Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Νικολάου με θέμα το ανθρώπινο σώμα

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Νικολάου και φιλοξενεί την ατομική του έκθεση, όπου ο εικαστικός παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με θέμα το ανθρώπινο σώμα, στην πιο εύληπτη – σε πρώτη εντύπωση – μορφή του. 

Πρόκειται για μοναχικές αλλά και συντροφικές φιγούρες που στροβιλίζονται σε αέναους χώρους με τα άπειρα και χαώδη μυστικά που τα διέπουν να διαφαίνονται πίσω από τα ομιχλώδη χρώματα. Άνθρωποι που αναλήπτονται σε ένα απέραντο σύμπαν για ένα ταξίδι με συντροφιά το φεγγάρι, η προσωπική μυθολογία του ζωγράφου, ιδεατά σώματα που δεν προδίδουν το κάλλος τους στο βωμό του πρόσκαιρου μιασματικού ξαφνιάσματος που προστάζει  η “παντοδύναμη” σύγχρονη τέχνη. Άνθρωποι που ευγενικά συναισθήματα τους ανάγουν σε σφαίρες ιδεατές, ποιητικές και αποστρέφουν τα ματιά  από εντόσθια, άτυχα ζώα σε θανατερά ενυδρεία γεμάτα φορμόλη και γεννητικά όργανα που βλαστούν σε παιδικά πρόσωπα, όλον αυτό το μαύρο και θλιβερό θίασο που οι “μεγάλες χώρες” και οι “μεγάλοι συλλέκτες” προτείνουν και επιβάλλουν!

Η ζωγραφική του Ανδρέα Νικολάου  – σε εποχές όπου τα ιδανικά και οι ελπίδες στερεύουν, όπου οι δημοκρατίες παρέχουν το τέλειο άλλοθι για απόλυτες δικτατορίες – προσφέρει μια τουλάχιστο όχι υποκριτική θέαση του σύγχρονου κόσμου μας … ή ακόμα καλύτερα μας προσφέρει μια παρηγορητική διαφυγή από το αδιέξοδό μας.

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Νικολάου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία τέχνης του Μονάχου με υποτροφία Εράσμους και στην Α.Σ.Κ.Τ. με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και δάσκαλο τον Π.Τέτση. Αποφοίτησε με Άριστα το 1992.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων: Εθνική Πινακοθήκη, Σχολή Καλών Τεχνών-Αθήνα, Biennale – Τορίνο – Ελσίνκι – Βαρκελώνη, Vals – Μάαστριχτ, Pan – Amsterdam, Realisme ’05-Άμστερνταμ, Art  Karlsruhe ’05, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης παρουσίασε το 2003 αναδρομική έκθεση της δουλειάς του και το Μουσείο Πιερίδη της Κύπρου παρουσίασε το 2005 την έκθεση με θέμα «Το πορτραίτο του Μινώταυρου». Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο των Δέκα, Γραμμάτων και Τεχνών. 

Μέχρι σήμερα n δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε 36 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό: Αίθουσα Τέχνης Ιανός-Αθήνα, Αίθουσα Τέχνης Σκουφά-Αθήνα, Χώρος Τέχνης Εικαστικός Κύκλος-Αθήνα, Γκαλερί Rarity-Μύκονος, Πολυχώρος Πολιτισμού Ιντεάλ-Πάτρα, Πινακοθήκη Ύδρας ‘Υδρα, Μουσείο Πιερίδη-Λάρνακα, Γκαλερί Λυγία Δημάδη-Λευκωσία, Γκαλερί “Κ”-Λευκωσία, Γκαλερί Opus39-Λευκωσία, Γκαλερί Γκλόρια-Λευκωσία, Πύλη Αμμοχώστου-Δήμος Λευκωσίας-Λευκωσία, The Office Gallety-Λευκωσία,  Γκαλερί Μορφή-Λεμεσός, Γκαλερί “Κ”-Λονδίνο, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Ρώμη, Γκαλερί Εleuteri-Ρώμη, Γκαλερί Hϋstage-Ντενμπός, Γκαλερί Khadr-Βerlin-Βερολίνο, Γκαλερί Neil Οbrey-Μόναχο, Γκαλερί Niederhauser-Λωζάνη, Γκαλερί Atrion-Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Art-LS- Elounda mare Κρήτη.

Για τn δουλειά του έχουν γράψει ιστορικοί τέχνης, κριτικοί τέχνης και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων:

Έφη Ανδρεάδn, Κριτικός Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα

Ελένη Δέπου, Κριτικός Τέχνης, Αθήνα

Egidio Maria Eleuteri, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμη

Rhea Higgins, Κριτικός Τέχνnς, Sunday Times Magazine, Λονδίνο

Χάρης Καμnουρίδnς, Κριτικός Τέχνnς, Αθήνα και μέλος της Academia Europaea 

Μαρίνα Κανακάκn, Ιστορικός Tέχνnς, Αθήνα

Andrew Lambirth, Συγγραφέας, curator, σύμβουλος έκδοσης του Royal Academy Magazine, Λονδίνο

Μαρία Κ. Παφίτn, Ιστορικός Τέχνης, Courtauld Institute of Art, Christie’s, Λονδίνο

Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Κριτικός Τέχνης, Αθήνα

Massimiliano Sardina, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμn

Αθnνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης, Αθήνα

Giuliano Serafini, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμη

Δρ. Γιώργος Συρίμnς, Yale, University, New Heaven, CT

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη-Αθήνα Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης-Λευκωσία, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Ρώμη, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών-Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού-Αθήνα, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης-Αθήνα. Επίσης, σε δημοτικές συλλογές στην Αθήνα και την Κύπρο, σε συλλογές Τραπεζικών και Ασφαλιστικών Οργανισμών. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος-Αθήνα, Συλλογή Eurobank Αθήνα, Λαϊκή Τράπεζα-Λευκωσία, Τράπεζα Κύπρου-Λευκωσία, Interamerican-Αθήνα, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

tags / Πάτρα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