80 χρόνια Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23 με τίτλο «Γινόμαστε Ένα»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Καρυτινός παρουσίασε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2022- 2023 με τίτλο «Γινόμαστε Ένα»

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, έπειτα από δύο χρόνια παύσης αλλά και για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του τον Οκτώβριο του 2020, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός παρουσίασε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το πρόγραμμά της για την καλλιτεχνική περίοδο 2022- 2023 με τίτλο «Γινόμαστε Ένα».

Ξεκινώντας με έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε σημείωσε: «Η καλλιτεχνική περίοδος που πέρασε ήταν γεμάτη από δυσκολίες. Δεν ξέραμε στην αρχή αν θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε εν όλω ή εν μέρει το πρόγραμμα το οποίο εξαγγείλαμε, το οποίο ήταν βέβαια ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, όχι από άποψη περιεχομένου αλλά από την άποψη των εξωτερικών διαδικασιών με μια ορχήστρα που να μπορεί να μεγαλώσει σε αποστάσεις, που να μπορεί να χωρέσει στην αίθουσα των δοκιμών μας. Παρόλα αυτά παρουσιάσαμε 22 συμφωνικές συναυλίες και 12 συναυλίες μουσικής δωματίου. Συμπράξαμε με κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Ζαν Λουί Στόιερμαν και ο Στέφαν Ντορ και πρόσφατα με τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Μίσα Μάισκυ. Παράλληλα πέρυσι εγκαινιάσαμε τον πρωτοποριακό κύκλο διαδραστικών -κατά κάποιο τρόπο- συναυλιών «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής», ο οποίος θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά. Στόχος μας είναι να διαδίδουμε τη συμφωνική μουσική προς τους φιλόμουσους και οι φιλόμουσοι είναι αυτοί που αγαπούν την κλασική μουσική και έχουν δικαίωμα σε αυτή».

Πρόγραμμα  | Καλλιτεχνική περίοδος 2022-2023

80 Χρόνια

Τα 80 χρόνια που συμπληρώνονται από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται από το 1942, αποτελεί το επίκεντρο της καλλιτεχνικής περιόδου 2022-2023. Η πρώτη της συναυλία δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί τον τίτλο του αρχαιότερου ορχηστρικού μουσικού συνόλου στη χώρα.

«Κλείνουμε 80 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό κοινό, στους Έλληνες συνθέτες, στους Έλληνες ερμηνευτές και στους Έλληνες φιλόμουσους», επεσήμανε ο Λουκάς Καρυτινός. «Τα αφήνουμε πίσω μας όλα αυτά, δεν τα ξεχνάμε και κοιτάμε βέβαια προς το μέλλον. Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να σηματοδοτήσουμε ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζοντας τα 80 της χρόνια κοιτάει προς το μέλλον από το να δημιουργήσουμε λοιπόν έναν διαγωνισμό για νέους Έλληνες σολίστες, ηλικίας έως 28 ετών. Οι συμμετοχές ήταν κάπου στις 90 και η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αξιολόγησε και διάλεξε τους 3 επικρατέστερους στους οποίους αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την εναρκτήρια συναυλία μας της επόμενης περιόδου. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση για το που θέλει να βαδίσει, ποια είναι η τάση και ποια πρέπει να είναι η τάση της ορχήστρας μας.»

ΚΟΑ
©Μαρία Γραμματικού

Αφιερώματα

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη και 20 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Δραγατάκη. Πρόσωπα-σύμβολα και γεγονότα-σταθμοί που θα οδηγήσουν το φετινό πρόγραμμα της ορχήστρας με κινητήρια δύναμη τη μνήμη και θα φωτιστούν από τις ερμηνείες μεγάλων μουσικών.

Στις 11 Νοεμβρίου οι μνήμες καταστροφής από το 1922 που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για συνθέτες με καταγωγή από τη Σμύρνη ή και όχι, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης (που γεννήθηκε στην Σμύρνη), ο Πέτρος Πετρίδης, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, αλλά και ο σύγχρονός Δημήτρης Μαραγκόπουλος, θα γεμίσουν την Αίθουσα Χ. Λαμπράκης. Ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης θα διευθύνει την Κ.Ο.Α., ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρώσει η χορευτική σουίτα του Μπέλα Μπάρτοκ.

