιτεκτονική φαντασία πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του σχεδιασμού και να εισέλθει στη σφαίρα των επιστημών των υλικών και των οικονομικών, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα. Θα συζητήσει το κίνητρο των αναζητήσεών της για την εύρεση πρακτικών τρόπων εκπλήρωσης της διαχρονικής ανθρώπινης επιθυμίας για στέγαση, σκοπό ζωής και κοινωνική συμμετοχή, μέσα από μια εκτεταμένη έρευνα και πειραματισμό αναφορικά με τα υλικά, καθώς και για την υλικότητα και την κατανάλωση των πεπερασμένων φυσικών πόρων και τον αντίκτυπο που έχουν στην ανθρώπινη ευημερία και στην ανθρώπινη επινοητικότητα.

Tο εργαστήριο αυτό προσκαλεί αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, πολεοδόμους, σχεδιαστές υλικών και εταιρείες, καθώς και ακαδημαϊκούς και φοιτητές, με ενδιαφέρον για τα βιώσιμα υλικά και τα νέα οικιστικά πρότυπα.

Εργαστήριo 2 – Διαδικτυακά

Εργαστήριο με τον George Kafka, Επιμελητή του Future Observatory, Design Museum | 12:00-13:00
Το μουσείο ως καταλύτης: Πολιτιστικοί φορείς στην κλιματική έκτακτη ανάγκη

Το εργαστήριο και η συζήτηση αυτή θα επικεντρωθούν στον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών στην κλιματική έκτακτη ανάγκη. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το έργο του Future Observatory, μιας νέας ερευνητικής μονάδας που εδρεύει στο Design Museum του Λονδίνου, η συζήτηση θα εξετάσει το πώς οι πολιτιστικοί οργανισμοί του 21ου αιώνα μεταβάλλονται ώστε να ανταποκριθούν και να διαμορφώσουν τις περιβαλλοντικές και άλλες κοινωνικές συνθήκες.

Το εργαστήριο αυτό προσκαλεί καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, καλλιτέχνες και σχεδιαστές, χορηγούς τεχνών και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον συλλογικό σχεδιασμό έργων σε αγροτικά, αστικά και παγκόσμια πλαίσια, καθώς επίσης στελέχη μουσείων και επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης από κάθε πεδίο.

Εργαστήριo 3 – Mε φυσική παρουσία

Masterclass από την Alice Sharp, Invisible Dust | 13:00-15:00
Τέχνες, επιστήμες και κλιματική αλλαγή, από το αγροτικό και το αστικό στο παγκόσμιο

Μια παρουσίαση της δουλειάς της εταιρείας Invisible Dust σε αγροτικά, αστικά και παγκόσμια πλαίσια, με παραδείγματα ιδεών που συνέβαλαν στον σχεδιασμό του εκάστοτε έργου μέσα από τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των συνεργατών της.
Η παρουσίαση θα εστιάσει σε τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες:
Αγροτικό πλαίσιο: Το πρότζεκτ “Wild Eye” αφορά έργα τέχνης που εξερευνούν τη φύση στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας.
Αστικό πλαίσιο: Στο πρότζεκτ “Human Sensor” της Kasia Molga συμμετείχαν τοπικές κοινότητες από το Μάντσεστερ και το Λονδίνο.
Παγκόσμιο πλαίσιο: To “Forecast” είναι ένα διεθνές πρόγραμμα το οποίο εξετάζει ιδέες για το μέλλον του πλανήτη από συνεργάτες του «Παγκόσμιου Νότου», και πιο συγκεκριμένα από την Κένυα και το Μεξικό.

Tο masterclass αυτό προσκαλεί καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, καλλιτέχνες και σχεδιαστές, χορηγούς τεχνών και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον συλλογικό σχεδιασμό έργων σε αγροτικά, αστικά και παγκόσμια πλαίσια.

Πληροφορίες

20 & 21 Μαρτίου 2023
Δευτέρα 20 Μαρτίου | 14:00 – 19:00 | Εθνική Πινακοθήκη, Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» (Συνέδριο)
Δευτέρα 20 Μαρτίου | 14:00 – 19:00 | Online (Συνέδριο)
Τρίτη 21 Μαρτίου | 14:00 – 19:00 | Galaxy Space Γαλαξία 2, 11745, Αθήνα (Εργαστήρια)

Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Εργαστήρια / Masterclass | Πρόγραμμα
Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος. Deadline: 16 Μαρτίου 2023
*(Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά και δεν θα παρέχεται διερμηνεία)

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, κατόπιν κράτησης θέσης μέσω online εγγραφής:

https://www.onassis.org/el/whats-on/circular-cultures-2023

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.