“Art Athina Pop Up” στο ξενοδοχείο King George: Από τον ψηφιακό στον πραγματικό χώρο μέσα από την εμπειρία “cloud”

Ο πολυτελής χώρος του ξενοδοχείου και στοιχεία από τον κλασικό διάκοσμο συναντούν τη σύγχρονη τέχνη στην επιμελητική πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου

Κατεβαίνοντας τη Βασιλέως Γεωργίου στο ύψος της πλατείας Συντάγματος, «πετάγεται» η Art Athina Pop Up 2021 στο ισόγειο του ξενοδοχείου King George. Ο πολυτελής χώρος του και στοιχεία από τον κλασικό διάκοσμο συναντούν τη σύγχρονη τέχνη στην επιμελητική πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου, επισημαίνοντας σχετικά κατά την επίσημη παρουσίαση της Art Athina Virtual και Pop Up:

«H φετινή έκθεση επιμελητικά αποτελεί μια πρόκληση διότι καλούμαστε να πραγματευτούμε όχι την πορεία θέασης από το πραγματικό προς το ψηφιακό, το ακριβώς αντίστροφο: από τον ψηφιακό στον πραγματικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα επιλέξαμε για την παρουσίαση των έργων κατασκευές από τσιμέντο και σίδηρο που δημιουργούν μια αντίφαση με τον χώρο». 

Συνεχίζοντας αναφέρει γι’ αυτή τη μεταστροφή, τα ερωτήματα που θέτει το στήσιμο της φετινής φουάρ σύγχρονης τέχνης με σημείο αναφοράς τις διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual: Πώς επιμελείται κανείς μία τέτοια έκθεση; Πώς μπορεί να στήσει μία τέτοια έκθεση καθώς το ζητούμενο ήταν να μεταφερθεί η εμπειρία του “cloud”, να βλέπεις δηλαδή το κάθε έργο και να είναι σαν να ανοίγεις μία νέα καρτέλα στον υπολογιστή.

Έτσι σε συνεργασία με το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, που έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual θα παρουσιάσουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο θα συνοδεύεται από QR code. Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό του κάθε έργου θα μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Η ανανεωμένη πλατφόρμα Αrt Athina Virtual έχει ανοίξει ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2021 και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να “περιηγούνται” δωρεάν σε 59 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021 είναι προσβάσιμη σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.

«Η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είχε ως αποτέλεσμα να αποκομίσουμε νέες, χρήσιμες εμπειρίες και απέφερε οφέλη με αποδέκτη το σύνολο του εικαστικού κόσμου. Υπήρξε  μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην ψηφιακή μας πλατφόρμα, την Art Athina Virtual. Το διαδικτυακό της περιεχόμενο προσέλκυσε και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα σημεία της γης. Φέτος, η Art Athina υιοθετεί ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν στο κοινό μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία», τόνισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης  και φορέα διοργάνωσης της Art Athina, Γιάννα Γραμματοπούλου.

Κάπως έτσι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα κάνει η Art Athina από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ανοίγοντας τις πόρτες της με ελεύθερη είσοδο ενώ ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της καθώς ανακοινώθηκε πως ήδη προγραμματίζεται η επόμενη διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022 στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

Από την Αrt Athina Virtual 2021 δεν απουσιάζουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού. Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου, που φέρει τον τίτλο “Αισθηματική Αγωγή” και παρουσιάζει πέντε μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς: «Εμπνευσμένος από το αγαπημένο έργο του Γκουστάβ  Φλωμπέρ ο τίτλος του προγράμματος των ομιλιών προτείνει ένα αισθηματικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων», εξήγησε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου. 

Πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα performance που φέρει την υπογραφή του επιμελητή και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου (Assistant Curator, Live Programmes, Serpentine) με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», λειτουργώντας ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα:

«Το πρόγραμμα αγκαλιάζει το αναχρονικό, το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι “Προσμονές και Αφυπνίσεις” λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από ένα τρεμάμενο τώρα. Είναι τώρα η στιγμή να αφυπνιστεί το υπερφορτωμένο παρελθόν μας, να εμπλακούμε με το ανεπαρκές παρόν και να διεκδικήσουμε ένα αξιοσημείωτο μέλλον; Το “τώρα” είναι πάντα μια ώρα κρίσεως», όσα ανέφερε δίνοντας το στίγμα του προγράμματος performance ο Κώστας Στασινόπουλος σε σύνδεση μέσω Zoom από το Λονδίνο.

Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Art Athina Virtual και με έργα τους συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, the AfroGreeks – Døcumatism – Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα & B Hanusova, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb.

Τέλος το «παρών» της Art Athina θα το συναντήσουμε και στους δρόμους της Αθήνας καθώς το πρόγραμμά της περιλαμβάνει και το New Media Space που δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata, το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space, παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR που θα είναι τοποθετημένοι έξω από το ξενοδοχείο King George, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α έως και τη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Βουκουρεστίου. Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται έργα των: Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective, Elliot Dodd, Eύας Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμά Νικολάου, Κυριακής Γονή, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fischer.

 

Info:

Art Athina Pop Up | 12 έως 21 Νοεμβρίου 2021 | Ξενοδοχείο King George | Είσοδος ελεύθερη

Art Athina Virtual 2021 στο διαδίκτυο: aavirtual.gr

tags / Art Athina

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.