Από τις 15 Φεβρουαρίου θα συνεχίσει το αφιέρωμα που έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά η Κ.Ο.Α. στον σπουδαίο δημιουργό Σεργκέι Ραχμάνινοφ για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. Θα εκτελεστούν τρία πιανιστικά του έργα, το Τρίτο και το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, η πασίγνωστη Ραψωδία σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα αλλά και η Πρώτη Συμφωνία από τους πιανίστες Νικολάι Λουγκάνσκυ και Μιχαήλ Πλετνιόφ και την πιανίστρια Πλαμένα Μάνγκοβ.

Για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη το 2022, «στις 9 Δεκεμβρίου η ορχήστρα θα τιμήσει τη μνήμη του συνθέτη που μετουσίωσε τα μαθηματικά και τις αρχιτεκτονικές τάσεις σε ήχους που όσο και αν φαίνεται αλλοπρόσαλλο έχει πάρα πολύ μεγάλη βάση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Καρυτινός. Ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου θα αναλάβει τη διεύθυνση της ορχήστρας, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με έργα Μεσσιάν, Βαρέζ και Μπρόουερ.

©Akriviadis

Αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Δραγατάκη είναι η συναυλία της 18ης Νοεμβρίου. Ο Τζιάκοπο Σιπάρι Ντι Πεσκασερόλι επιστρέφει στο πόντιουμ της Ορχήστρας με τη βραβευμένη Έκτη Συμφωνία του Δημήτρη Δραγατάκη, το ανάλαφρο Νυχτερινό για τέσσερις ορχήστρες του Μότσαρτ, ενώ ο Τίτος Γουβέλης θα παρουσιάσει το σπαρακτικό Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς.

Το μέρος των αφιερωμάτων συμπληρώνουν η συναυλία με έργα τριών κλασικών, του Χάυντν, του Μότσαρτ και του Μπετόβεν στις 2 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και η βραδιά στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη που έφυγε από τη ζωή, ένα χρόνο πριν, στην οποία θα παρουσιαστεί η μεγαλειώδης Πρώτη Συμφωνία του Μπρούκνερ, τα συμφωνικά έργα του οποίου ο αείμνηστος αρχιμουσικός υπηρέτησε για χρόνια. Τέλος για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου), την Κλασική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο ποντιακής καταγωγής αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης σε ποντιακά έργα, αλλά και μια συνομιλία με την Έκτη του Τσαϊκόφσκι.

Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής | Πρώτες εκτελέσεις

«Στο πρώτο ταξίδι οι θεματικές που αναπτύξαμε ήταν το Συμφωνικό Ποίημα στην πρώτη μας συναυλία και το Κοντσέρτο στη δεύτερη μας συναυλία. Στο φετινό μας ταξίδι έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε το είδος της Συμφωνίας και τη Συμφωνική Σουίτα», δήλωσε ο Λουκάς Καρυτινός και συνέχισε αναφορικά με τα έργα που θα εκτελεστούν για πρώτη φορά κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023: «Αναπόσπαστο κομμάτι του έργου μας είναι η στήριξη στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες με πρώτες εκτελέσεις ή με αναθέσεις».

Μεταξύ αυτών είναι οι Διαδρομές για συμφωνική ορχήστρα του διακεκριμένου συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, το Κοντσέρτο για βιολί του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «Ο Χορός του Ζαλόγγου» του Δημήτρη Σκύλλα και η «Ιουλιανή σουίτα για ορχήστρα» του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Εορταστικές συναυλίες

Σε εορταστικό κλίμα η Κ.Ο.Α. θα παρουσιάσει στις 16 Δεκεμβρίου ένα από πιο εμβληματικά έργα του μπαρόκ, τον «Μεσσία» του Χέντελ σε διεύθυνση του διεθνούς φήμης γνώστη της παλαιάς μουσικής, Χάρυ Μπίκετ.

ΚΟΑ

«Τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο παίζεται πολύ μπαρόκ μουσική και λόγω του είδους και της μουσικής και οι πραγματικά εξειδικευμένοι ερμηνευτές σπανίζουν. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που καταφέραμε να συμφωνήσουμε με τον Χάρυ Μπίκετ να μας καθοδηγήσει σε αυτό το μεγαλειώδες ορατόριο», τόνισε ο Λουκάς Καρυτινός.

Προχωρώντας στην καρδιά των γιορτών, η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα είναι αφιερωμένη στο μιούζικαλ. Ο Μιχάλης Οικονόμου θα αναλάβει τη μουσική διεύθυνση και θα ακουστούν τραγούδια και αποσπάσματα από μιούζικαλ των Κ. Πόρτερ, Φρ. Λόου και Λ. Μπέρνσταϊν.

