«Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει»: 27 αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Η αναδρομική έκθεση καλύπτει το σύνολο της διαδρομής του Αλέξη Ακριθάκη από το 1965 ως το 1993

Η έκθεση των έργων του Αλέξη Ακριθάκη παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Η αναδρομική έκθεση από τη Συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη, υπό τον τίτλο «Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει», καλύπτει το σύνολο της διαδρομής του ανατρεπτικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, από το 1965 ως το 1993, με 27 συνολικά αντιπροσωπευτικά έργα, ζωγραφικά, κατασκευές, κολάζ και σχέδια.

Η έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει», είναι η τέταρτη κατά σειρά περιοδική παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, μετά τη «Θεότητα, (α)συνέχεια» (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου), τον «Διάλογο με το Αόρατο» (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου), τις «Τερατολογίες» (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου).

Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Τον Οκτώβριο παραδίδει σκυτάλη «Στον Χρόνο και στη Σιωπή», την πέμπτη περιοδική έκθεση από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, που ξεκινούν από τις απαρχές των πρώιμων αναζητήσεων του καλλιτέχνη και φτάνουν στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του.

Οι περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συνοδεύονται από κατάλογο / πολύπτυχο φυλλάδιο και εμπλουτίζονται με παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, προβολές, εργαστήρια και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές. Στην τιμή του εισιτηρίου (5 ευρώ: γενική είσοδος) συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στις περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Λίγα λόγια για τον Αλέξη Ακριθάκη

Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Το 1958 εγγράφεται στην Académie de la Grande Chaumière στο Παρίσι. Χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του επιστρέφει στην Ελλάδα το 1961 για να υπηρετήσει στο στρατό. Δύο χρόνια αργότερα εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη γκαλερί Βέλτσου στη Θεσσαλονίκη και το 1965 παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία προλογίζει ο Νάνος Βαλαωρίτης. Το ίδιο έτος συμμετέχει στη διεθνή έκθεση “II Internationale Ausstellung Objektiver Poesie und Malerei” στην Κοπεγχάγη, ενώ ακολουθούν συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θ΄Πανελλήνια Έκθεση, Βερολίνο, κ.ά.). Το 1968, με υποτροφία του DAAD, εγκαθίσταται στο Βερολίνο ως το 1984. Την περίοδο αυτή ξεκινά τη συνεργασία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα και το έργο του (ζωγραφική και κατασκευές) παρουσιάζεται σε ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1984 και ως τον θάνατό του το 1994, το έργο του, που πλέον περιλαμβάνει κολάζ, κατασκευές από ξύλο και την αξιοποίηση ευτελών υλικών, παρουσιάζεται σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Artio, Γκαλερί 7, Γκαλερί «3», Κρεωνίδης, Ιλεάνα Τούντα).

Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων και τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, φιλοτέχνησε επίσης σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Λάππα στην ενότητα «Το Τσίρκο» (1985-1986) και με τον Daniel Lommel στην παραγωγή της παράστασης “Le Bateau Ivre”, ενώ σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961), και κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη. Μετά τον θάνατό του, οργανώθηκαν αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο πολυσήμαντο έργο του.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.