Ανοίγει το ΕΜΣΤ: Μια πρώτη περιήγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τα έργα του

Το πολύπαθο ΕΜΣΤ ανοίγει -για ακόμα μία φορά τις πόρτες του στο κοινό-, έχοντας όμως κάνει ένα βήμα παραπέρα, και αυτό δεν είναι άλλο από το στήσιμο της μόνιμης συλλογής των έργων του

Μετά από 16 χρόνια και πολλά προβλήματα, το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει -για ακόμα μία φορά τις πόρτες του στο κοινό-, έχοντας όμως κάνει ένα βήμα παραπέρα, και αυτό δεν είναι άλλο από το στήσιμο της μόνιμης συλλογής έργων του. Το μέχρι χθες με κλειστές πόρτες κτίριο, όπου οι Αθηναίοι είδαν σε πλήρη λειτουργία κατά τη διάρκεια της documenta 14, φιλοδοξεί εκτός από τοπόσημο της πόλης να στεγάσει τη διεθνή συλλογή του, αλλά και να συντονιστεί με τον σύγχρονο ρυθμό της πόλης και τις εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης.

Φιλοδοξία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να δημιουργήσει ένα ανοιχτό μουσείο στη Σύγχρονη Τέχνη, ανοιχτό στα νέα εικαστικά ρεύματα, ανοιχτό στους καλλιτέχνες που δημιουργούν νέους κόσμους.

Με την Αθήνα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δε διαθέτει ανάλογο μουσείο το άνοιγμα του ΕΜΣΤ, θα καλύψει ένα κενό που αφορά πρωτίστως στην εκπαίδευση και τη μύηση των νέων ανθρώπων στα μηνύματα της σύγχρονης τέχνης, την εξοικείωσή τους με τον τρόπο κατανόησής της και την εκτίμησή της ως εργαλείο που ερμηνεύει ακόμα και ανακουφιστικά ή προφητικά τα φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη, της σύγχρονης ζωής και του εσωτερικού ρυθμού του ατόμου.

«Το ΕΜΣΤ ξεπερνώντας τη δυστοκία των περασμένων χρόνων, που το κράτησε κλειστό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα συνθήκη ως ευτυχή συγκυρία για την ταυτότητά του και τις σχέσεις του με το κοινό. Η παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ αποτελεί σήμερα ιστορικό γεγονός. Όχι μόνο επειδή η πολύχρονη αναβολή των εγκαινίων του την κρατούσε αθέατη. Αλλά επειδή υπήρξε αίτημα καθολικό και ανάγκη των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι τώρα αποκτούν τη δημόσια στέγη για την παρουσία τους. Πολλοί βλέπουν ήδη τα έργα τους να εκτίθενται. Περισσότεροι θα τα δουν στις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν. Θα βρουν εδώ περιβάλλον φιλόξενο, που τους προσφέρει ασφάλεια, χώρο να εκθέσουν τη δουλειά τους, να δεχθούν κριτική και έπαινο, έμπνευση για νέα δημιουργία», είπε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Μια περιήγηση στα έργα της μόνιμης συλλογής ανά όροφο:

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης Διεκδικήσεις Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες Μυθολογίες του οικείου Νέες προοπτικές.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΕΜΣΤ στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind
In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind

Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

 

Υπόγειο -1

Kαλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy

Young-Hae Chang Heavy Industries_Photo by Eva Liapi
Young-Hae Chang Heavy Industries_Photo by Eva Liapi
Ανδρέας Αγγελιδάκης_Photo by Katerina Paraskeva

Ισόγειο:


Kαλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries


Μαρκ-Χατζηπατέρας Photo by Eva Liapi
Μαρκ Χατζηπατέρας_Photo by Katerina Paraskeva
Μαρκ Χατζηπατέρας_Photo by Katerina Paraskeva
Νίκος Αλεξίου_Photo by Eva Liapi

1ος όροφος:

Kαλλιτέχνες: Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου

Ναυσικά Πάστρα_Photo By Eva Liapi
Άρτεμις Ποταμιανού_Photo by Katerina Paraskeva

2ος όροφος:

Kαλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας,  Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Adam Broomberg & Oliver Chanarin_Photo by Katerina Paraskeva
Andrea Bowers_Photo by Katerina Paraskeva
Emily Jacir_Photo by Eva Liapi
Mona Hatoum_Photo by Eva Liapi
Nan Goldin_Photo by Eva Liapi
Άσπα Στασινοπούλου_Photo by Eva Liapi
Βλάσης Κανιάρης_Photo by Katerina Paraskeva
Βλάσης Κανιάρης_Photo by Katerina Paraskeva
Γιάννης Κουνέλλης_Photo by Eva Liapi
Γιάννης Μπουτέας_Photo by Katerina Paraskeva
Γιάννης Ψυχοπαίδης_Photo by Katerina Paraskeva
Δημήτρης Αληθεινός_Photo by Katerina Paraskeva
Θόδωρος_Photo by Eva Liapi
Θόδωρος_Photo by Eva Liapi
Μάκης Φάρος_Photo by Eva Liapi
Νίκος Κεσσανλής_Photo by Katerina Paraskeva

3ος όροφος

Kαλλιτέχνες: Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα,  Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα

Carlos Garaicoa_Photo by Eva Liapi
Installation view_Photo by Katerina Paraskeva
Κάρλος Μότα_Photo by Katerina Paraskeva
Κώστας Βαρώτσος_Photo by Katerina Paraskeva
Παντελής Ξαγοράρης_Photo by Eva Liapi
Ρένα Παπασπύρου_ Photo by Eva Liapi

4ος όροφος:

Kαλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα

Ilya Kabakov_Photo by Katerina Paraskeva
Γιώργος Χατζημιχάλης_Photo by Katerina Paraskeva
Μπία Ντάβου_Photo by Katerina Paraskeva
Νίκος Αλεξίου_Photo by Katerina Paraskeva
Νίκος Τρανός_Photo by Katerina Paraskeva
Τζανίν Αντονί _Photo by Katerina Paraskeva

Καθοριστική για τη συνέχιση της πορείας του ΕΜΣΤ υπήρξε η έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2018, η οποία επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του μουσείου, της πλήρους λειτουργίας του. Με τη δωρεά του ΙΣΝ υλοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, καθώς και προετοιμασίας και μεταφοράς της Μόνιμης Συλλογής. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.

Νέα εποχή – Το ΕΜΣΤ αλλάζει οπτική ταυτότητα

Ανοίγοντας τις πόρτες του σε μια νέα εποχή, το ΕΜΣΤ άλλαξε την οπτική του ταυτότητα. To νέο λογότυπο, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία MNP, έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, έχει ως κύρια αναφορά το χαρακτηριστικό, παραλληλόγραμμο σχήμα του κτηρίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.

Η φόρμα του κτηρίου και η τοποθεσία του, συμβάλλουν σε μια εμφαντική ανάδειξη ενός οριζόντιου άξονα. Μέσα από την εικαστική του απλότητα, στοχεύει να περιγράψει έναν χώρο, ένα πλαίσιο που δεν αυτοπροσδιορίζεται αισθητικά αλλά ετεροπροσδιορίζεται κάθε φορά από τα έργα των καλλιτεχνών που ζωντανεύουν στο μουσείο.

Ανανεωμένη είναι και η ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ στην οποία προστέθηκαν πληροφορίες για τα έργα και τους καλλιτέχνες της συλλογής του μουσείου. Η συλλογή αριθμεί περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.

Ο διαγωνισμός για το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου είναι σε εξέλιξη και οι χώροι αυτοί αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο.

Info:

Το ΕΜΣΤ, στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου θα δεχτεί ομάδες μαθητών, ενώ το Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλο τον Μάρτιο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.