Τις ημέρες του Πάσχα, η Κ.Ο.Α. σε συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρουσιάσει στην καθιερωμένη συναυλία της Μεγάλης Τετάρτης το «απόλυτο έργο», όπως το χαρακτήρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, την ”Missa Solemnis” του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Κρίστοφ Πόππεν.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Παράλληλα με όλες τις δραστηριότητές της η Κ.Ο.Α. συνεχίζει το πρόγραμμα, που συμπληρώνει τα επτά του χρόνια, Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά με τον Λεωνίδα Καβάκο. Ο μεγάλος βιολονίστας παραχωρεί την αμοιβή του υπέρ των αναγκών της Ορχήστρας, ενώ τα έσοδα από τη συναυλία δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι ακριβείς ημερομηνίες, όπως και το πρόγραμμα των συναυλιών που τοποθετούνται στο καλοκαίρι του 2023 θα ανακοινωθούν.

Υποδομή και Κοινωνικές δραστηριότητες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Έχοντας αναφερθεί στα βασικά σημεία του προγράμματος για την καλλιτεχνική χρονιά που ξεκινά ο Λουκάς Καρυτινός παρουσίασε κάποια στοιχεία σχετικά με την υποδομή, αλλά και ποικίλες δραστηριότητες της Κ.Ο.Α.

«Σήμερα, με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσδοκούμε να πολλαπλασιαστεί η διαδικτυακή μας παρουσία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μία αξιόπιστη αρχειακή πλατφόρμα. Η Κ.Ο.Α. διαθέτει ένα πλήθος φωτογραφιών, ντοκουμέντων και ένα πλήθος ηχογραφήσεων, όπου στις ηχογραφήσεις αυτές υπάρχουν θαυμάσιες εκτελέσεις από ερμηνευτές ή λυρικά έργα, τα οποία θα ψηφιοποιηθούν, θα καθαριστούν και θα μπορούν να δοθούν προς χρήση», σημείωσε.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατέθεσε τρεις προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.200.000€, που, μετά από αξιολόγηση, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Σημαντικό σκέλος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εκσυγχρονίσει τις διοικητικές και οργανωτικές υπηρεσίες και διαδικασίες της Ορχήστρας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προχωράμε παράλληλα σε θεσμικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας το νέο οργανόγραμμα της Κ.Ο.Α. (που παραμένει ίδιο από το 1942) και τον κανονισμό λειτουργίας μας. Σημαντική βοήθεια από το ΥΠΟΑ ήταν και η προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων για την ορχήστρα.

©Μαρία Γραμματικού

Στο πλαίσιο των συνεργασιών η Κ.Ο.Α. συμπράττει με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών και συγκεκριμένα μετά από πρόταση του Τμήματος, με στόχο τη διδασκαλία οργάνων συμφωνικής ορχήστρας και κατ’ επέκταση την καλλιτεχνική εξειδίκευση των σπουδαστών. Τη διδασκαλία των οργάνων θα αναλάβουν μέλη της Κ.Ο.Α. με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή. Παράλληλα κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, μετά από πρόταση του μουσικού Λαέρτη Κοκολάνη, «εγκαινιάζεται» μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία που θα αφορά έναν νέο κύκλο συναυλιών-συνομιλιών για τους σπουδαστές μουσικής και τους γονείς τους σε Ωδεία της Αθήνας.

Με αφορμή το εορταστικό για 80 της χρόνια αφιέρωμα – φόρο τιμής στον Μάνο Χατζηδάκι, που θα παρουσιάσει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε λίγες μέρες (18 Ιουλίου), ο Λουκάς Καρυτινός ανακοίνωσε τη δωρεά του αρχείου και της βιβλιοθήκης της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην Κ.Ο.Α. από τον γιο του, Γιώργο Χατζιδάκι.

Κλείνοντας επεσήμανε: «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών όπως και όλες οι άλλες ορχήστρες του κόσμου που ερμηνεύουν συμφωνική μουσική, ερμηνεύουν το δυσκολότερο είδος τέχνης, ως προς την πρόσληψη, την κατανόηση, την αποκρυπτογράφηση και την αποκωδικοποίηση. Η συμφωνική μουσική είναι πιο δύσκολη από τη ζωγραφική, πιο δύσκολη από τη γλυπτική, πιο δύσκολη από τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, την όπερα και όμως παρόλα αυτά βλέπουμε τελευταία ότι το κοινό της και στον κόσμο και στην Ελλάδα αυξάνεται.»

«Γινόμαστε Ένα. Μέσα από τη μουσική, κοινό και ορχήστρα ενώνονται.»

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.