Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ανοίγει για 8η συνεχή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα διαρκέσει 4 ημέρες, από τις 13 έως και τις 16 Νοεμβρίου, και θα προβληθούν συνολικά 80 ντοκιμαντέρ. Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ προβληθούν 71 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2013-2014,  24 μεγάλου μήκους και 45 μικρού μήκους.

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα απο τα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές αντλώντας θέματα από την σύγχρονη πραγματικότητα, παρουσιάζουν ιστορίες ζωής που αποκαλύπτουν, διερευνούν και αφυπνίζουν τη συνείδηση τονίζοντας την αναγκαιότητα της κινηματογραφικής εικόνας και του κινηματογραφικού λόγου. Φέτος η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ: Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου, Γιάννης Σολδάτος, επέλεξε συνολικά 48 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα με 16 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 31 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Καθώς η τέχνη ανθίζει πάντα  σε αντίξοες συνθήκες το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζοντας την ανάγκη των δημιουργών να καταγράψουν, να αναδείξουν, να φέρουν στο φώς την κρυμμένη αλήθεια επέλεξε 13 ταινίες ντοκιμαντέρ για το τμήμα «Πανόραμα». Θα προβληθούν 6 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 13 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το Φεστιβάλ μέσα από την πολυετή πορεία του έχει καταφέρει να δημιουργήσει το πλαίσιο και να δώσει το έναυσμα για τη σημερινή ανάπτυξη του σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των δημιουργών. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δημιουργοί επιλέγουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest για να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους. Φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο Φεστιβάλ 41 ταινίες-ντοκιμαντέρ. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο επίσημο πρόγραμμα του περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους. Η «Νεανική δημιουργία» δίνει την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Ακολουθούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ:

Η τελετή έναρξης, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη που έχει καταφέρει με τα έργα του να αποδώσει  την αντίφαση της σύγχρονης κοινωνίας. Θα προβληθεί η ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Η Σκιάχτρα» του 1985.

Έκθέσεις

Από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου λειτουργούν  οι παρακάτω εκθέσεις:

– Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

Έκθεση κουστουμιών του Νίκου Κούνδουρου από το Ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Έκθεση φωτογραφιών από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

– Ισόγειο του Δημαρχείου «αίθουσα Αριστοτέλης»
Έκθεση με θέμα «Γλυπτά από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου» του Θεόδωρου Παπαγιάννη

– Την Παρασκευή 14 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου λειτουργεί μόνιμη έκθεση της συλλογής χαρακτικών της Εύβοιας του Ιωάννη Καράκωστα στο Τζαμί

Συζητήσεις
– Συζήτηση με θέμα «Κινηματογραφικό εργαστήρι: Ρολάρει το ντοκιμαντέρ;»
Στη συζήτηση για το ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες Άγγελος Κοβότσος και Μαρία Λεωνίδα.

– Συζήτηση με θέμα «Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο»
Στη συζήτηση θα μιλήσουν η Διευθύντρια Κλασικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων, Παρή καλαμαρά και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου

– Συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση στο θέατρο»
Στη συζήτηση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και ο ηθοποιός Θόδωρος Λάμψας

– Συζήτηση με θέμα «Εδώ Πολυτεχνείο» με το Δημήτρη Παπαχρήστο

– Συζήτηση με θέμα «Το κινούμενο σχέδιο στον κινηματογράφο» με το δημοσιογράφο Άρη Μαλανδράκη

– Συζήτηση με θέμα «Καλές Τέχνες και Κινηματογράφος»
Συμμετέχουν ζωγράφοι, γλύπτες, εικαστικοί και καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών: Θόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Μέγγουλας, Λουκάς Λουκίδης, Νίκος Τρανός, Λεωνίδας Χαλεπάς.

Παρουσίαση Βιβλίων
– Παρουσίαση Βιβλίου του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Το φως στον Ελληνικό Κινηματογράφο»

– Παρουσίαση Βιβλίου του Παύλου Θ.Κάγιου με τίτλο «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ»

– Παρουσίαση Βιβλίου του δημοσιογράφου Άρη Μαλανδράκη με τίτλο «Τα μυστικά του σινεμά»

Αφιερώματα
– Αφιέρωμα στο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Instituto Cervantes. Στα πλάισια του αφιερώματος θα προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ: «Ο διαγωνισμός», «Ο θρύλος του χρόνου», «Τουλάχιστον ένας αναστεναγμός».

Νεανική Δημιουργία
Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους, συνεχίζοντας και φέτος την προσπάθεια του να στηρίζει τους νέους προβάλλοντας  ταινίες-ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά-νέους. Ταινίες απο νέους δημιουργούς δίνουν το έναυσμα στο νεανικό κοινό να προβληματιστεί, να εμπνευσεθει, να αναρωτηθεί και να γνωρίσει απο κοντά το συναρπαστικό κινηματογραφικό είδος, το ντοκιμαντέρ. Σε συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: Στα μονοπάτια της Αυλίδας, Οδοιπορικό στην ιστορία του χρόνου, Καλαμάτα 23η Μαρτίου 1821, Η χαραυγή της Λευτεριάς, Το Λιμάνι της Κύμης.

Τιμητικές Εκδηλώσεις
– Τιμητική Εκδήλωση για το σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκο. 
Σάββατο 15 Νοεμβρίου, 19:30 στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Θα προβληθεί η ταινία «Το Στρώμα της Καταστροφής» του 1980.

– Τιμητική Εκδήλωση για τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Λάκη Κομνηνό.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, 18.40 στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Θα προβληθεί η ταινία «Ορφέας» του 2004.

Το ταξίδι του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Η τελετή λήξης είναι αφιερωμένη στο μεγάλο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με απόσπασματα από τη ζωή και το μουσικό έργο του, από το αρχείο του σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου.

Τέλος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει 12 βραβεία στις εξής κατηγορίες: 1ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, 2ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, 3ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, 1ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, 2ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, 3ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Μοντάζ, Βραβείο Μουσικής, Βραβείο Ήχου, Βραβείο «Γιώργος Κολόζης», Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ (απονείμει η Πανελλήνια Ένωση  Κριτκών Κινηματογράφου), Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Διευθυντή Φωτογραφίας (απονείμει η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας